Haberler

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 Bütçesi 1.24 Milyar Tl

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı bütçesi 1 milyar 240 milyon TL olarak oy birliğiyle kabul edildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılı bütçesi 1 milyar 240 milyon TL olarak oy birliğiyle kabul edildi. Muhalefet bir takım eleştiriler yöneltse de bütçeye onay verdi. 2015 yılında asfalt ve altyapı yatırımları 75 milyon lira ile birinci sırada yer alırken, 55 milyon lira ile stadyum, 42 milyon lira ile kamulaştırmalar, 60 milyon lira ile tarihi projeler ve kavşaklar, 22 milyon lira ile Terminal Kent Meydanı Raylı sistem, 18,7 milyon lira ile yeni belediye binası ve 18,3 milyon lira ile Mudanya Sahil Projesi bütçeden aslan payını aldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 1,24 milyar lira olan 2014 yılı bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 78'de kalırken, bu yılki bütçe de aynı rakama bağlandı. Bütçenin yüzde 43'ü yatırımlara, yüzde 27'si mal ve hizmet alımlarına, yüzde 14'ü ise personel giderlerine ayrıldı. Bir milyar 80 milyon olarak karara bağlanan gelir bütçesinde en büyük kalemi 858 milyon lira ile genel idareden ayrılan vergi payı oluşturdu. Meclis, büyükşehir belediyesine 2015 yılı için 160 milyon lira daha borçlanma yetkisi verirken, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin toplam borç miktarı 1,4 milyar liraya ulaştı.

Bütçenin görüşüldüğü meclis toplantısına Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç başkanlık etti. Ödünç, şehrin yeniden inşa hareketi kapsamında değişimin gelişerek sürdüğünü belirterek, "Bursa'yı sahip olduğu farklı özellikleri öne çıkarıp şehrimizi bütün güzellikleriyle vitrin kent yapmaya çalışışyoruz. 2015 yılında Bursa'nın ihtiyacı olan projelerin yanında şehrimize değer katacak vizyon projeler hizmete girecek" dedi.

MHP Grup Sözcüsü İhsan Bilgili, 2015 bütçesinde vizyon projelerin olmadığını, kentsel dönüşüme kaynak ayrılmadığını, kamulaştırmaya ayrılan payın ise büyükşehir bütçesi için yeterli olmadığını ifade ederek, "Ayrılan bu kaynaklarla şehrin trafiğini rahatlatacak yatay ve dikey yolları yapamayız. Bu yıl kullanılması düşünülen kredi 300 milyon liradır. 60 milyon lira faiz ödemesi yapacağız. Her yıl bir ilçe belediyesi bütçesi faize gidiyor. Büyükşehirin gelir kalemlerine baktığımızda yüzde 80'i genel bütçeden geliyor. Büyükşehir belediyesinin gelir kalemlerini arttırması gerekiyor. Tarımsal hizmetlere de daha fazla pay ayrılmasını istiyoruz. Bir tek Mudanya Sahil Projesi'nin 18 milyon lira ile önemli bir yer tuttuğu görülüyor. Arabayatağı Kestel arasında sıkıntı ciddi boyutlardadır. Yeni vagonların bir an önce alınarak, vatandaşlarımızın sıkıntısının giderilmesini bekliyoruz. Buski'nin artan bütçesine hizmet ve yatırım noktasında önem ve destek veriyoruz" diye konuştu.

CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ ise Bursa'daki büyük firmaların merkezlerinin İstanbul'dan Bursa'ya alınarak genel bütçeden Büyükşehir'e daha fazla pay gelmesini isteyerek, "Bunlar Bursa'da üretiyor, Bursa'nın altyapısını kullanıp Bursa'yı pisletiyor. Tofaş, Renault, UEADAŞ gibi kurumlar merkezlerini Bursa'ya almalıdır. ya da Büyükşehir'in önemli projelerine sponsor olarak daha fazla katkı sağlamalıdır. Ellerini taşın altına koymalıdır" diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç, yeni stadyumun 2015 yılı içinde bitirileceğini, bugüne kadar 180 milyon liralık stad inşaatı ihalesi yapıldığını ifade ederek, "Koltuk ve çevre düzenlemesi, yan yollar ihalesi yapılacak. Bu yıl 55 milyon lira bütçeden pay ayrıldı. Stadyumu Haziran ayındaki Türkiye Kupası finaline stadı yetiştirmeye çalışıyoruz. Hüdavendigar Kent Parkı da bitmek üzere. Burada büyük ağaç nakli devam ederken, bir yandan da tesislerin inşaatında sona gelindi. Kırsal kalkınmaya 5 milyon lira ayırsak görülse de, asfalt ve stabilize yolların yapımında fen işlerinin bütçesi kullanılacak. Bütçenin diğer kalemlerinden tarıma yatırım var. Belediye binası inşaatında da sona gelindi" şeklinde konuştu.

AK Parti Grup Sözcüsü Ercan Barutçuoğlu da, bütçenin çok akılcı olduğunu kaydederek, "Bütçenin yarısı yatırıma ayrılmış. Gösterilen yatırım kalemleriyle halkın ihtiyaçları örtüşüyor. Her yıl nüfus artıyor, yapılan hizmetler karşılığında borç alınması da normal. Borçtan korkmaya gerek yok. Endişe edilecek bir durum yok. 18 yılda ödenecek 1,4 milyar borç için her yıla 77 milyon lira düşüyor. Bu da bütçenin yaklaşık yüzde 6'sı gibi bir rakam" şeklinde konuştu.

BUSKİ'NİN BÜTÇESİ YÜZDE 56 ARTTIRILDI

Büyükşehir Meclisi'nden önce Buski'nin 2014 bütçesi de 924 milyon lira olarak karara bağlandı. Geçen yıl 590 milyon lira olan bütçe yüzde 56 artış gösterdi. Buski Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı 794 milyon liralık gelir yanında 130 milyon lira kredi kullanacaklarını ifade ederken, "2015 yılında bütçenin yüzde 61'i yatırımlara ayrıldı. 900 kilometre içme suyu yatırımı, 305 kilometre kanalizasyon yatırımı yapacağız. 35 yeni depo inşa edeceğiz. Çevre yatırımları için 121 milyon lira ayırdık. Avrupa ve Alman Bankası ile İlbank'tan 130 milyon lira finansman sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Buski bütçesi görüşülürken, kirlilik önleme payı cezasıyla ilgili yönetmelik değiştirildi. Çevreyi ve dereleri kirleten firmalara ağır cezalar getiren yönetmelik hafifletildi. İsmail Hakkı Çetinavcı, eski yönetmeliğe göre tahakkuk ettirilmemiş 120 milyon liralık ceza olduğunu, kesilen 20 trilyonluk cezanın tahsil edilemediğini, kesilen fakat tahsil edilemeyen cezalardan dolayı 8 milyon lira KDV ödemesi yapıldığını kaydetti. Kesilecek 120 milyon liralık cezanın sadece 110 milyon lirasının bir firmaya ait olduğu, kabul edilen yönetmelik değişikliğiyle bu cezanın yarı yarıya düşeceği öğrenildi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mudanya Buski Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title