Haberler

Bu Müzede Kına da Yakılıyor, Masal da Anlatılıyor

Güncelleme:

Tuğba Özgür Durmaz - Bu müze bilinen müzelerden çok farklı, içinde masal da anlatılıyor, köy seyirlik oyunları da oynanıyor, kına gecesi yapılıp, cenaze töreni de düzenleniyor.

Türkiye'nin ilk yaşayan müzesi "Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi" doğumdan ölüme hayatın her ritüelini genç kuşaklara aktarmayı amaçlıyor.

Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Araştırma Uygulama Merkezi, Altındağ Belediyesi ve Kalkınma Ajansı işbirliğiyle hazırlanan müzede, Ankara'nın sözlü anlatım, geleneksel tiyatro, toplumsal uygulamalar, el sanatları geleneğiyle doğa ve evrenle ilgili bilgiler, üniversite öğrencileri tarafından tiyatrolaştırılarak yaşatılmaya çalışılıyor.

Müzenin kurucu başkanı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, AA muhabirine müzeyle ilgili bilgi verdi.

Oğuz, "Bu müzede, bir binası olmadığı için yıkıldığını, yok olduğunu fark etmediğimiz ve adına 'somut olmayan kültürel miras' dediğimiz miraslarımızın halk tarafından tekrar hatırlanmasını sağlayacağız" dedi.

Eskiden müze denilince camekanların ardında antik değeri olan objeler, heykellerin akla geldiğini ancak bunun son dönemlerde değiştiğini belirten Oğuz,

"Artık insan odaklı katılımı, kişilerin kültürü yaşayarak öğrenmesini esas alan bir başka müzecilik tarzı gelişti. Bu tarz müzecilik ise somut olmayan kültürel mirasın aktarımında en iyi modellerden birisi" diye konuştu.

-Bir varmış, bir yokmuş-

Sözlü kültür geleneğinin toplum için önemli olduğunu söyleyen Oğuz, müzede eğitimli masal anlatıcılarının bulunduğunu söyledi.

Halkbilimi öğrencilerinin bir yıldır Ankara'nın bütün köylerini, ilçelerini dolaşarak, dijital ortamda on binlerce sayfa tutan "Ankara'nın somut olmayan kültürel mirası" envanterini tespit ettiklerini kaydeden Oğuz, müzedeki masal anlatıcılarının derlenen Ankara masallarını büyük, küçük herkese anlatacağını ifade etti.

-Doğumdan ölüme bütün evreler müzede canlandırılacak-

Köklü bir tarihe sahip Ankara'nın geleneksel tiyatrosu, dansları, oyunları, muhabbet meclisleri müzede anlatılacak, Ankaralıların nasıl bir gösteri sanatına sahip olduklarını gözler önüne serecek.

Yaşayan kültürün bir de doğumdan ölüme kadar kız isteme, diş hediği, kırklama, sünnet, kına gecesi, düğün, gerdek, askere uğurlama, hacca uğurlama, cenaze gibi toplumsal uygulamalar boyutu var. Oğuz, müzede bunların da temsil edilmesinin önemine işaret etti.

"Bütün ritüeller, davranış kalıpları, toplumsal uygulamalar. Ne yazık ki gençlerin artık bilgisi dahilinde değil" diyen Oğuz, şöyle devam etti:

"Artık cenazeler camilerden büyük törenlerle genellikle çocuklar okuldayken kaldırılıyor. Çocuklar cenazede nasıl 'başın sağ olsun', nasıl 'Allah rahmet eylesin', nasıl 'mekanı cennet olsun' diyecek, bunları bilmiyor. Genellikle televizyondan öğrendiği kadar ve başka bir kültüre ait olan 'toprağı bol olsun' ifadesini kullanıyor. Oysa bizim kültürümüzde toprağın bolluğu değil uhrevi dünyadaki mekanın genişliğidir esas olan."

Oğuz, düğün öncesindeki önemli ritüellerden gelin hamamı ve damat hamamının da yavaş yavaş ortadan kalktığını, bunların yerinin ise Türk kültüründe olmayan bekarlığa veda partisinin aldığı ifade ederek, bunların da müzede yeniden hatırlatacağını kaydetti.

Oğuz, mutfak kültürü, geleneksel tedavi yöntemleri, geleneksel mimari tekniklerinin yanı sıra unutulmaya yüz tutan ıhlamur baskı taş baskı gibi geleneksel el sanatlarını da müzeye aktaracaklarını söyledi.

-Etkinlik takvimlerini takip edin-

Oğuz, müzede etkinliklerin bir takvim çerçevesinde süreceğine belirterek, yakın bir zamanda takvimin tamamlanıp yayınlanacağını bildirdi.

"Etkinliklerimiz her gün olacak, her geldiğinizde bir masalcı bulamayabilirsiniz ama her seferinde bir etkinlik bulursunuz" diyen Oğuz, büyük grupların taleplerine yönelik konsept oluşturacaklarını da belirtti.

Oğuz, kültür aktarımında katılımın esas olduğunu belirterek, "Diyelim ki bir gelin adayı 'Ben Ankara da usulüne uygun bir kına gecesi yapmak istiyorum ama bilmiyorum' diyor. Biz konağımızı, müzemizi açıyoruz, onlar kendi misafirleriyle geliyorlar ve geleneksel kınayı biz onlara öğretiyoruz. Adeta geleneksel Ankara evinde, belki 19. yüzyıldaki gibi kına türküleriyle gelini ağlatarak uğurlayacağız" diye konuştu.

Bu arada, Hamamönü'ndeki bir konağın restore edilmesiyle hizmete açılan Ankara'nın Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi için www.kulturelmirasmuzesi.com adresinden ayrıntılı bilgiye ulaşılabilmekte.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Tuğba Özgür Durmaz Öcal Oğuz Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title