Haberler

Bu Lokum ve Şekerlerde Bodrum Mandalinası Tadı Var

Güncelleme:

TPE tarafından da tescillenen Bodrum mandalinasından yapılan lokum ve şekerler, ramazan bayramında misafirlerine ikram etmek isteyenlerden büyük ilgi görüyor.

MUSTAFA ÇİFTÇİ - ALİ BALLI - Bodrumlu lokum ve şeker ustaları, Ramazan Bayramı'nda misafirlerine mandalinadan yapılan şeker ve lokum ikram etmek isteyenlerin verdiği siparişleri yetiştirmeye çalışıyor.

Tatilcilerin gözde merkezleri arasında yer alan Gümbet, Bitez, Yalıkavak, Turgutreis, Göltürkbükü, Gündoğan, Ortakent, Gümüşlük ve Akyarlar mahallelerindeki bahçelerde özenle yetiştirilen ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından da tescillenen mandalinalar, olgunlaştıktan sonra toplanarak ilçedeki küçük işletmelere götürülüyor.

İşletmelerdeki makinelerde işlemlerden geçirilen mandalinalar, şeker ve lokum haline getiriliyor. Ustalar tarafından kazanlarda hazırlanan lokum ve şekerler daha sonra paketlenerek satışa sunuluyor.

"Mandalina turizme yenik düştü"

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kocadon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede mandalina üreticiliğinin, son yıllarda turizm ve inşaat sektörlerine yenik düşmeye başladığını söyledi.

Kendine has kokusuyla ünlenen Bodrum mandalinasının yok olmasını engellemek için 2006 yılında Narenciye Birliği kurduklarını anlatan Kocadon, "Amacımız mandalinaya eski ekonomik değerini kazandırmaktı. İlçede yaklaşık 6 bin dönüm alanda mandalina üretimi yapılıyor. Yılda ortalama 5 bin ton ürün hasat ediliyor" dedi.

Hasat edilen ürünlerden lokum ve şeker üretildiğini ifade eden Kocadon, söz konusu ürünlerin ihraç edilmesi için de çalışma yaptıklarını kaydetti.

Kilogramı 5 ila 15 liradan satılıyor

Mandalina aromalı şeker ve lokum üreten Kanat Kıral ise 2011 yılında üretime başladıklarını bildirdi.

Mandalinadan şeker de yaptıklarını belirten Kıral, "Bodrum mandalinasından üretilen şeker ve lokuma her zaman ilgi var ancak bayramlarda talep daha da artıyor. Bayram öncesi yoğunluk yaşıyoruz. Gelen talepleri karşılamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Lokum ve şekerlerin çeşidine göre kilogramının 5-15 liradan satışa sunulduğunu ifade eden Kıral, şunları söyledi:

"İşletmemize yılda yaklaşık 30 ton mandalina geliyor. Bunları bir takım işlemlerden geçirip lokum ve şeker haline getiriyoruz. İşletmemizde yıllık yaklaşık 10 ton lokum üretim yapıyoruz. Kurduğumuz sistem sayesinde günde 2 ton da sert şeker üretebilecek konuma geldik. Ürünlerimizi ihraç etmek için destek istiyoruz." - Muğla

Kaynak: AA / Güncel

Ramazan Bayramı Turgutreis Bodrum Bitez Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title