Haberler

Bursa 13'üncü Kitap Fuarı Açılış Töreni

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "İnancımızda bile 'oku' hitabıyla başlayan bir emre muhatap olduğumuz için okumanın, kitap okumanın ne kadar faydalı, zaruri olduğunun inancındayım" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "İnancımızda bile 'oku' hitabıyla başlayan bir emre muhatap olduğumuz için okumanın, kitap okumanın ne kadar faydalı, zaruri olduğunun inancındayım" dedi.

Arınç, TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde bu yıl 13'üncüsü düzenlenen kitap fuarının açılış töreninde yaptığı konuşmada, siyasi kimliğinin ötesinde bir Bursalı, bu organizasyona ev sahipliği yapan biri ve kitap dostu olarak burada bulunduğunu söyledi.

Bu etkinliğe ilk kez katıldığını ancak bazı illerde bu konuda açılan fuarları fırsat buldukça takip ettiğini bildiren Arınç, kitabın çok önemli olduğunu anlattı. Özellikle farklı açılardan, deneme, roman, araştırma, biyografi ve hatırat olarak yazılmış çok güzel kitaplar basıldığını, çok güzel yayınevleri kurulduğunu dile getiren Arınç, bu çerçevede vatandaşlarda, özellikle gençlerde kitaba karşı bir ilginin başladığını belirtti.

Arınç, kitapların mizanpaj, baskı ve kalitesiyle okurlara çok güzel ulaştığını ancak korsan yayınların emek sahiplerini çok tedirgin ettiğini, zarar verdiğini ifade ederek, "Bu konunun önlenmesi için geçmişte çok güzel şeyler de yapıldı, yeni ihtiyaçlar var, bunların da karşılanması gerekir diye düşünüyorum. İnancımızda bile 'oku' hitabıyla başlayan bir emre muhatap olduğumuz için okumanın, kitap okumanın ne kadar faydalı, zaruri olduğunun inancındayım" diye konuştu.

Fuara 300'den fazla yayınevinin katıldığını, pek çok yazarın, sanatçının kitap imzalayarak, söyleşiye katılarak, vatandaşlarla karşı karşıya gelerek bu organizasyonu zenginleştireceğini kaydeden Arınç, lise ve üniversite dönemlerinde çok kitap okuduğunu, yedek subay olarak vatani görevini yaparken de bu alışkanlığından kopamadığını aktardı.

Kitaba gerçekten dost olunduğunda ondan ayrı kalınamadığına dikkati çeken Arınç, şöyle devam etti:

"Hukuk fakültesi bitti, meslek hayatına başladık, siyasetin içine girdik, kademe kademe kitaptan uzaklaştığımızı fark ettik. İşin içine başka uğraşlar girdi; günlük yoğun meşgaleler, gazete, dergi okuma, televizyon izleme faaliyetleri. Kitaptan uzak kalmanın ne büyük bir sıkıntı olduğunu yakinen bilen insanlardanım. Bazen arkadaşlar gelirler, derler ki 'Hitabetiniz iyi.' Daha fazlasını söylerler de gereği yok. 'Acaba bunun için hangi eğitimi aldınız?' Ben de kendi kendime düşünürüm, gerçekten böyle miyim, bu iş için ne yaptım? Sonunda buldum. Herhalde şunun faydası oldu; çok kitap okumak insana aynı zamanda iyi bir hitabet de temin edebilir. Yani kitaplardan seçtiğiniz sözcükler, bazen deyimler, kelime haznenizi zenginleştirdiğinizin farkında bile olmazsınız. O yüzden çok kitap okumayı tavsiye ediyorum."

"Kitap okumayan azar" diye bir ilahi hitabet olduğunu vurgulayan Arınç, okumanın yerini başka hiçbir şeyin tutmayacağını, okuyan insanın edepli, ahlaklı, eğitimli, inançlı olacağını, güzel şeyler yapmak isteyeceğini dile getirdi.

