Haberler

Bulgaristan'da Dost Partisinin Temeli Atıldı

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinden ihraç edilen eski Genel Başkanı Lütvi Mestan, Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi (DOST) adlı yeni siyasi oluşumunun kurulması için ilk toplantıyı düzenledi.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinden ihraç edilen eski Genel Başkanı Lütvi Mestan, Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi (DOST) adlı yeni siyasi oluşumunun kurulması için ilk toplantıyı düzenledi.

Parlamentoda kendisi gibi HÖH grubundan ayrılan beş milletvekiliyle yeni siyasi projeye destek veren 250 kişilik bir grubun katıldığı toplantıda konuşan Mestan, "Biz NATO ve AB'deki ortaklarımızın değerlerini paylaşan yeni bir parti olacağız" dedi.

Konuşmasında, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesini de kınayan Mestan, "Biz, DOST olarak, kendi seçimimizi yapmış bulunuyoruz. Yaptığımız siyasi seçim asla Rusya ve Türkiye arasında seçim olmamıştır" ifadesini kullandı.

Bulgaristan yasalarının getirdiği sınırlandırmalar yüzünden dün İsperih bölgesinde bir toplantıda anadili olan Türkçeyi konuştuğu için bir kez daha para cezası ödediğine işaret eden Mestan, yeni partinin tüm Bulgaristan vatandaşlarına açık olacağını söyledi.

Mestan, "Partimiz, etnik köken farklıklarını ülkemizin milli güvenliğine tehdit olarak görmeyen, bunu bir zenginlik olarak algılayan Bulgarlar, Türkler, Romanlar, Yahudiler ve hatta Ermenilere bile açık olacaktır" diye konuştu.

Mestan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurultay yapabilmek için 2 bin 500 imza toplamaları gerektiğini belirterek DOST oluşumunun aktif bir çalışma temposuna girdiğini vurguladı.

Eski HÖH Genel Başkanı olarak Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesine ilişkin parlamentoda okuduğu, NATO'yu destekleyen bir bildiri yüzünden HÖH'den "aforoz edildiğini" ifade eden Mestan, bu bildirinin HÖH partisinin şimdiki yöneticileri tarafından alkışlandığını ancak sonradan iç hesaplaşma malzemesi olarak kendisine karşı kullanıldığını kaydetti.

Mestan, partinin kuruluş süreci çerçevesinde salonda hazır bulunanların arasında ülkedeki eski komünist rejiminin Türk ve Müslümanlara karşı 1984 yılı sonrası yürütmeye çalıştığı asimilasyon kampanyasının en belirgin muhaliflerinin, eski siyasi mahkumların da yer aldığını belirtti.

Lütfi Mestan ve diğer katılımcıların, DOST partisinin kuruluş aşamasının ilk adımı olarak bir niyet bildirisi kabul etmesi bekleniyor.

HÖH Onursal Başkanı Ahmet Doğan, evinde düzenlediği bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Mestan'ın Rus uçağının düşürülmesinin ardından parlamentoda NATO ve Türkiye'yi destekleyen bir bildiri okumasını "büyük gaf" olarak nitelemişti. Mestan, bu konuşmadan kısa bir süre sonra HÖH Merkez İdare Kurulu tarafından parti ve parlamento grubundan ihraç edilmişti. Ardından partiden beş milletvekili daha istifa etmiş ve HÖH'nin milletvekili sayısı 30'a düşmüştü.

Kaynak: AA / Güncel

Lütfi Mestan Bulgaristan Türkiye Rusya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title