Haberler

Buldan Bezi Filmlerin Gözdesi Oldu

Dokuma kültürü antik çağlara dek uzanan Denizli'de kendisine özgü kumaşlarıyla ön plana çıkan Buldan ilçesi, film ve dizi yapımcılarının da gözdesi oldu.

İBRAHİM SÜZER - Dokuma kültürü antik çağlara dek uzanan Denizli'de kendisine özgü kumaşlarıyla ön plana çıkan Buldan ilçesi, film ve dizi yapımcılarının da gözdesi oldu.

Buldan'da 17 yıl Halk Eğitim Merkezi yöneticiliği yaptıktan sonra geleneksel kumaşlara yönelik çalışmaya başlayan Selahattin Kaçanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada Buldan ilçesinin Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Bey döneminden bu yana dokumalarıyla marka olmuş bir kent olduğunu ifade etti.

Asırlar boyunca Osmanlı Sarayı'ndan yoğun talep gören kumaşların saraya ait giysi koleksiyonlarında da görüldüğüne işaret eden Kaçanoğlu, Buldan bezinin günümüzde gömlek, elbise, ev tekstili, havlu ve bornoz üretiminde yoğun olarak kullanıldığını belirtti.

Buldan bezinin antik görüntüsü nedeniyle tasarımcıların da tercihi olduğuna işaret eden Kaçanoğlu, son yıllarda film ve dizi yapımcılarının da tarihi kumaşları keşfettiğine dikkat çekti.

Denizli'deki farklı ilçelerde önceki yıllarda Truva, Karayip Korsanları gibi dünyada ses getiren yapımlar için kumaş üretildiğini, Muhteşem Yüzyıl, Japon ve Fetih 1453 gibi yapımlarda da bu kentte dokunan kumaşlardan kostüm üretildiğine işaret eden Kaçanoğlu, son olarak İtalya'da büyük bütçeli bir filmin yapımcısıyla görüşme yaptıklarını anlattı.

Roma dönemini anlatan filmde tüm oyuncuların kostümleri için uygun kumaşı arayan yapım ekibinin Türkiye'de araştırma yürüttüğünü anlatan Kaçanoğlu, "Film yapımcıları, bizden önce Karadeniz Bölgesi ve Hatay'daki kumaşları incelemiş. İstedikleri tarz ürünün Denizli'de bulunabileceği söylenince bizimle temasa geçtiler. Antik Roma tarzını yansıtan kostümler için en uygun kumaşı benim üretebileceğim konusunda ikna oldular" dedi.

Kostüm kumaşlarının belirlenmesi sonrası tasarım çalışmalarına başladıklarını, kağıt üzerinde yapılan tasarımların da beğenildiğini ifade eden Kaçanoğlu, giysilerin doğal olması ve istenen etkiyi verebilmesi için elde eğrilmiş keten kullandıklarını ve el tezgahlarında dokunduğunu dile getirdi.

Kaçanoğlu, şunları kaydetti:

"Kumaşları ürettik ve kıyafetlerinin dikimini gerçekleştirerek kendilerine teslim ettik. Benim için çok özel bir çalışma oldu. Anlaşmamız gereği filmle ilgili bilgiyi paylaşamıyorum. Filmin vizyona girmesini bekliyoruz. Ürettiğimiz kostümlerin karakterlerin üzerinde nasıl durduğunu çok merak ediyorum. Filmin ilçemizin ve Buldan bezinin tanıtımına katkısının olacağına inanıyorum. Şimdiden yeni teklifler gelmeye başladı. Artık dönem filmleri için kostüm üretenlerin ilk tercihiyiz."

Kaynak: AA / Yerel

Denizli Buldan Roma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title