Haberler

    Bakan Eker: Buğdayın Fiyatı Yüksek, Üretici Memnun

    Güncelleme:

    Buğday üreticisi TMO'nun taban fiyat açıklamasını beklerken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, buğdayda fiyat açıklanmasını gerektirecek bir durum olmadığını söyledi

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Buğdayda fiyat açıklamamızı gerektirecek bir şey yok. Fiyat yüksek, üretici memnun. Sadece Trakya'da yarından itibaren TMO üreticiye depolama, emanete bırakma imkanı sağlayacak" dedi.

    Eker, basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve haber müdürleriyle iftarda bir araya geldi.

    Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Eker, "Hububat fiyatları ne zaman belirlenecek, rekolte belli mi" sorusuna karşılık Türkiye'nin geçen sene buğday üretiminde 22 milyon tona ulaşarak cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını vurguladı.

    YÜZDE15 REKOLTE KAYBI

    TÜİK'in ilk tahminlerine göre bu sene kuraklığın etkisiyle geçen seneye göre yüzde 10-15 arasında rekolte kaybı yaşanacağını bildirdiğini aktaran Eker, şöyle devam etti:

    "Bizim ihtiyacımız, Türkiye'nin bir yıllık ekmek, un, tohum ihtiyacımız 18 milyon ton. 18 milyon ton buğday olduğunda Türkiye kendi ihtiyacının tamamını karşılamış oluyor. Bu sene bizim üretimimiz yaklaşık 20 milyon ton. Şu an itibarıyla Türkiye genelinde buğdayda yüzde 60'a yakın hasat tamamlandı. Türkiye'de 18 milyon ton buğday varsa ekmeğini de yemliğini de karşılıyor. Stokumuz var. Geçen sene ihtiyacımızdan 4 milyon ton fazlamız vardı. Stokumuz 2 milyon ton buğday."

    TMO DÜZENLİ SATIŞ YAPIYOR

    Eker, hububat fiyatlarına ilişkin de "TMO piyasaları regüle etmek için düzenli olarak alım satım yapıyor. Türkiye kendi tüketimi için ithal etmiyor, işleyip ihraç etmek için buğday ithal ediyor. Biz müdahale etmemiz gereken noktada müdahale ediyoruz. Türkiye'de şu ana kadar bizim müdahale etmemizi gerektirecek bir husus yok. Türkiye'de ekmeklik buğdayların tonu 730-750 lira arasında, geçen sene tonu 720 liraydı. Sert buğdaylarda tonu 860 liraya kadar çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

    KALİTELİ BUĞDAYA YÜKSEK FİYAT

    Trakya'da önceki senelere göre rekoltenin yükseldiğini ancak yağış nedeniyle protein değerlerinin düşük olduğunu, Polatlı'da ise yağış az olduğu için protein değeri yüksek buğdayın yüksek fiyattan satıldığını anlatan Eker, şunları kaydetti:

    "Sadece Trakya'da yarından itibaren TMO üreticiye depolama, emanete bırakma imkanı sağlayacak. Ürünü çok, hemen satmak istemiyor. Bir süre bekletip piyasa şartlarına göre karar verecek. Bir tek sıkıntı olabilecek husus Trakya'da oldu. Onun da tedbirini aldık. Buğdayda fiyat açıklamamızı gerektirecek bir şey yok. Fiyat yüksek, üretici memnun."

    TMO'nun buğday alımı yaptığı noktalarda protein cihazıyla ölçüm yaptığını söyleyen Eker, protein oranı yükseldikçe fiyatın artığını bildirdi.

    Bakanlığının projeleri hakkında bilgi veren Eker, çobanlığı "sürü yöneticiliği" eğitimi adı altında projelendirdiklerini ve sürü yöneticisi istihdamına destek ödemesi yapıldığını kaydetti. Böylece hem nitelikli sürü yöneticisi ihtiyacının karşılandığını hem istihdam yaratıldığını vurgulayan Eker, modern hayatta çobanlığa gereken önemin verilmediğini dile getirdi.

    HAYVAN İTHALATI İHTİYACA GÖRE

    Samana ilişkin soru üzerine Eker, bu yıl 19 milyon ton saman olacağının hesaplandığını bildirdi. Geçen sene saman fiyatları konusundaki spekülasyonu önlediklerini anımsatan Eker, samanın besin değeri olmadığını da söyledi.

    Bakan Eker, "Hayvan ithalatı var mı Kurban Bayramı için" sorusuna, "Şu anda ihtiyaç yok. İhtiyaç olursa yaparız. Herkes bilsin" yanıtını verdi.

    Eker, zarar gören çiftçilerin borçlarının bir yıl süreyle ertelendiğini de anımsattı.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Mehmet Mehdi Eker Trakya Bölgesi Türkiye Ekonomi Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri
    500

    Yorumlar (4)

    YOZGATLI ÇİFTÇİ ÇOCUĞU:

    beceriksizliğin timsali hiçbir çiftçinin sevmediği bu adam yıllardır nasıl kabinede aklım almıyor. Et fiyatı yüksek çünkü yem fiyatı yüksek. Millet tarlasına saçmaya gübre alamıyo ve bu adam utanmadan sıkılmadan çiftçiler güllük gülistanlık diyo. Dua etsin Başbakana. sayesinde ötüyo işte ama habire başbakanın kredisini tükettiğini bilmek istemiyo. ULAN ELİN DEVLETLERİ TOHUM DAHA TARLAYA DÜŞTÜĞÜNDE PAZARLAMASINI HESAP EDİYO. Bizimkiyse millet ölse umrunda değil. Millet kimden vefa bekliyoki sanki mehdi ekerden... BU SENE ALIŞKANLIK ÜZERE MAHSÜL ELDE PATLADI YİNE.....

    1
    0
    yanıtYanıtla
    Ertuğrul:

    Aman açıklamasın, doğu buğdayını biçti yüksek fiyattan sattı. Yarın fiyat açıklayacak, İç Anadolu ve batı illeri buğdayını düşük fiyattan satacak. TMO fiyatı açıklamasın

    1
    0
    yanıtYanıtla
    OLMADI BÖYLE:

    sayın bakan aynı açıklama yapmamayı çay ve fındıkta da yapsaydın ya. buğday fiyatını tabi açıklayacaksın

    0
    0
    yanıtYanıtla
    d.deniz:

    GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYEDE YOK BİTMİŞ OLMASA DAHA İYİ AĞIR BAKANLIK BÖLMEK GEREK. GIDA..... TARIM VE HAYVANCILIĞI AYIRALIM.. BELKİ . KÖR BAKANLAR GÖRÜR.... MİLLET BİLİR.... tarımcıyım ülkenin tarımı meydanda dışardan almaktansa bişeyler yapalımmmmm...

    0
    0
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title