Haberler

Bulgaristan'da Erken Seçime Doğru

Hak ve Özgürlükler Hareketi, seçim kampanyasını Deliorman’dan başlattı HÖH lideri Mestan: “Bugün burada anadilimde konuşmam yasaksa, Avrupa standartlarından uzağız”

Bulgaristan'da 5 Ekim'de yapılacak erken parlamento seçimlerinde Türk ve Müslümanların oylarına talip olan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), seçim kampanyasını ülkenin kuzeydoğusundaki Deliorman bölgesinden başlattı.

HÖH, listelerinde çok sayıda Türk kökenli adaya yer verdi. HÖH Lideri Lütvi Mestan, 3'üncü Koca Yusuf Yağlı Güreş Şenlikleri'nin düzenlendiği Şumnu kentine bağlı Çernovo köyünde yaptığı konuşmada, "Bugün burada anadilimde konuşmam yasaksa, Avrupa standartlarından uzağız" dedi.

Mestan, partisinin milletvekili adayları ile katıldığı törende, hoşgörülü ve sakin bir seçim kampanyası sürdüreceklerini ifade etti, HÖH'e karşı diğer bazı siyasi güçlerin aldığı olumsuz tavrı ise eleştirdi. Partisini dışlama girişimlerinin, bu partiye oy veren 500 bini aşkın Bulgaristan vatandaşını dışlamak olduğunu belirtin Mestan, seçim kanununa göre, kampanya sırasında Bulgarca'nın dışında başka dillerin kullanımının yasaklanmasına tepki gösterdi.

Güçlü bir takımla seçim sahasına çıktıklarını belirten Mestan, Bulgarca ve Türkçe yaptığı konuşmasında, şunları söyledi:

"Biz de seçim alanına pehlivan olarak çıkıyoruz. Ancak pehlivanlık sadece bir mecazdır. Kas, gövde gösterisi yapmadan siyasi bir mücadele veriyoruz. Kimse ile savaşmayız. Partimizin en büyük gücü hoşgörüsünden doğar. Rövanşizme hayır diyoruz."

"Ana dilde konuşmaktan vazgeçmeyeceğiz"

Hak ve özgürlüklerinin asla hediye edilmediğini, onlar için sürekli mücadele gerektiğine işaret eden Mestan, seçim kampanyalarında sadece Bulgarca konuşma zorunluluğuna karşı çıktı.

Mitinglerde ana dili olan Türkçeyi konuşmaktan vazgeçmeyeceğini belirten Mestan, diğer partilerin etkinliklerine katılan Avrupalı konukların da İngilizce konuşarak yasaları çiğnemiş olduklarını söyledi. Mestan, "Anadilimizde konuşmak suçsa, bu hak ve özgürlüklerimize karşı işlenen bir suç olur" diye konuştu.

Seçim kampanyası açılışı dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katılan HÖH Başkan Yardımcısı Ruşen Rıza ve milletvekili adayı Hüseyin Hafızov da toplanan kalabalığa hitaben Türkçe konuşarak, "anadilin kalpten kalbe köprü kurduğunu" belirttiler.

Türkiye'nin Edirne, Adana, Kırklareli, İnegöl ve daha birçok bölgesinden gelen konukların da katıldığı etkinlikte, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Lütvi Mestan'a el yapımı bir Kütahya çinisi hediye ederek, seçimde başarılar diledi.

HÖH'ün seçim kampanyası açılışı ve ardından düzenlenen "3'üncü Koca Yusuf Yağlı Güreş Şenlikleri"ni izlemek üzere gelen milli halterci Naim Süleymanoğlu da toplanan halk tarafından coşkuyla selamlandı.

Bulgaristan'da seçim kampanyası 3 Ekim tarihine kadar sürecek. - Sofya

Kaynak: AA / Güncel

Bulgaristan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title