Haberler

Buğdayı 1 Milyon Faydalı Böcek Koruyacak

Güncelleme:

Konya'da hububat alanlarındaki süne zararına karşı, doğaya 1 milyon faydalı böcek salındı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Celal Yıldız, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde düzenlenen törende, süne yumurta parazitoitlerinin, sünenin en önemli ve etkili doğal düşmanları olduğunu söyledi.

Parazitoitlerin, süne yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakarak, bu böceğin çoğalmasını engellediğini ifade eden Yıldız, faydalı böceklerin doğada süneye yetebilecek kadar bulunmadığını dile getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2004 yılında biyolojik mücadelenin yaygınlaştırılması amacıyla "Ülkesel Süne Projesi"ni başlattığını aktaran Yıldız, proje ile faydalı parazitoitlerin yeni üretim metotlarının geliştirilmesi, kitlesel üretimlerle tabiatın desteklenmesi ve parazitoitlerin yaşayabileceği doğal ortamların oluşturulmasının hedeflendiğini anlattı.

16 milyon 350 bin faydalı böcek üretildi

Yıldız, süneye karşı biyolojik mücadele kapsamında 2007'de kurulan laboratuvarda, bugüne kadar 16 milyon 350 bin faydalı böcek üretilerek, başta Konya olmak üzere Karaman, Kırşehir, Ankara, Yozgat, Eskişehir, Kırıkkale ve Nevşehir'e gönderildiğini belirtti.

Son 10 yılda alınan tedbirler sonucunda parazitlenme oranının yüzde 20'den yüzde 43'e çıktığına dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:

"2003 yılında yer aletleriyle süne mücadelesine geçilerek 688 bin dekar, 2004 yılında ise 1 milyon 798 bin dekar ilaçlama yapılmıştır. 2004, sünenin pik yaptığı yıl olup, Konya'da süne emgi oranları ortalaması yüzde 3'lere çıkmıştır. 2004'te başlanan biyolojik mücadele, ağaçlandırma çalışmaları ve yer aletleriyle yapılan kimyasal çalışmalar, sonraki yıllarda etkisini göstermeye başlamıştır. 2013 yılında bu çalışmalar sonucunda ilaçlanan saha azalmış, süne emgi oranları yüzde 0,9 seviyesine inmiştir. Son 10 yılda süne mücadelesinde gelinen nokta, biyolojik mücadele için başarıdır ve sonraki yıllarda en önemli mücadele yöntemi olmaya devam edecektir."

Konuşmaların ardından, Konya Vali Yardımcısı Erol Özkan, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli ve Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış tarafından, doğaya 1 milyon faydalı böceğin salınma işlemi başlatıldı.

Kaynak: AA / Yerel

Celal Yıldız Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (1)

ilhan asalfeedback32@hotmail.com:

Yararlı böceklerin latince isimleri ne acaba öğrenebilir miyiz?

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title