Haberler

Bu Yalana Binlerce Kişi İnanıp Dolandırılıyor

İzmir ve ülke genelinde her yıl binlerce kişi, kendini telefonda polis veya savcı olarak tanıtan kişilerce ‘Sizin hesaplarınız terör örgütü tarafından kullanılıyor, hesaplara müdahale edeceğiz, herhangi birine söylerseniz gözaltına alınırsınız’ tehdidiyle dolandırılıyor.

İzmir ve ülke genelinde her yıl binlerce kişi, kendini telefonda polis veya savcı olarak tanıtan kişilerce 'Sizin hesaplarınız terör örgütü tarafından kullanılıyor, hesaplara müdahale edeceğiz, herhangi birine söylerseniz gözaltına alınırsınız' tehdidiyle dolandırılıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, telefonda bu kişilere itibar edilmemesi için uyarırken bilgilendirme sayesinde vatandaşlar dolandırıldığını anlayıp polise ihbarda bulunuyor.

Vatandaşları telefonla arayarak kendilerini polis veya savcı olarak tanıtan şahıslar tarafından "Sizin hesaplarınız terör örgütü tarafından kullanılıyor, bu hesaplara müdahale etmemiz gerekiyor, operasyonun gizliliği var, kimsenin bu konuyu duymaması gerekiyor, herhangi bir şahsa bilgi verir olayı deşifre ederseniz gözaltına alınırsınız" şeklinde korku ve panik uyandıran ifadeler kullanılarak, telefon dolandırıcıları binlerce kişiyi dolandırıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, bu tür dolandırıcılık olayını bilgilendirmek amacıyla GSM hatlarına uyarı SMS'leri gönderiyor, elektrik faturalarının alt kısmına uyarı yazılarının yazılması, kamu spotları hazırlanmasıyla vatandaşların telefon dolandırıcılığı hakkında bilgi sahibi olmaları sağlıyor. Çoğu kişi bu uyarılara rağmen dolandırıcıların tuzağına düşerken uyarıları dikkate alıp polisi bilgilendiren ve dolandırıcının yakalanmasına yardımcı olan vatandaşlarda bulunuyor.

POLİSİN GÖNDERDİĞİ UYARI MESAJI ÖNLEDİ

İzmir'de, geçen 23 Nisan günü, telefon dolandırıcıları tarafından aranarak, 'Biz polisiz, hesabınız terör örgütü tarafından kullanılıyor' yöntemiyle dolandırılmaya çalışılan S.Ç., Emniyet Genel Müdürlüğünce cep telefonuna gönderilen uyarı mesajı sayesinde olay günü dolandırılıyor olduğunu anlayıp 155 polis imdat hattını arayarak, dolandırıcılık olayı ile ilgili ihbarda bulundu. Alınan ihbar doğrultusunda, İzmir Emniyet Müdürlüğü Güven Timleri ve Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği görevlilerince, telefon dolandırıcıları tarafından yönlendirilen S.Ç. takibe alınarak buluşma noktasında gerekli tedbir alındı. S.Ç.'den parayı almaya gelen şüpheli A.K., olay yerinde suçüstü yakalandı. Öte yandan geçmişe yönelik failimeçhul telefon dolandırıcılığı olaylarının tetkikinde şüpheli A.K.'nin geçen 12 Nisan günü Z.Ö.'nün 4 bin 550 TL parası ile 3 ata lirası ve 4 çeyrek altınının dolandırılması olayının da faili olduğu tespit edildi. Zanlı, emniyetteki işlemlerin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

