Haberler

Bülent Ecevit Üniversitesi Öğrencilerinin Çalgı Yapım Sergisi Başkent'te Açıldı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuarı Çalgı Yapım Bölümü öğrencilerinin yapmış olduğu müzik aletleri, Başkentlilerin beğenisine sunuldu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuarı Çalgı Yapım Bölümü öğrencilerinin yapmış olduğu müzik aletleri, Başkentlilerin beğenisine sunuldu.

Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Konser Salonu'nda düzenlenen çalgı yapım sergisi, Başkentliler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Konservatuar öğrencilerinin yapmış olduğu müzik aletleri ve müzik aletlerinin yapım aşamaları, sergiyi gezenlere uygulamaları olarak anlatıldı. Çok sayıda davetlinin katıldığı serginin ardından, Şef Rengim Gökme'in yönettiği ve Solist Soyoung Yoon'ın kemanı ile eşlik ettiği bir konser seyirciyle buluştu.

Üniversite ve Çalgı Yapım Bölümü hakkında bilgi veren ve çalışmalarını anlatan Bülent Ecevit Devlet Konservatuarı Çalgı Yapım Bölüm Başkanı Cem Dertsiz, "Üniversitemiz 2009 yılında kuruldu, 2011 yılında ilk öğrencilerini aldı. Bölümümüze yılda 5 kişi alıyoruz ve 5 kişi mezun ediyoruz. Geçen sene ilk mezunlarımızı verdik. Çalgı yapım bölümümüzün kuruluş hikayeleriyle ilgili şunları söyleyebilirim; Ülkemizde el yapımı ve nitelikli enstrüman yapımı konusunda çok ciddi bir sıkıntı ve açık vardı. Bunun farkında olduğumuz için ki ülkemizde de bu işi layıkıyla yapabilecek çok yetenekli gençler var, onları bir devlet konservatuarı bünyesinde, akademik yöntemler kullanılarak ve tabi bilimin de desteğiyle çalgı yapımını daha sistematik biçimde yapmak için bir girişimde bulunduk" ifadelerini kullandı.

İlk çalgı yapım okulunun İtalya'da Andrea Amati tarafından kurulduğunu belirten Dertsiz, "Sistematik temelleri İtalya'da atılmış oluyor. 1940'lı yıllarda ülkemizde de Mithat Arman hocamız ve diğer hocalar Bahri Yakup, İbrahim Sakarya ve onların öğrencileri niteliğinde olabilecek rahmetli Yavuz Tarhan ve Cafer Açın hocamız. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde daha sonra Ege Üniversitesi'nde, Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde ve en son da Bülent Ecevit Üniversitesi'nde çalgı yapım bölümü kuruluyor. Ülkemizdeki bu özellikle sektörel açığı ve nitelikli çalgı üretme eksikliğini gördüğümüz için bizim öğrencilerimizin bu işi gerçekten çok disiplinli bir şekilde yapabileceğini düşündük ki öyle de oldu. Yani bugün burada gözlemlemiş olduğunuz gibi gerçekten çok nitelikli ürünler var. Gerçekten çok kıymetli çalgılar var" diye konuştu.

"Bunu biz Zonguldak'tan diğer kentlere, daha büyük kentlere taşımak istedik" diyen Dertsiz, konuşmasının devamında, "Yani Zonguldak'ta bu işlerin yapıldığını biraz daha metropollere duyurmak istedik. Çok büyük bir emek ürünü, çok uzun çalışmalarla ortaya çıkartılan ürünler tabii ki bular. Tabii paha biçilmez el emeği, göz nuru. Biz çalgı yapımında geleneksel ekollerin hepsini kullandığımız gibi sonuçta biz üniversitede akademik bir yapıyız. Deneysel çalışmalarımız var, parametrik deneyler yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Dersiz son olarak, "Bundan sonra da Türkiye'de yaylı çalgı yapımında gerçekten, üniversiteden mezun olan öğrencilerimiz, bu sektörde iş gücünü karşılayacaklar ve çok nitelikli enstrümanlar üretecekler. Umarım bundan sonraki aşamada sürekli kendi malzemesini kendi özgüveniyle, kendi öz sermayesiyle, kendi öz materyaliyle üreten bir büyük ülke olma yolunda hep beraber çok emin ve sağlam adımlar atarız diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Çalgı yapımını, uygulamalı olarak sergiyi gezenlere gösteren öğrenciler ise bu işi zevk alarak yaptıklarını belirterek, davetlilere yapım aşamaları hakkında bilgiler verdi. Davetliler merak ettikleri konular hakkında öğrencilerden ve hocalarından bilgi aldı. Sergiyi gezenler, böyle bir etkinliğin yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Serginin ardından davetliler, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın verdiği konseri dinledi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bülent Ecevit Üniversitesi Bülent Ecevit Zonguldak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title