Haberler

Budak, Almanya'nın Antalya Konsolosu Vetter'i Ağırladı

Güncelleme:

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Almanya'nın Antalya Konsolosu Martini Vetter ve Konsolos Yardımcısı Jörg Fürstenau'yu makamında konuk etti.

Konsolos Vetter'e Antalya ekonomisi ve odanın çalışmaları hakkında bilgiler veren Budak, ATSO'ya üye yaklaşık 3 bin yabancı ortaklı firmadan yüzde 20'sini Alman firmaların oluşturduğunu söyledi. Budak, Antalya'daki Alman firmaların ağırlıklı olarak turizm, enerji ve bilişim sektörlerinde faaliyet gösterdiğini bildirdi.

Türkiye'ye gelen turistlerin üçte birinin Antalya'yı ziyaret ettiğini belirten Budak, "Geçen yıl Antalya'ya havayoluyla toplam 12 milyon turist gelmişti. Bu yıl 13 milyon turistin ziyaret etmesi öngörülüyor. Kara ve deniz yoluyla gelenlerle birlikte bu rakam 15 milyonu bulur. Antalya, Alman vatandaşlarının Türkiye'de en çok ziyaret ettiği kent. Ağustos ayı itibariyle şu ana kadar gelen Alman turist sayısı 2 milyon. Almanya ile farklı bir diyaloğumuz ve yakınlığımız var" dedi.

Antalya'da, özelikle de Alanya'da binlerce Alman vatandaşının yaşadığını belirten Budak, "Benim komşum bir Alman. Birçok Alman aile ile yakın dostluğumuz var. Ben hep espri olarak 'Alanya'da bir gün bir Alman belediye başkanı olabilir' diyorum. Önümüzdeki yıllarda belki de bu gerçek olabilir" diye konuştu.

Antalya'nın turizmin yanı sıra tarım sektöründe de Türkiye'nin başkenti olduğunu vurgulayan Budak, 6.3 milyon ton yaş sebze meyve üretimi ile tarımın lokomotifi olduğunu vurgulardı. Tarım üretiminin üçte birini domatesin oluşturduğu kaydeden Budak, "Antalya tek başına Türkiye örtü altı domates üretiminin yarısını karşılıyor. Antalya'da domates üretiminde yaşanan en küçük bir sorun, Türkiye'nin enflasyon rakamlarına bile olumsuz yansıyor" ifadesini kullandı. Budak, Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nin yıllık 3 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığını, Serbest Bölge'nin de lüks yat üretimi konusunda markalaştığını kaydetti. Almanya'nın Türkiye'nin en önemli ticaret partneri olduğunu belirten Budak, Odalar ve yatırımcılar arasındaki diyalogun arttırılması ile ticaret hacminin daha yüksek seviyelere çıkarılabileceğini ifade etti.

İŞADAMLARININ VİZE SIKINTISI

Antalyalı işadamlarının uzun süreli vize almakta sıkıntı yaşadığına dikkat çeken ATSO Başkanı Budak, ATSO'nun bu konuda konsolosluğa yardımcı olabileceğini söyledi. Budak, "Çok önemli yatırımları olan işadamlarımız var. Dönem dönem vize almakta sıkıntı yaşıyorlar. Çok kısa süreli vizeler veriliyor. ATSO'nun referansı ile gelen işadamlarına, üyelerimize uzun süreli vize konusunda kolaylık sağlayabilirsiniz. Ticareti ve işbirliğini artıracağını düşündüğümüz bu konuda işbirliği yapabiliriz" dedi.

VETTER, "TÜRKİYE YATIRIM YAPMAK İÇİN DİKKAT ÇEKİCİ BİR ÜLKE"

ATSO'nun Antalya'nın önde gelen kuruluşlarından biri olduğunu vurgulayan Konsolos Vetter, Antalya ekonomisi ve yatırım olanakları hakkında bilgi aldı. Türkiye'yi yatırım yapmak için dikkat çekici bir ülke olarak nitelendiren Vetter, "Ortak çalışacağımız birçok konu var" dedi. Konsolos Vetter, Başkan Budak'ın vize konusundaki önerisini ilgili birimlere ileteceğini bildirdi.

OTEL SAYISINDAKİ ARTIŞ

Konsolos Vetter'in "Antalya'daki turistik yatak sayısı çok yüksek. Bu gelişme devam edecek mi? Bir üst sınırı olmalı mı?" sorusunu Budak, "Turizm sektörüne teşvikler halen devam ediyor ve bu teşviklerde en yüksek pay Antalya'nın. Her yıl 20-25 bin yeni yatak geliyor. Evet bir sınırı olmalı. Önümüzdeki beş yıl daha bu trend devam edecek gibi gözüküyor. Diğer taraftan Antalya turizmini 12 aya yaymamız gerekiyor. Özellikle kongre, sağlık, golf ve spor turizmi ile kış turizmini geliştirecek potansiyelimiz var" şeklinde yanıtladı.

Ziyarete ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri Erol Erkan ve Ethem Tayfun Kavukcu da katıldı. Başkan Budak, ziyaretin anısına Konsolos Vetter'e ATSO Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yaptığı bir tablo hediye etti. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çetin Osman Budak Türkiye Almanya Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title