TELEFON DOLANDIRICILIĞINI MESLEK EDİNMİŞLER

Geçen 27 Nisan günü Balçova Salih İşgören Polis Merkezine gelen G.K.'nin müracaatı üzerine, Güven Timleri, G.K.'nin evi ve çevresinde alınan tertibat sonucu, şüpheliler M.D. ve H.D'i suçüstü yakaladı. Geçmişe yönelik failimeçhul telefon dolandırıcılığı olaylarının tetkikinde şüphelilerin; geçen 24 Nisan günü N.K.'yı aynı yöntemle 9 bin lira dolandırdığı tespit edildi. Şüpheliler sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Geçen 28 Nisan günü, 155 Polis İmdat telefonunu arayan N.Ç.'nin verdiği bilgi üzerine polis ekipleri, Bornova bölgesinde Güven Timlerince gerekli tertibat alınarak, parayı almaya gelen şüpheli R.B. suçüstü yakalandı. 155 Polis İmdat telefonunu arayan müşteki Z.A.'nın ihbarıyla Bornova bölgesinde şüpheli İ.T de polisler tarafından yakalanırken sevk edildiği adliyede adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İZLEDİKLERİ VE OKUDUKLARI HABER DOLANDIRILMALARINI ÖNLEDİ

Geçen 29 Nisan günü, telefon dolandırıcıları tarafından aranan G.G. haber programlarında izlemiş olduğu telefon dolandırıcılığı olaylarıyla alakalı canlandırmadaki benzerlikten hareketle arayan kişilerin dolandırıcı olduğu kanaatine varıp 155 polis imdat telefonunu arayarak ihbarda bulundu. İhbar doğrultusunda Yankesicilik Dolandırıcılık Büro Amirliği ve Güven Timlerince alınan tertibat neticesi parayı almaya gelen şüpheliler İ.A. ve A.T. suçüstü yakalandı. Geçmişe yönelik faili meçhul telefon dolandırıcılığı olaylarının tetkikinde, şüphelilerin Buca ilçesinde S.G.'nin 19 bin lira dolandırılması, Y.A.'nın 25 bin lira dolandırılması olaylarının da failleri olduğu tespit edildi. Emniyetteki işlemlerin ardından zanlılar çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Telefon dolandırıcıları tarafından aranan D.Ö., gazetede okuduğu telefon dolandırıcılığı haberinden bilgi sahibi olduğu için dolandırılıyor olduğunu anladı. D.Ö., yol üzerine ilk gördüğü polis ekibine bilgi vermesi üzerine, bölgeye sevk edilen Yankesicilik Dolandırıcılık Büro Amirliği ve Güven Timlerince buluşma noktasında gerekli tedbir alınarak parayı almaya gelen şüpheliler İ.H.Ö ve A.P. suçüstü yakalandı. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen iki zanlı tutuklandı.

İKİNCİ DEFA DOLANDIRILMAK İSTENİNCE ANLADI

Karşıyaka İlçesinde yaşayan A.Y.'i 40 bin lira dolandırıp yine dolandırma amaçlı aramaya devam edilmesi üzerine A.Y'nin dolandırıldığını anlayarak polise müracaatta bulunmasıyla, Yankesicilik Dolandırıcılık Büro Amirliği ve Güven Timleri A.Y'nin evini gözetim altına aldı. Dolandırıcıya parayı verileceği söylenmesi üzerine A.Y.'nin evine gelen şüpheli İ.Y., polis ekiplerince suçüstü yakalandı. Geçmişe yönelik failimeçhul telefon dolandırıcılığı olaylarının tetkikinde; Buca İlçesinde C.K.'nın 10 bin lira dolandırılması olayının da faili olduğu tespit edilirken yapılan tahkikatın ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

BİLİNÇLENME DOLANDIRICILIĞIN ÖNÜNE GEÇİYOR

İzmir'de ve gerek ülkemizde her yıl binlerce vatandaşın bu ve benzeri yöntemle rahatlıkla dolandırılabilmesine rağmen, özellikle son aylarda polise haber verilmesi nedeniyle sadece İzmir'de onlarca dolandırıcı suçüstü yakalanarak tutuklanıp pek çok ailenin de mağduriyeti önlendi. Emniyet yetkilileri, "Vatandaşların bilinen veya yarın ortaya çıkabilecek farklı dolandırıcılık yöntemlerine karşı her zaman duyarlı ve ihtiyatlı yaklaşarak mutlaka polisi haberdar etmeleri, hem şahsi ve hem de kamu menfaati icabıdır" diyerek uyardı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Emniyet Genel Müdürlüğü Güven Timleri 23 Nisan İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (1)

TCKergin:

Beter olsunlar. . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title