Haberler

Buldan: Barajı Aşamamamız Yeni Kriz Anlamına Gelecektir

Güncelleme:

HDP'li Pervin Buldan, barajı aşamazlarsa yeni bir kriz çıkacağını, özellikle Hakkari, Diyarbakır ve Şırnak'taki halkın durumu kabullenmeyeceğini söyledi.

HDP Grup Başkan Vekili ve İstanbul 3'üncü Bölge milletvekili adayı Pervin Buldan, barajı aşamazlarsa neler olacağına dair açıklamalarda bulundu. Buldan, "Barajı aşmamamız yeni kriz anlamına gelecektir. Örneğin Hakkari'de 3 milletvekili çıkarır. Seçmenin yüzde 90'ı HDP'ye oy verir. Bu dönem yine HDP 3 milletvekili çıkaracak oy alır ancak, barajı aşamazsa bunların yerine AKP adaylarının meclise gitmesini Hakkari halkı kabul etmez. Ben de kabul etmem. Aynı şekilde; Diyarakır'daki, Şırnak'taki seçmen de kabul etmez. Demokratik her türlü tepkisini ortaya koyabilir." dedi.

"SÜREÇTE DİYALOGDAN ÖTEYE GİDEMEDİK"

Pervin Buldan, dün gece 'Hayat TV'de soruları yanıtlarken, 'Çözüm süreci'nin Türkiye açısından hayati öneme sahip olduğu halde 2.5 yıldan bu yana yapılan 35 görüşmede 'Diyalog' aşamasından öteye gidilemediğini söyledi. Buldan, süreçte Abdullah Öcalan, Kandil ve devlet yetkililerinin görüşlerinin bulunduğunu, bu toplantıların ardından gerekli mekanizmaların oluşturulamadığını ifade ederken, şöyle dedi:

"Dolmabahçe'de açıklanan; Öcalan, hükümet ve Kandil'in mutabakata vardığı 10 maddeydi. Bunların İmralı'da görüşmeye açılması gerekiyordu. Cumhurbaşkanı, hükümet ve çözüm kurulu sürekli 'Kürt tarafı adım atmıyor' söylemlerine girdiler. PKK'nın bir an önce silah bırakması çağrıları yapıldı. Kandil ve Öcalan; müzakereye geçilmeden bunun yapılmayacağını belirtiyor. Bunlar görüşmelerde, tutanaklarda var. Tutanaklar başbakan, cumhurbaşkanı ve çözüm kurulu tarafından okunuyor. AKP gündeminde sadece HDP'yi nasıl barajın altında tutabiliriz ve Selahattin Demirtaş'ı kamuoyu önünde nasıl küçültebiliriz var."

Pervin Buldan, İmralı görüşmelere katılan, görüşleri Kandil'e götüren isimlerden biri olduğunu hatırlatırken sürecin tamamen şeffaf olması gerektiğini, Abdullah Öcalan'ın bu süreçte 'İrade sahibi' olduğunu ayağa kalkması halinde bir adım öteye gidilemeyeceğini söyledi. Buldan, görüşmeler sürerken seçim tarihinin yaklaşmasıyla Öcalan'a bakış konusunda zaman zaman taktiksel yaklaşımlar gösterildiğini öne sürdü.

"ÖCALAN SEÇİME BAĞIMSIZ GİRMEMİZİ İSTEMEDİ"

HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, iddiaların aksine Abdullah Öcalan'ın seçime bağımsız girilmemesini istediğini, CHP'nin ana muhalefet partisi rolünü oynayamadığı, HDP'nin temsil ettiği kesimlerle birlikte sol harekete öncülük edebileceği değerlendirmesini yaptığını anlattı. Geçmişte AK Parti'ye oy veren Kürtler açısından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kobani yaklaşımı, 'Kürt sorunu yoktur' sözlerinin kırılma noktasını oluşturduğunu öne süren Buldan, aday profiline bakıldığında 2 yıllık HDP'nin iddia edilenin aksine 'Kürt Partisi' olmadığının görülebileceğini söyledi.

AK PARTİ, HDP KOALİSYONU İDDİALARI

Pervin Buldan, seçim çalışması sırasında sık sık AK Parti ile seçim sonrası bir araya gelebileceklerine dair iddialar ortaya atıldığını ifade ederken, "Bunu engelleyecek birçok nokta var. Hükümetin Kobani konusundaki politikası; Roboski meselesi bunlar arasında. Roboski'de uçakların Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde verdiği talimat ile uçtuğunu bomba yağdırıldığı, 34 insanın bombalarla öldürüldüğü gerçekliğini bir kenara bırakıp AKP bir koltuk uğruna bu değerleri satacak bir parti değiliz." dedi.

Buldan, çözüm sürecinin devlet ile İmralı arasında geliştirildiğini, iktidarda AK Parti yerine başka bir parti olması durumunda süreci götürmek zorunda kalacaklarını vurgularken, "Hükümet, yasaları, düzenlemeleri çıkarma yetkisine sahiptir. AKP ile koalisyon yapmamız söz konusu değildir. Seçilmiş iradelerin ellerine kelepçe vurulduğu, benim ayağımdan vurulduğum dönemleri yaşadık. AKP dönemindeki zulümden bölgede her evde bir acı yaşanmıştır. Bizim için dışarıdan destek de aynıdır. Artık bu soru kafalardan atılmalı." diye ekledi.

