Haberler

Bulgaristan'da Ana Dilde Seçim Propagandası Yasağı

SOFYA (AA) – Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) milletvekili Georgi Kadiyev, ülkede ana dilde seçim propagandası yapılmasını yasaklayan kanun maddesinin değiştirilmesi için tasarı hazırladı.

Üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nin (HÖH) lideri Lütfi Mestan, tasarıyı desteklediklerini açıkladı.

HÖH Genel Başkanı Mestan, muhalefetteki BSP'ye mensup milletvekili Kadiyev tarafından hazırlanan ve Seçim Kanunu'ndaki "Bulgarca dışında başka dilde seçim propagandası yapılmasını yasaklayan" maddenin kaldırılmasını öngören yasa tasarısını "nefret dili tünelinde bir ışık" olarak değerlendirdi ve desteklediklerini belirtti.

Mestan, ayrıca iktidardaki Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) milletvekili Metodi Andreev tarafından parlamentoya sunulan ve 1990 öncesi komünist rejimin ülkedeki Türklere karşı uyguladığı asimilasyon politikası döneminde işlenen suçların zaman aşımına uğramasını engellemeyi öngören tasarıyı da parti olarak desteklediklerini kaydetti.

Mestan, iki yasa tasarısının son aylarda nefret dilinden zarar gören ülkenin Avrupalı görüntüsüne olumlu yansıması olacağını ifade etti.

Bulgaristan'da yürürlükte olan seçim yasasına göre seçim kampanyası sırasında Bulgarca dışında başka bir dilde mitinglerde konuşmak yasak. HÖH lideri Mestan, son genel seçim öncesi mitinglerde Türkçe konuştuğu için para cezalarına çarptırıldı. Cezalarla ilgili mahkeme süreci devam ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Lütfi Mestan Bulgaristan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title