Haberler

Bulgaristan Türklerine "Seçim Beyannamesi" Hatırlatması

Bulgaristan'da, üyelerinin büyük bölümünü Türklerin oluşturduğu DOST Partisinin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Abdurrahim Nursoy, 26 Mart'ta yapılacak erken seçimde Türkiye'de kurulacak 35 sandıkta etkin oy kullanılabilmesi için, Bulgar vatandaşı Türklerin beyanname doldurmalarının...

EŞBER AYAYDIN - Bulgaristan'da, üyelerinin büyük bölümünü Türklerin oluşturduğu DOST Partisinin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Abdurrahim Nursoy, 26 Mart'ta yapılacak erken seçimde Türkiye'de kurulacak 35 sandıkta etkin oy kullanılabilmesi için, Bulgar vatandaşı Türklerin beyanname doldurmalarının hayati önemde olduğuna dikkati çekti.

Nursoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak erken genel seçimlerin kendilerini temsil edecek partinin belirlenmesi anlamında önemli olduğunu söyledi.

Bulgaristan'ın, Türkiye'de açılan sandık sayısını 136'dan 35'e indirmesini eleştiren Nursoy, şöyle konuştu:

"Avrupa Birliği (AB) üyesi Bulgaristan, ne yazık ki kendi vatandaşlarının oy kullanma hakkını burada gasbetmiştir. Türkiye'deki bu 35 sandığı çok verimli kullanmamız adına herkesin elektronik ortamda beyannameleri doldurması gerekiyor. İsmimizi seçim günü sandıklarda görebilelim, yoksa beyannameyi sandıkta doldurmamız gerekiyor ki bu ciddi manada zamanımızı alıyor ve oylarımızın azalması anlamına geliyor."

Nursoy, doldurulacak beyanname sayısının artmasının, Türkiye'de yaşayan Bulgaristan göçmenlerinin seçimlere kayıtsız kalmadığının bir göstergesi olacağını vurguladı.

Bulgar hükümetinin 2 seçim üst üste oy kullanmayan kişiyi seçmen kütüğünden silmesini de eleştiren Nursoy, yeni oluşturulacak parlamentoda bu sorunun çözülmesini umut ettiklerini söyledi.

Beyanname için 6 ayrı ofis oluşturduk

İzmir'de göçmenlerin beyanname doldurmalarına yardımcı olabilmek için 6 bölgede ofisler oluşturduklarını anlatan Nursoy, buraya gelen kişilerin işlemlerinin çok kısa sürede yapıldığını ifade etti.

Nursoy, gönüllü kişiler tarafından oluşturulan ofislerin ilgi gördüğünü aktararak, şu bilgileri paylaştı:

" Gaziemir, Görece, Gazipaşa, Buca, Bornova Atatürk ve Pınarbaşı mahallelerinde merkezler oluşturduk. Burada Kiril alfabesiyle beyanname doldurmalarına yardımcı oluyoruz. Şu ana kadar İzmir'de bin 250 kişi beyanname doldurdu merkezlerimizde. Ben Türkiye'deki bütün hemşehrilerimin beyanname doldurma ve oy kullanma noktasında çok özverili olmasını istiyorum. Yoksa seçim günü bu kağıtları doldurmamız uzun zaman alacak ve oy kullanma sayısını düşürecek."

"Gönüllü olarak çalışıyoruz"

Gaziemir'deki iş yerinde gönüllü olarak beyanname dolduran Gülsen Rodoplu, kendilerine gelen kişilerden ücret istemediklerini, sadece onlara yardımcı olduklarını anlattı.

Vatandaşlık görevinin önemine değinen Rodoplu, hemşehrilerine hem Türkçe hem de Bulgarca "beyannameni doldur, oyunu kullan" çağrısında bulundu.

Kurulan merkezde beyanname başvurusu yapan Lütfi Kılıç ise, kendisinin bilgisayar kullanma konusunda iyi olmadığını, kurulan merkez sayesinde işlemini yaptığı için mutlu olduğunu söyledi.

Herkesin oyunu kullanması konusunda duyarlı olmasını isteyen Kılıç, göçmenlerin merkezlerde işlemlerini hızlıca yapabileceklerini ifade etti.

Türk seçmen belirleyici olacak

Türkiye'deki Bulgar vatandaşı yaklaşık 100 bin seçmenin 26 Mart'ta Bulgaristan'da düzenlenecek erken seçime katılabilmesi için pazar gününe kadar internet üzerinden beyanname vermesi gerekiyor.

İktidarın büyük ortağı Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisinin (GRBB) lideri Boyko Borisov, cumhurbaşkanlığı seçiminde destekledikleri adayın kazanamaması üzerine geçen ekim ayında, erken genel seçim kararı almıştı.

Bulgaristan'da hükümetlerin genellikle koalisyonlardan oluşması, Türk kökenlilerin oylarını, hükümetin kurulmasında belirleyici kılıyor.

Bulgaristan Türkleri için yeni bir sayfa

Türkiye'nin 24 Kasım 2015'te hava sahası ihlali yapan Rus savaş uçağını düşürmesi, Bulgaristan'da Türklerin en fazla temsil edildiği Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinde görüş ayrılığına neden olmuştu.

Türkiye'nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütfi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan'nın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti.

Mestan ve bir grup milletvekili 10 Nisan 2016'da DOST partisini kurarak, Bulgaristan'daki Türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı. Kısa sürede örgütlenen DOST partisi, 26 Mart 2017 erken genel seçimlerine Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile ittifak yaparak DOST Birliği altında katılıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Bulgaristan Gaziemir Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title