OTOMOBİLLER MECLİS'E TESLİM EDİLİYOR

Buldan, bir soru üzerine HDP'nin barajı aşması durumunda Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın uzun süre görevini sürdüreceğine inandığını belirtti. Pervin Buldan, kullandığı 'Audi' marka otomobilin TBMM tarafından grup başkan vekili olması nedeniyle tahsis edildiğini ifade etti. Buldan, AK Parti'de 5, CHP'de 3, MHP'nin de kendileri gibi aynı marka ve modelde 2 otomobilin tahsis edildiğini, seçim yasası uyarınca 7 Haziran'a 10 gün kaldığı için bunları bugün iade edeceklerini vurguladı.

Pervin Buldan, HDP'nin barajı aşamaması durumunda B veya C planları olmadığını, yüzde 10'un üzerinde oy alacağı moral ve motivasyonu ile çalıştıklarını bildirirken şunları ekledi:

"BARAJI AŞAMAMAMIZ YENİ KRİZ ANLAMINA GELECEKTİR"

"Barajı aşamamamız yeni kriz anlamına gelecektir. Örneğin Hakkari'de 3 milletvekili çıkarır. Seçmenin yüzde 90'ı HDP'ye oy verir. Bu dönem yine HDP 3 milletvekili çıkaracak oy alır ancak, barajı aşamazsa bunların yerine AKP adaylarının meclise gitmesini Hakkari halkı kabul etmez. Ben de kabul etmem. Aynı şekilde; Diyarakır'daki, Şırnak'taki seçmen de kabul etmez. Demokratik her türlü tepkisini ortaya koyabilir. Şiddete, silaha asla bulaşmadan tepkisini ortaya koyabilir. Hükümeti erken seçime zorlar. Dolayısı ile Türkiye yeni kriz yaşar, hemen ardından erken seçim alır. Biz o durumda demokratik mücadelemizi, siyasetimizi, muhalefet çalışmasını parlamento dışında yaparız. HDP kadar halkın içinde olan bir parti yoktur. Dışarıdan demokratik mücadelesini, siyasetini yapar halkın yanında yer alır. Halk da demokratik olarak tepkisini ortaya koyar."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Pervin Buldan Ak Parti Hakkari Şırnak Sıkıcı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (609)

esenyurtmobilWeb@haberler.com:

Pkk lilarin yuzde 70 i esenyurtta cirit atiyor kucuk guneydogu

44
27
yanıtYanıtla
ADIYAMANLI BEDİRHAN:

Hdp ye oy vermek bu ülkeye ihanettir islama ihanettir şehitlerimizin kemiklerini sızlatmaktır. Allah bu kafirlerden bizleri korusun leş yiyen akbabalardan farkları yok bunların

23
43
yanıtYanıtla
HDP Lİ PARALI KLAVYE ERKEKLERİ:

Rizeli Ayşe; Bırak bu ayakları sen olsan olsan hdp trolü olursun şimdi de Rizeli Ayşe kılığına mı girdin :) Bu sözleri terör şiddet kan ile beslenen faşist hdp ye söyle gelip burada trollük yapma şerefin varsa doğruları söylersin asıl faşist hdp ve pkk terör örgütünü destekleyen kürt faşistleridir utanmadan bide Rizeli Ayşe kılığına girmişsin dansöz gibi kıvırma delikanlı ol

11
45
yanıtYanıtla
ülkücüyümmobilWeb@haberler.com:

Oyum hdp ye kardesiz ... Konya dan selamlar

10
40
yanıtYanıtla
durustmobilWeb@haberler.com:

Insallah asamaz baraji barajda bogulurlar hdp nin hepsi

17
33
yanıtYanıtla
MARDİNLİ BEDO:

Mardinli Kürdüm öleceğimi bilsem bu hdp ye oy vermem çünkü müslüman kürtleriz bizler bunlar gibi şiddet yanlısı değiliz biz barış kardeşlikten yanayız yaşasın İslam Kardeşliği

40
8
yanıtYanıtla
BİLHAL:

KAHROLSUN ERMENİLER CANİLER, VAMPİRLER, KISACASI LANETLİ CANAVARLAR KAHROLSUN

16
30
yanıtYanıtla
d bakırlımobilWeb@haberler.com:

Siz gebersenizde d bakırlılar size oy vermez istedığız kadar tehdid edin

17
28
yanıtYanıtla
ah çAkarmobilWeb@haberler.com:

Sırf bu açıklamadan sonra bu pişliklere oy verilmez hepsi despot bunların,,,

32
13
yanıtYanıtla
BARİŞmobilWeb@haberler.com:

Devlet 36 adet f35 yarasa savaş uçağı aldi... Dağa da hazırız...

37
7
yanıtYanıtla
Tüm 609 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title