Haberler

Budapeşte'de "Geleneksel Türk El Örgüsü Çorapları Sergisi"

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde "Geleneksel Türk El Örgüsü Çorapları" isimli sergi açıldı.

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde "Geleneksel Türk El Örgüsü Çorapları" isimli sergi açıldı.

Ege Üniversitesi Türk Halk Oyunları Bölümü Öğretim Görevlisi Abdurrahim Karademir'in, geleneksel Türk el örgüsü çoraplarını ele alan sergisi, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı tarafından açıldı.

Başkent Budapeşte'de faaliyet gösteren Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen sergi açılışına çok sayıda davetli katıldı.

Büyükelçi Fakılı yaptığı açılış konuşmasında, serginin Anadolu'nun çok renkliliğini yansıttığını söyledi.

Abdurrahim Karademir ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, el örgüsü çorapların Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "El örgüsü çoraplar, geleneksel kültürümüzün ve yaşam biçimimizin bir parçası. 1970'li yıllardan beri başladığım çalışmalarla bu koleksiyonu oluşturdum. Şu ana kadar 200'den fazla birbirinden farklı çorap çeşidi var. Bu serginin en önemli tarafı tüm Anadolu'dan parçalar ve biraz da Balkanlar'dan çeşitler var." diye konuştu.

Eski dönemlerde el örgüsü çoraplar üzerinden çeşitli mesajların verildiğini anlatan Karademir, "Çorap eski çağlardan beri insanın giyindiği bir giysi parçası. 16. yüzyıldan sonra makineyle çoraplar örülmeye başlandıktan sonra bu el ürünü çoraplardan vazgeçilmiş. Anadolu insanımızın yaratıcı yönü çok güçlü. İçinde bulunduğu durumu, sosyal yaşantısını, sıkıntısını, sevincini ve hatta üzüntüsü varsa onu bile çoraplara çizdiği motiflerle, renklerle karşı tarafa anlatmaya çalışmış." dedi.

Geçmiş dönemde kullanılan motiflerin günümüz sanayisiyle bütünleşebileceğine de işaret eden Karademir, "Geçmişte sahip olduğumuz şeyler gelecek kuşaklara aktarılabilir. Bu konuda özellikle tekstil sanayisinin faydalanabileceği bir çok bilgi var. Buradaki motifler ve renkler şimdi de tekstilde kullanılabilir. Çünkü bu motifler Anadolu insanını yansıtıyor. Bunun içinde Yörük'ü, Türkmen'i, Çerkez'i, Kürt'ü, Laz'ı yani kısaca hepsi var." ifadelerini kullandı.

Macarların sergiye gösterdiği ilgiden büyük memnuniyet duyduğunu kaydeden Karademir, "Macarlar sergi açılışına büyük ilgi gösterdi. Sergi esnasında çok ilginç sorular da sordular. Gösterilen ilgi beni ziyadesiyle memnun etti." diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ege Üniversitesi Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title