Haberler

Budapeşte'de 'Gül Baba'yı Anma Günü' Düzenlendi

Macaristan’da faaliyet gösteren Yunus Emre Kültür Enstitüsü, başkent Budapeşte’de "Gül Baba’yı Anma Günü" düzenledi.

Macaristan'da faaliyet gösteren Yunus Emre Kültür Enstitüsü, başkent Budapeşte'de "Gül Baba'yı Anma Günü" düzenledi. Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle 1531 yılında Budin'e gönderilen ve asıl adı Cafer olan Bektaşi Dervişi Gül Baba, 1541 yılında Budin'in fethinden hemen birkaç gün sonra yaşamını yitirmiş ve Budin'de defnedilmiş, 2 yıl sonra ise defnedildiği yere türbeye yapılmıştı.

Anma günü nedeniyle gündüz Budapeşte Yunus Emre Kültür Enstitüsü'nde "Gül Baba Konferansı" düzenlendi. Konferansta, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Taşgın, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ersal, Macar Bilimler Akademisi'nden Balazs Sudar ve Balazs Eördögh Bektaşilik ve Gül Baba hakkında sunumlar yaptılar. Anma gününün akşam bölümünde ise "Derviş Müziğinin Dünyasına Yolculuk" isimli ilahilerden oluşan bir konser verildi. Budapeşte MOM Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konserde, ünlü Macar müzisyenler, Tamas Kiss Kobzos, "Canlar Grubu", Maria Majda ve son olarak ise İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu sahne aldı.

Konsere Türkiye'nin Macaristan Büyükelçiliği mensupları, Macar-Türk Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eşbaşkanı Macar Milletvekili Tamas Hegedüs, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Macaristan Delegesi Suat Karakuş, Türk-Macar Ticaret Odası Genel Sekreteri Fadıl Başar, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu olmak üzere kalabalık bir topluluk katıldı.

Konserde, Türkçe ve Macarcaya çevrilen ilahiler okundu. Macar seyirciler konser için Türkiye'den gelen İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu'nun konserini dikkatle izlerken, konserin sonunda grup üyelerine büyük sevgi gösterisinde bulundu. - BUDAPEŞTE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Kanuni Sultan Süleyman Macaristan İstanbul Türkiye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title