Haberler

Bu Kazalar Film Sahnelerini Aratmıyor

Güncelleme:

Giresun'un Keşap ilçesinden Artvin'in Hopa ilçesi Sarp Sınır Kapısı'na kadar olan 300 km'lik Karadeniz Sahil Yolu ağında bulunan 30 tünel 500'ün üzerinde kamerayla 24 saat denetleniyor.Tünellerde birbirinden ilginç kazalar meydana gelirken bazı kazalar film sahnelerini aratmıyor

Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü Tünel Kontrol Merkezi'nde görevli Tünel Bakım İşletme Şefi Halil İbrahim Salimoğlu ,"Tünellerin uzunluğu toplam 34 bin 675 metredir. Bu tünellerin 13 adedi tek tüp, 17 adedi çift tüpten oluşmaktadır. Söz konusu tünellerin lokal olarak kontrol ve kumandası grup tünellerin bir noktaya toplanması yöntemiyle 7 farklı alt kontrol merkezi oluşturularak sağlanmıştır. Bu alt kontrol merkezleri Uluburun, Tirebolu, Araklı, Çamburnu, Sarayköy, Pazar ve Arhavi tünellerinin yakınlarında bulunmaktadır. Tünellerin tamamının kontrol ve kumandası ise Karayolları 10. Bölge Müdürlüğümüz sahasında oluşturulan Trabzon Tünel Kontrol Merkezi'nden sağlanmaktadır. Tünellerin değişik noktalarında kurulan değişken mesaj işaretleri ve değişken trafik işaretleri sayesinde kontrol ve kumanda yapılabilmekte, sürücüler ve yayalar bilgilendirilebilmektedir" dedi.

Tünel Kontrol Merkezi'nin yaptığı görev itibariyle dünyada bu kapsamda hizmet veren tek merkez olma özelliğine sahip olduğuna dikkat çeken Salimoğlu "Uluslararası olarak bu şekilde hizmet veren merkezler genelle 1-2 tünele hizmet verirler, bu merkez hizmet verdiği konum itibariyle bu denli hizmet itibariyle dünyada tektir. Merkezime bağlı gerek tünel giriş-çıkışlarında, içlerinde, güzergah boyunca, tehlikeli yerlerde 500'ün üzerinde kameramız bulunmaktadır. 500'ün üzerindeki kameranın yaklaşık 80 tanesi hareketli kameralardır. Bu merkezden kamerayı istediğimiz yöne yönlendirerek, görüntü alabiliyoruz. Buradan aynı zamanda otomasyonla tünellerdeki her türlü havalandırmalar, radyo anonsu, tünel giriş ve çıkışlarındaki elektromekanik mesaj sistemlerine buradan müdahale etme gibi her türlü imkan burada hem otomasyon olarak yapılabilmekte hem de manuel olarak yapılabilmektedir" diye konuştu.

TÜNELLERDE KAZA VE YANGIN UYARISI YAPILIYOR ANCAK...

Tünellerdeki kaza, yangın ve benzeri istenmeyen olaylara karşı da her türlü tedbirin alındığını kaydeden Salimoğlu "Tüneller içerisinde enerjini temini, aydınlatma, havalandırma, trafik kontrolü yangın söndürme, radyo anonsu, yangın algılama ve ihbar sistemlerimiz ve buna benzer sistemlerimiz bulunmaktadır. Bu sistemlerimiz otomatik motta çalıştığı gibi manuel sistemde de çalışabilir. Trafik kontrolü ile yaptığımız işlem, kamera sistemlerinden aldığımız bilginin sayısal olarak işlemi istenmeyen olayların özetlenerek trafik kontrol ekipmanlarımıza otomatik senaryoların basılmasından ibarettir. Bu şu demektir; tünel içerisinde bir aracın durması, bir yayanın fark edilmesi, bir aracın ters dönme hareket etmesi bizim için istenilmeyen olaylardır. Bu tip olaylar ve tünel içerisinde kazalar bu senaryodaki istenmediğimiz durumlar olarak işlenmiş, otomatik olarak trafik ekipmanlarımıza bu çarpılarla veya kırmızı iptallerle şerit değiştirme veya şerit iptali olarak trafiği kontrol etme yetkisini bize vermektedir. Tünel içerisindeki yayalara, sürücülere sesli olarak buradan anons etme imkanını bize tanımaktadır. Tünel radyo sistemimiz tünel içerisinde sürücülerin araçlarının radyo kısmını açmaları anında 28 adet FM radyo yayını üzerinden bir takım bilgilendirme mesajlarını sürücülere radyo yayınlarından dinletebilmekteyiz. Herhangi bir yangın anında yangının çıkış yeriyle ilgili sistem bize hemen haber vermekte ve operatör müdahalesi olmadan yangına kendi senaryosunu çalıştırarak yangına müdahale olabilmekteyiz. Aynı zamanda tünel içerisinde su ile yangına müdahale edebilme yetkimizde vardır. Uzunluğu 600 metreden daha uzun olarak tünellerle bu sistemlerde bu sistem mevcuttur" ifadelerini kullandı.

"Tünellerimizde zaman zaman istenilmeyen kazalar ve olaylar olmaktadır" diyen Salimoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Herhangi bir araç kazası veya istenilmeyen durumda sistemimiz bunu direk olarak haber vermektedir. Sahada ekiplerimizle, gerekse buradaki ekiplerimizle, yerel ve ulusal güvenlik güçleriyle irtibat haline geçiyoruz. Emniyet veya jandarmaya anında bilgi verebiliyoruz, bilgi paylaşımına her zaman açığız. Herhangi bir kaza veya adli durumlar için plaka tanıma sistemimizde mevcuttur. Herhangi bir kaçak veya suçlu tespiti istenilmesi durumda güvenlik ekipleriyle bu görüntüleri paylaşabiliyoruz. Görüntüler 15 gün boyunca sistemde saklanıyor eğer adli bir konu yoksa sistem görüntüleri siliyor."

Salimoğlu, tünelde ve tünel-giriş-çıkışlarında meydana gelen kazalarda sürücülerin tüm uyarılara rağmen nasıl kazalara sebep olduklarını görüntüler üzerinden yorumlarken, yaşanan kazalar sonrası yapılması gerekenleri anlatarak uyarılarda bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Karadeniz Sahil Yolu Giresun Artvin Keşap Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title