Haberler

Bulgaristan Seçimleri İçin Bursa'da 41 Sandık Kuruldu

Bulgaristan'da yapılan erken genel seçimler için Türkiye'de de 100 bin soydaşın oy kullanması bekleniyor. Türkiye genelinde 85 okulda 130 sandık kurulurken, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan, Kurban Bayramı nedeniyle bir çok soydaşın Bulgaristan'a giderek oylarını burada kullandığını söyledi. Özkan, Türklerin parlamentoda daha iyi temsil edilmesi için bu yıl Hak ve Özgürlükler Partisi'nden (HÖH) parlementoya 42 milletvekili beklediklerini belirtti.

Bulgaristan'da 240 sandalyeli parlamentoda bugün gerçekleştirilen ikinci erken seçimlerde 18 siyasi parti, 7 koalisyon ile 4 bağımsız aday yarışıyor. Seçimlerde Türkiye'de oy kullanacak soydaşlar için Bursa, Ankara, Antalya, Balıkesir, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Eskişehir, Kocaeli, İzmir, İstanbul, Manisa, Mersin, Sakarya ve Yalova'da sandıklar kuruldu. Oy kullanmak için 18 yaşını dolduran ve çifte vatandaş olanlar sabah saat 07.00'den itibaren sandık başına gitti. Bulgaristan kimlik kartı veya pasaportunu yanlarına alan soydaşlar Türkiye genelinde 85 okulda kurulan 130 sandıkta oy kullandı. Bulgaristan'dan gelen sandık görevlilerinin de yer aldığı seçimlerde Bulgarca bilmeyenler için Bal-Göç yetkilileri tarafından görevlendirilenler yardımcı oldu.

BURSA'DA 30 BİN OY BEKLENİYOR

Soydaşların yoğun yaşadığı Bursa'da da 17 okulda 41 sandık kuruldu. Bal-Göç Genel Başkanı Yüksel Özkan, seçimlerin bayrama denk gelmesi nedeniyle bir çok soydaşın akrabalarını ziyaret etmek ve kurbanını kesmek için Bulgaristan'a gittiğini belirterek şöyle konuştu:

"Türkiye'de 150 bin oy kullanma hakkı bulunan çifte vatandaş var. Yaklaşık 90 bin kişinin oy kullanacağını tahmin ediyoruz. Bulgaristan'a giden 10 bin kişi de burada oylarını kullanacak. Böylece Türkiye'de yaşayan 100 bin kişi Bulgaristan seçimlerinde oylarını atmış olacak. Türkiye çapında 85 okulda 130 sandık var. Bursa'da 30 bin oy bekliyoruz. 17 okulda,41 sandık açıldı. Geçen yıl Bursa'da 22 bin oy kullanılmıştı."

HEDEFİMİZ GÜÇLÜ BiR TEMSİLİYET KAZANMAK

Bulgaristan'da oy kullanmanın daha da önemli olduğunu kaydeden Özkan, Türkiye'deki oyların havuzda toplanarak farklı bölgelere dağıtılabildiğini ifade etti. Türk ve Müslüman azınlığın 240 sandalyeli Bulgaristan parlamentosunda, siyaseten güçlü bir şekilde temsiliyet kazanacağına inandıklarını söyleyen Özkan, önceki seçimlerde çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Partisi'nden (HÖH) 36 milletvekilinin bulunduğunu, bu seçimlerde 48 milletvekili beklediklerini belirtti.

Milletvekili sayısının çok olmasının oradaki Türklerin haklarına karşı alınan kararların Anayasa Mahkemesi'ne götürebilmesini sağladığını vurguladı.

BULGARİSTAN BASININI İLGİSİ YOĞUN

Yüksel Özkan, Bursa'da sandık sayısının fazla olması nedeniyle Bulgaristan'dan da 3 kanaldan yaklaşık 10 kişilik bir basın ekibinin seçimleri sandık başında takip ettiğini ifade etti.  Özkan, bazı basın kurumlarının Bulgaristan'da spekülasyon yaptığına dikkat çekerek, Türklerin ön yargılı olmadıklarını basın mensuplarına gösterdiklerini söyledi.

DEMOKRATİK HAKKIMIZI KULLANIYORUZ

Sandık başına giden ve oyunu kullanan soydaşlar da, bu yıl oy kullanmanın daha kolay olduğunu belirterek, demokratik haklarını kullandıklarını kaydettiler. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yüksel Özkan Bulgaristan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title