Haberler

Diyarbakır'da Buğday Hasadı Buruk Başladı

Diyarbakır'da yaklaşık 4 milyon hektar arazide ekimi yapılan buğday hasadı buruk başladı.

HASAN NAMLI/NURTEN ASLAN - Diyarbakır'da yaklaşık 4 milyon hektar arazide ekimi yapılan buğday hasadı buruk başladı.

Diyarbakır'da buğday ekiminin yapıldığı arazilerde biçerdöverlerle hasat dönemine girildi.

Diyarbakır Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Mevlüt Medeni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasadın çiftçilere hayırlı ve bereketli olmasını dileyerek, hasat nedeniyle tarım arazilerinde hummalı bir çalışma başladığını söyledi.

Diyarbakır'da 4 milyon hektar alanda ekimin yapıldığını, martta yaşanan don nedeniyle rekoltede geçen yıla nazaran düşüş beklendiğini kaydeden Medeni, arazilerin yüzde 80'inin dondan olumsuz etkilendiğini belirtti.

Rekoltedeki düşüş nedeniyle çiftçilerin zor durumda olduğunu anlatan Medeni, bundan dolayı mazot ve gübre desteklerinin artırılması gerektiğini dile getirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'i konuyla ilgili bilgilendirdiklerini aktaran Medeni, şöyle konuştu:

"Biçerdöver ile biçim yapıyoruz. Her ne kadar bereketli bir hasat diliyor olsak da çiftçilerimiz ciddi anlamda zarara uğradı. Don olayı rekoltede düşüş yaşanmasına neden oldu. Geçen yıl dekar başı 400 kilogram ürün aldığımız tarlalarda şu an ortalama 200 kilogram alıyoruz. Devletten beklentimiz çiftçilerimize ve üreticilerimize sahip çıkması, çünkü globalleşen dünyada artık ülkeler su ve gıda için savaşmaktalar. Ülkemizde gıda sıkıntısının çıkmaması için de gerekli desteklerin artırılmasını bekliyoruz."

Don nedeniyle arazilerinde en az  yüzde 30 verim kaybı yaşayan çiftçilerin Bakanlık tarafından Ziraat Bankası'na olan borçlarının ertelendiğini bildiren Medeni, aynı şekilde çiftçilerin diğer bankalardan kullandıkları tarımsal kredilerin de ertelenmesini talep ettiklerini sözlerine ekledi.

"Çiftçiler gücü olmadığı için tarlasını ekmeyerek kiraya veriyor"

Bismil ilçesine bağlı Işıklar köyünde çiftçilik yapan Mehmet Kaplan da geçen yıl dekar başına ortalama 380 kilogram verim aldığı tarlasından bu yıl 250 kilogram verim aldığını bildirerek, borçlarını nasıl ödeyeceği konusunda kara kara düşündüğünü söyledi.

Erken veya geç yapılan ekimin mart ayında yaşanan don olayından aynı oranda etkilendiğini ifade eden Kaplan, şöyle konuştu:

"Hiç kimsenin gelip derdimizi sorduğu yok. Çoğu çiftçi kendi gücü olmadığı için tarlasını ekmeyerek kiraya veriyor. Mazot ve gübre fiyatları çok yüksek, buğday fiyatları düşük. 2 kilogram buğday verip, 1 kilogram gübre alabiliyoruz. Don olayı yaşanmış, verim düşük. Kimsenin bizi arayıp durumunuz ne diye gelip inceleme yaptığı yok."

Kocaköy ilçesinde çiftçilik yapan Hüsnü Pervane ise don olayından arazilerin etkilendiğini, sağlıklı veriler elde edilmesi için saha çalışmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Pervane, bazı bölgelerde yüzde 50 verim kaybı yaşandığını savunarak, şunları ifade etti:

"30 Mart'taki don olayı ve sonrasındaki soğuk hava ekili arazilerin çoğunu etkiledi. Bazı yerlerde yüzde 50'ye yakın verim kaybı yaşandı. Verim kaybının tam tespiti için sahada yerinde tespit yapılması gerekir. Don olayından buğdayın hangi bölgede ne kadar etkilendiği tespit edilmesi lazım."

645 çiftçi kredi borçlarının ertelenmesi için başvurdu

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar da erken ekilenlerde ve yazlık karakterli çeşitlerde verimin düşük olduğunu, geç ekilen ve kışlık tabiatlı zararın sınırlı olduğunu belirtti.

Diyarbakır'da kuvvetli rüzgar, don ve kar yağışının lokal bazda verim düşüklüğüne neden olduğuna işaret eden Atalar, zarar gören çiftçiler için çalışma yürütüldüğünü, bakanlıkça yayımlanan kararname ile en az yüzde 30 zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının bir yıl süreyle erteleneceğini vurguladı.

Kredi borçlarının ertelenmesi kapsamında şimdiye kadar 645 çiftçinin müracaat ettiğini belirten Atalar, bunlardan 372'sinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının bir yıl süreyle ertelendiğini, diğer çiftçilerin müracaatlarının da değerlendirildiğini kaydetti. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Ertan Atalar Mehmet Mehdi Eker Ziraat Bankası Diyarbakır Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title