Haberler

Bülbülan Fatihi" Kara Kışı Tek Başına Yaylada Geçiriyor

GÜNAY NUH - Türkiye'de kışın en sert geçtiği illerden olan Ardahan'ın yaklaşık 300 haneli 2 bin 581 rakımlı Bülbülan yaylasında restoran işleten ve "Bülbülan Fatihi" olarak bilinen Muammer Bozkurt, yaklaşık bir metrelik kar, fırtına ve soğuk havaya rağmen kışın herkesin terk ettiği yaylada tek başına yaşamını sürdürüyor.

Ardahan ile Artvin'in Ardanuç ilçesinin ulaşımını sağlayan karayolu yakınında yer alan Ardahan'a bağlı olan 2 bin 581 rakımlı Bülbülan yaylası, yazın hayvanlarına otlak bulmak isteyen besiciler başta olmak üzere her iki kentteki yayla meraklıları ve yaylaya gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet eden, restoran, fırın ve bakkal gibi işyerlerinin sahiplerinin uğrak yeri oluyor.

Havaların soğumasıyla yaşamın oldukça zorlaştığı yaylada kalan besiciler, işyeri sahipleri ve vatandaşlar, yaklaşık bir ay önce, 300 haneli yaylayı terk ederek köylerine ya da daha alçak rakımlı alanlara döndü.

Yaylada kendine ait restoranı işleten ve yaylanın halen bacası tüten tek evinde kalan Muammer Bozkurt ise şu sıralar yaklaşık bir metreyi bulan kara, sıfırın altında 20 derecelik soğuk hava, fırtına ve yalnızlığa rağmen sevdiği için yaylayı terk etmiyor.

Kışın tamamına yakınını, beyaza bürünen, suları dahi buz tutan yaylada geçirmeyi planlayan Bozkurt, yazın yaylada besleyip il merkezine bağlı olan ve ailesinin yaşadığı Bahdeşen köyüne gönderdiği kuzularını kesip mangal, cağ kebabı ya da saç kavurma yaparak kışın nadiren de olsa restoranına gelen müşterilerine sunuyor.

Hayatını zorlu kış şartlarına rağmen yaylada geçirmeye çalışan Bozkurt, sadece ihtiyaçlarını karşılamak ve restoranına et getirmek için günübirlik köyüne gidiyor.

Kamyonetiyle köyüne gidip kışın ailesinin ağılda beslediği kuzularının bazılarını kesip etini alarak yeniden aracıyla yayla yoluna koyulan Bozkurt, aracının kardan restoranının ve evinin yanına ulaşmaması sebebiyle bir süre eti ve diğer malzemeleri sırtında taşıyor.

Yaklaşık bir metre karda yürüyerek evine ve işyerine ulaşabilen Bozkurt, yılın tamamına yakınını yaylada geçiriyor.

Genellikle kendisini tanıyan ve yaylada olduğunu bilen doğa ve macera düşkünü müşterilerine hizmet veren Bozkurt'un yayladaki yaşamı, et yemek, temiz hava almak, soğuk su içmek ve stres atmak için yaylaya gelen müşterilerini de şaşkına çeviriyor.

Yıllardır kışın yaylada tek başına hayatını sürdürdüğü için "Bülbülan Fatihi" olarak anılan Bozkurt, kara kışın iyice etkisini gösterdiği ve yaşamın tamamen güçleştiği günlerde kısa süre köyünde ailesiyle yaşıyor.

"Muammer ustanın farkı da bu"

Muammer Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 300 haneli Bülbülan yaylasının yazın besiciler başta olmak üzere yaylacıların uğrak yeri olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

"Bir aydır tek başımayım. Allah nasip ederse kışın büyük bir bölümü burada tek başıma kalacağım. Burası benim için çok iyi, seviyorum. Eti, suyu ve havası farklı. Burada kendime ait restoranı işletiyorum. Yaklaşık bir ay önce herkes yaylayı terk etti ve yine yalnız kaldım. Yaylada yaşamaktan ve müşterilerime hizmet etmekten zevk alıyorum. Muammer ustanın farkı da bu. Yaylada yazın hizmet veren 20 işyeri var hepsi gitti ama ben hayat tamamen imkansız hale gelene kadar buradayım."

Kışın yaşamın oldukça zor olduğu yaylanın tertemiz ve stresten uzak bir havası olduğunu ifade eden Bozkurt, "İnsanlar buraya temiz hava almak, soğuk su içmek ve et yemek için geliyorlar. Antalya'dan Sinop'a, Edirne'den Ardahan'a herkes geliyor. Müşterilerime hizmet etmekten zevk alıyorum. Müşterim olmadığı zaman burada oturarak zamanımı geçiriyorum." dedi.

Bozkurt, yazın kalabalık olan yaylaya kışın tek başına renk katmaya çalıştığını da kaydetti.

Kentin Hanak ilçesinden Bozkurt'un restoranına yemek için gelen Temel Özcan da "Buranın havası ve suyu farklı. Doğal bir ortam. Biz de zor şartları aşarak geldik çünkü burası tam kış. Muammer ustaya tek başına kalıp bize hizmet ettiği için teşekkür ediyorum. Biz de böyle gelerek onu yalnız bırakmıyoruz." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Ardahan Ardanuç Artvin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title