Rafların boyuna göre kitap tercihi

İnsanların bir dönem yeni ev yaptırdıklarında, okumak için değil görüntü amaçlı bir kütüphane yaptırdığını, rafların boyuna göre kitaplar tercih ettiğini belirten Arınç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"50 bin civarında 2014'te basılan kitap türleri, 300 milyona yakın da tiraj yapmış, yanlışım yoksa. Kişi başına kitap okumada çok gerilerdeyiz. Bindelik bir oran gördüm doğruysa. Başka yerlerde başka ülkelerde daha fazla. Kitaba teşvik etmek için bu fuarlar çok güzel. Şimdi yeni bir akım başladı, bu DNR'lar gibi, Bursa'da da onun küçük örnekleri var. Farklı kitaplar çok güzel tanzim edilmiş ama onları okuyup inceleyebiliyorsunuz, çayınızı içebiliyorsunuz, dostlarınızla buluşuyorsunuz, beğendiğiniz kitabı da alabiliyorsunuz. Yani orası bir dostunuzla buluşacağınız bir yer de oluyor. Bu vesileyle yeni çıkmış kitaplara da bakabiliyorsunuz. Kitap okuma alışkanlığının hediye vermek, bu mükemmel kitap satış yerlerinde buluşmak suretiyle yapılabileceğini tahmin ediyorum. Buraya gelirken çok sevindim; gencecik delikanlılarımız, güzel kızlarımız koşarak buraya geliyordu. Bu ilgi doğrusu beni çok sevindirdi. Böyle çok renkli, alayişli yerlere insanlar çok koşar ama bir kitap fuarına da bu kadar ilgi olması beni çok sevindirdi. Kitap iyi bir dosttur, bu dostluğumuzu devam ettirmemiz lazım. Bir siyasetçi olarak hatıratlar çok hoşuma gidiyor. Benim dilim biraz iyidir ama kalemim çok zayıftır. Hatıratımızı yazmaya kalksam, bunu yapabileceğimi hiç düşünmüyorum ama arkadaşlarımı teşvik ediyorum, mutlaka insanlar yaşadıkları olayları dürüst bir biçimde anlatmalı ki tarihe tanıklık edebilsin. Sayın Öymen bunlardan birisidir. Mutlaka yaşanan olayları gazetelerde maniple edilmiş şekilde okumak yerine bizzat olayın tanıklarının anlatmasına daha çok dürüstlük açısından prim vermemiz lazım."

"Kitaptan zarar gelmez"

Arınç, kitaplardan kimseye zarar gelmeyeceğini anlattı.

En iyi arkadaşın kitaplar olduğuna değinen Arınç, şunları kaydetti:

"Kitapları müsadere edilenler var. 'Cezaevine de zaman zaman konulanlar var' derseniz, o bahsi açmayalım çünkü buradaki söyleşiler içerisinde öyle talihsiz bazı arkadaşlarımızın da olduğunu gördüm. Bu bir zihniyet meselesidir. Gelip geçici konjonktürel işlerdir ama inanıyorum ki kitaptan zarar gelmez. Geneli itibarıyla bunu düşünüyorum. Öylesine zarar verici kitaplar varsa bile bunlar alıcı bulmaz. Bunların etkilediği insan sayısının da çok az olduğunu düşünüyorum ama geneli itibarıyla kitapla el sıkışmalıyız, onu yanı başımızdan ayırmamalıyız. Kitap okuma alışkanlığını devam ettirmek için büyüklerimiz şunu söylerdi; 'Kendinize söz verin. her akşam yatmadan önce saat kaç olursa olsun, yorgun ya da zinde olmak çok önemli değil, en az 20 sayfa kitap okuyun. Ne yaparsak yapalım, kitapla arkadaş olalım."

Daha sonra Arınç, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, yazarlar Doğan Hızlan, Altan Öymen ve diğer davetlilerle fuarın açılışını gerçekleştirdi.

Fuarı gezen Arınç'a, bir sahaf tarafından Osmanlı döneminden kalma gazete hediye edildi.

Kaynak: AA / Yerel

Bülent Arınç Altan Öymen Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title