Haberler

Bunları İçin Sağlıklı Kalın

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, yeşil çay, nana çayı, domates, portakal suyu gibi içeceklerin sağlık için son derece yararlı olduğunu söyledi.

Diyetisyen Şebnem Kandıralı sağlıklı içecekleri şöyle sıraladı;

Yeşil çay: Osteoporoz, kanser, kalp hastalığı ve diş çürükleri oluşum riskini azaltır. Yeşil çay zengin bir flavonoid ve polifenol konsantrasyonu içerir. Doğal antioksidan olduklarından hücreleri karsinojenlere karşı korurlar, vücutta serbest radikalleri nötralize ederek tümör büyümelerini engellerler. Ayrıca bu antioksidanlar kan damarlarını rahatlatıp, kan pıhtılarının oluşumunu engelleyerek kalp krizi ve felç oluşumunu karşı da vücudu korurlar. Florür içermesi sebebiyle dişleri güçlendirir, flavonoidler kemikleri güçlendirir, osteoporoz ve diş çürüklerini azaltır. Kalori içermez.

Nane çayı: Antispazmodiktir ( spazm çözücü ). Krampları hafifletir, hazımsızlığı gidericidir. Kasları rahatlatır, ağrı ve kas sertlikleri ile mücadelede etkilidir. Sindirim sisteminden besinlerin hareketini kolaylaştırarak sindirime yardımcı olur. Kalori içermez.

Yüzde 1 yağlı süt: Açlığı gidermeye yardımcıdır, osteoporoza karşı korur. Karbonhidrat, protein ve az miktarda yağ ile tüm besin öğelerini içerir. Sindirimi yavaştır ve uzundur, tokluk sağlar. Kan şekerini dengelemeye yardımcıdır, besinlere karşı oluşan aşırı isteği giderir. Kalsiyum için ideal bir kaynaktır. D vitamini de içerdiği için kalsiyum emilimi daha iyi sağlanabilir. Kalsiyum aynı zamanda vücut hücrelerini yağ yakımı için teşvik eder. Hedef kiloya ulaşmak ve korumak için az yağlı süt ve ürünleri tercih edilmelidir. 240 ml süt yaklaşık 120 kaloridir.

Soya sütü: Çözünür lif ve soya proteini içerir, LDL (kötü kolesterol) ve trigliseridleri azaltmaya yardımcıdır. Kalp hastalık riskini azaltır. İnek sütü yerine tercih ediliyorsa kalsiyum, A ve D vitamini ile zenginleştirilmiş olanlar seçilmelidir. Soya fitoöstrojenler içerir, göğüs kanseri oluşum riskini arttırabilmektedir. Ailesinde kanser geçmişi olan veya daha önce geçirmiş olanlar soya sütü tüketmeden önce doktorunuza danışın. 240 ml soya sütü yaklaşık 81 kaloridir.

Sıcak çikolata: Ruh halini iyileştirir ve kalp hastalıklarına karşı korur. Çikolata serotonin nörotransmitterinin üretimini arttırır, serotoninde ruh halini düzenleyen bir hormondur. Düşük serotonin seviyeleri depresyonla ilişkilidir. Kakao polifenollerden de zengin olduğu için hücreleri oksidatif hasara karşı korurlar. Oksidatif hasar HDL (iyi kolesterol )'yi düşürür bu da artmış kalp krizi riski ile ilişkildir. Ev yapımı bir sıcak çikolatanın 240 ml yaklaşık 195 kaloridir.

Düşük sodyumlu domates suyu: Sayısız kansere karşı korur. İşlenmiş domates ürünleri bir antioksidan olan likopenin en zengin kaynaklarıdır. Likopenin akciğer, mide, kolorektal, yemek borusu, pankreas, ağız, meme ve rahim ağzı kanser oluşum risklerine karşı koruyucu özelliği vardır. Likopen aynı zamanda akciğer ve kalbi oksidatif hasara karşı korur, kardiyovasküler hastalık riskini azaltır. 180 ml domates suyu yaklaşık 31 kaloridir.

Kızılcık suyu: Diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcıdır. Araştırmalar kızılcıkta bulunan idrar yolları enfeksiyonlarına karşı savaşan antibakteriyel özelliklerin periodontal ( diş eti )hastalıklara karşı da koruyucu özellikte olduğunu göstermektedir. Meyve sularının şeker içeriklerinden ötürü günde 1 su bardağı ile sınırlandırılmaları gerekir. Etiketin %100 meyve suyu ibaresini bulundurması gerekir. 240 ml kızılcık suyu yaklaşık 140 kaloridir.

Portakal suyu: Katarakt, kanser, doğum kusurlarıyla mücadelede ve bağışıklığı güçlendirmede etkilidir. Mükemmel bir C vitamini kaynağıdır, kuvvetli bir antioksidan olması ile çeşitli hastalıklara karşı özellikle katarakt ve akciğer kanseri gibi koruyucu özelliktedir. C vitamini hücreleri kanserli hale getiren oksidatif hasarı engeller. Bağışıklık hücre fonksiyonlarını geliştirerek enfeksiyonlara karşı güçlü bir şekilde savaşır. Portakal iyi bir folat kaynağı olduğundan fetüsleri nöral tüp defektlerine karşı korur. Kemiklerin korunması için ekstra fayda sağlamak için kalsiyumla zenginleştirilmiş portakal suları denenebilir. 240 ml portakal suyu yaklaşık 115 kaloridir. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title