Haberler

Bu Yılki Hedefimiz, 100 Kök Hücre Naklinin Üzerine Çıkmak"

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Turgut Özal Tıp Merkezinde (TÖTM) kurulan Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) Projesi kapsamında, bu yılki hedeflerinin 100 kök hücre naklinin üzerine çıkmak olduğunu bildirdi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Turgut Özal Tıp Merkezinde (TÖTM) kurulan Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) Projesi kapsamında, bu yılki hedeflerinin 100 kök hücre naklinin üzerine çıkmak olduğunu bildirdi.

İnönü Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Erkurt, Türkiye'de kemik iliği nakli bekleyen hastalara bağışçılardan kök hücre elde etmek amacıyla TÜRKKÖK Projesi'nin başlatıldığını anımsattı.

Amaçlarının her konuda olduğu gibi ilik naklinde de Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtarmak olduğunu vurgulayan Erkurt, "Bu projeyle, kök hücre bağışçısı olmak isteyen insanımızla buluşarak onlardan ilik elde etmek. Bu amaçla bağışçılarımız Türk Kızılayının her şehirde bulunan kan merkezlerine giderek 3 tüp kan veriyorlar. Bu 3 tüp kan, Ankara'ya gönderilerek Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayının laboratuvarında işlenerek bilgisayara kaydediyor. Sonrasın da bir kök hücre nakli bekleyen hasta olursa ona nakil ediliyor." bilgisini verdi.

TÖTM'de, 2010 yılından itibaren 300'den fazla nakil gerçekleştirdiklerini belirten Erkurt, şunları kaydetti:

"Dışarıdan özellikle Elazığ, Kahramanmaraş, Adıyaman başta olmak üzere Doğu Anadolu'dan ve hatta İstanbul'dan bile nakil servisi bulamayan hastalar bizim merkeze gelmektedir. Yıllık 75-80 civarında kök hücre nakli yapmaktayız. Bu yılki hedefimiz 100 naklin üzerine çıkmak. En zor nakillerin yapılabildiği bir merkez konumundayız. Malatya dışından nakil için hasta kabul ediyoruz. Hatta sağlık turizmi bünyesinde Irak'ın kuzeyinden ve Suriye gibi diğer komşu ülkelerden de sağlık turizmi adı altında hastaları buraya çekip kök hücre nakli yapmayı planlıyoruz."

Erkurt, kemik iliği için 18-55 yaş aralığında her hangi bir hastalığı olmayan herkesin kök hücre bağışçısı olabileceğini ifade etti.

Kaynak: AA / Sağlık

Turgut Özal Türkiye Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title