Haberler

390 Beygir Gücündeki Traktör, 6 Kat Performansla Çalışıyor

Güncelleme:

Bursa'da fuarda sergilenen 390 beygir gücündeki traktör, ortalama 70 beygir gücündeki 5-6 traktörün kapasitesine eş değer özelliğiyle dikkati çekiyor.

HALUK YÜKSEL - Bursa'da, 11. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarında (Burtarım 2013) sergilenen 390 beygir gücündeki traktör, ortalama 70 beygirlik 5-6 traktörün gördüğü işi tek başına yapabiliyor.

Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fuarda 22 beygirden 390 beygire kadar güç üretebilen traktörleri üreticilerle buluşturduklarını, bu modeller arasında "New Holland T8" serisinin, motorundan şanzımanına ve beygir gücüne kadar her şeyiyle farklı olduğunu söyledi.

Özdemir, bu traktörün özellikle büyük ölçekte iş yapan çiftçilere yönelik olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu traktör, Çukurova'da, Konya Ovası'nda, İzmir'de, Gediz ve Menderes ovalarında, Trakya'da, Kızıltepe Ovası'nda, Güneydoğu'da, büyük 2, 3, 4, 5 bin dekar araziyi işleyen çiftçilerimize hitap ediyor. Bu çiftçilerimiz için hız çok önemli. Çünkü toprağın ekilmesinden sulanması, gübrelenmesi, hasadı ve balyalama işlemine kadar olan bütün süreçlerde hız öne çıkıyor. Yakıt ekonomisi önemli. Türkiye'de satılan traktörlerin beygir gücü ortalama 70 civarında. 5-6 traktörün yapacağı işi 390 beygirlik bir traktör tek başına yapabiliyor. Hızlı ve yakıt tasarrufu sağlıyor. Üstelik 5-6 operatör değil, tek operatörle aynı işi yapma imkanı sunuyor."

- "Yılda 8-10 tane satılıyor"

Türk çiftçisinin, dünya çiftçisiyle rekabet edebilmesi için modern üretim tekniklerini kullanmak zorunda olduğunu vurgulayan Özdemir, üretim maliyetlerinin aşağı çekilmesi için teknolojiden maksimum fayda sağlanması gerektiğini belirtti.

Özdemir, 110 beygir gücüne kadar olan traktörleri Ankara'daki fabrikada ürettiklerini, bunun üzerindeki güce sahip olanların ise ithal edildiğini anlattı.

Türkiye'de 390 beygir gücünde traktör üretmedikleri bilgisini veren Özdemir, "Çünkü potansiyeli, dolayısıyla alabilecek çiftçi sayısı az. Yılda 8-10 tane satılıyor. Arazi ölçekleri büyüdükçe yüksek beygir gücündeki traktör sayısı da artacak. Türkiye'de Miras Kanunu yeni çıktı. Türkiye'nin yapısal sıkıntıları var" değerlendirmesinde bulundu.

Lüks bir daire fiyatına eş değer

Türk Traktör Pazarlama Müdürü Alper Berberoğlu ise "New Holland T8" modelinin, 6 silindir ve tamamen elektronik enjeksiyon sistemine sahip olduğunu kaydetti.

Berberoğlu, bu traktörün 10 tonun üzerinde bir kaldırma kapasitesi bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Şu anda üzerindeki transmisyon sistemi tamamen otomatik. Farklı hız seçenekleri olarak ileri yönde 18 vites imkanı sunuyor, 4 de geri vitesi mevcut. Yüksek kapasiteli ürün olduğu için otomatik dümenleme sistemi gibi uydudan destekli dümenleme sistemlerine uygun üretilmiş bir traktör. Şu anda sattığımız ürün gamı içinde en fazla güce sahip olan model. Fiyatı ise 235 bin dolar. Bu model, sunduğu güç fazla olduğu için kombine ekipman kullanımına da uygun. Farklı tarımsal işleri yapmak için tarlaya birkaç kez girmek yerine 2-3 işi aynı anda yapabilmeyi sağlıyor. Fiyatı yüksek gibi görünüyor ama üretim maliyetlerini minimize ediyor." - Bursa

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title