Haberler

Bulgaristan'daki Bazı Sığınmacı Çocuklar Okullarda İstenmedi

Güncelleme:

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'nın 30 kilometre doğusundaki Kovaçevtçi kasabasındaki sığınmacıların çocukları "istenmeyen kişi" ilan edildi.

Bulgaristan'da yaklaşık 750 bin öğrenci yeni öğretim yılına törenlerle başladı. Ülkeye savaştan kaçarak gelen mülteci aileleri de çocuklarını öğrenim görmeleri ve topluma adapte olabilmeleri için çeşitli okullara kaydettiler. Ancak başkent Sofya'nın 30 kilometre doğusundaki Kovaçevtçi kasabasında sığınmacıların çocukları "istenmeyen kişi" ilan edildi.

Sığınmacılar arasında "mallory ve diğer farklı bulaşıcı hastalıkları taşıyan vakaların tanısının konulmasını" gerekçe gösteren velilerin baskısı nedeniyle ders yılı açılışında yabancı çocuklara okullarda yer verilmedi.

Pernik şehrine bağlı Kovaçevtzi kasabasındaki okulda ders yılı açılışında Bulgar çocukların velileri, Somali ve Afganistan sığınmacıları barındıran yurttaki çocuklara karşı protesto düzenlediler. Veliler, kasabaya zorunlu olarak yerleştirilen yabancıların bulaşıcı hastalıklar taşıyor olabileceklerinden endişe duyduklarını söylediler. Tepkili veliler, "Kökenini bilmedikleri yabancı insanların yaşam ve kültür farklılıklarından" dolayı korku duyduklarını söylediler. Protestocular, yetkililerinden "din ve etnik farklılıkları göz önünde bulundurarak, tanımadıkları sığınmacıların bir an önce kasabadan tahliye edilmesini" talep ettiler.

Eğitim Bakanı Rumyana Kolarova ise mülteci çocukların eğitimine yönelik velilerin taleplerine ilişkin "yabancıların yerel okullarda ders görmeleri gerektiğini ancak bu aşamada bunun mümkün olamadığını" kabul etti.

Mülteci çocukların eğitimine karşı çıkılan kasabanın belediye kurulunun sorunla ilgili karar alması bekleniyor.

Bu arada Kazanlık şehrine bağlı Rozovo kasabasında nisanda yaşanılan benzer bir sorun yüzünden, Rozovo'ya sığnmacı olarak yerleştirilmeye çalışılan tüm yabancılar, yerel halkın baskısı yüzünden tahliye edilmişti.

Bulgaristan'da 15 bini aşkın sığınmacı yaşıyor. - Sofya

Kaynak: AA / Güncel

Bulgaristan Sofya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title