Haberler

Bulgaristan'da Seçimlerin Ardından- Sofya

Bulgaristan'da hafta sonu yapılan erken parlamento seçimlerinde yüzde 4 barajını aşamayan Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisinin lideri Lütvi Mestan seçim sonuçlarına itiraz edeceklerini duyurdu.

Bulgaristan'da hafta sonu yapılan erken parlamento seçimlerinde yüzde 4 barajını aşamayan Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisinin lideri Lütvi Mestan seçim sonuçlarına itiraz edeceklerini duyurdu.

Resmi haber ajansı BTA'da basın toplantısı düzenleyen DOST Partisi lideri Mestan, seçim sonuçlarının iptali için Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını söyledi.

DOST Partisinin, Hürriyet ve Şeref Halk Partisi ile kurduğu DOST Birliği koalisyonunun, 7 milyon nüfuslu Bulgaristan'da 100 bin 500 oy almasına rağmen seçim barajını geçememesini AA muhabirine değerlendiren Mestan, bu sonucu ülkedeki ırkçı ve aşırı milliyetçi güçlerin eylemlerine bağladı.

Mestan, "Bulgaristan siyaseti, tamamen ırkçıların eline geçmiş bulunuyor ama bu olaylar için sorumluluk taşıyacak sadece ırkçı parti liderleri olamaz, onların aklına uyan diğer partilerin liderleri de sorumluluk taşımalı." dedi.

Seçimlerde oy kullanmak için Bulgaristan- Türkiye sınırından giriş yapan vatandaşları engellemeye çalışan Birleşik Vatanseverler Koalisyonu liderlerinin yanı sıra diğer bazı partilerin liderlerinin de bu engellemeye destek verdiğini anlatan Mestan, Bulgaristan devletininse bu insan hakları ihlaline sessiz kaldığını belirtti.

Ayrıca Mestan, Bulgaristan'ın, Türkiye'ye açılan, Kapitan Andreeveo Gümrük Kapısında Vatanseverler Koalisyonu Eş Başkanı Valeri Simeonov'un, 80 yaşındaki soydaş bir kadına baskı uygulayarak, Türkiye'ye geri yollamak istediğini anımsattı.

Yeni parlamentoda grubu olacak Vatanseverler Koalisyonunun "faşist kökenleri" olduğunu söyleyen Mestan, koalisyonun Eş Başkanı Simeonov'un, seçimler için Türkiye'de kurulacak sandık sayısını 35'ten 6'ya indirmek istemesini de eleştirdi.

Vatanseverler Koalisyonu liderlerinin, "kendilerini asla ceza almayacak dokunulmaz insanlar olarak gördüklerini" dile getiren Mestan, "Örgütlü suçlar işleyen bu kişilerin tereddütsüz olarak mahkemeye verilmesi gerekiyor." dedi.

Seçim kampanyasının sonunda, aşırı milliyetçi partilerin organizasyonunda, Türkiye sınırında düzenlenen eylemlerin yanı sıra Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarına Kiril alfabesiyle beyanname doldurma zorunluğunun getirilmesinin DOST Partisinin oylarını 40 bin kadar azalttığını söyledi.

Yeni erken seçim talebi

Lütvi Mestan, erken parlamento seçimlerinin nihai sonuçlarının açıklanmasının ardından, seçimlerin şeffaf ve adil olmadığı gerekçesiyle iptalini isteyeceklerini bildirdi.

"Seçim sonuçlarının iptali için Anayasa Mahkemesine başvuracağız." diyen Mestan, şöyle devam etti:

"Bu seçimlerde, herkesin karşısında biz yalnız kaldık. Sadece siyasi güçlerle değil, devlet ve hükümetle de mücadele verdik. Buna rağmen 100 bini aşkın oy almış olmamız tarihi bir başarı oldu. Eminim ki engeller olmasaydı, daha da başarılı olacaktık. Şimdi biz parlamentoda olacaktık. DOST Partisi ve sağcı güçlerin temsil edilmediği bu parlamento halkın oyunu da temsil edemez."

DOST lideri Mestan, "Gelecek parlamentoda faşistlerin ortaklığı ile kurulacak bir hükümetin sonuna dek muhalifi olacağız." diyerek, "DOST Partisine, bu seçimde gelen 100 bin 500 oyunun herbiri ülke demokrasisine cesur bir katkı sağlamış bulunuyor. DOST ve sağıcı güçler parlamentoda olsaydı kamuoyunun gerçek gücü temsil edilmiş olacaktı. DOST'suz bir parlamento Avrupa Birliği ve NATO yanlısı önemli bir siyasi gücün eksikliğini yaşayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılan erken parlamento seçimlerinde DOST Birliği oyların yüzde 3'ünü alarak seçim barajı olan yüzde 4'ün altında kalmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Bulgaristan Hürriyet Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title