Haberler

    Bu Jenerasyon Kaybolmayacak'

    Avrupa Şampiyonu Türkiye Genç Milli Takımı'nın başantrenörü Ömer Uğurata, şampiyonluğun, Türkiye genelinde uzun süredir yapılan oyuncu taramalarının bir ürünü olduğunu söyledi.

    Konya'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda, finalde Sırbistan'ı 85-68 yenerek şampiyon olan Genç Milli Basketbol Takımı Antrenörü Ömer Uğurata,  Al Jazeera'nin sorularını yanıtladı.

    Uğurata, gençlerin başarısının sırrının, Türkiye genelinde yapılan oyuncu taramaları ile oluşturulan takım ve oyuncuları arasında, uzun süre birlikte oynamaları sonucunda yakalanan uyum olduğunu söyledi.

    Ümitlerde gelen şampiyonluğun ardından Türkiye'nin, gençlerde de Avrupa Şampiyonu olmasında size göre en önemli etken hangisi?

    Bu başarı kesinlikli milli takımlar için yapılan oyuncu taramalarının sonucu. Bu takım, Türkiye'nin bütün illerinde yapılan taramaların sonucunda bulduğumuz 250 oyuncu arasından, uzun süreli kamplar sonucunda seçildi.Bu  taramalar sırasında, yıllardır basketbolun alt yapı sorumlusu olan Nihat İziç'in bilgi ve deneyimleri çok önemliydi. Basketbol Federasyonu'nda, alt yapı takımları konusunda, Türkiye'deki diğer federasyonlardan farklı bir uygulama var. Basketbolda, oyuncular bir üst takımı yükseldikçe antrenör de onlarla birlikte devam ediyor. Yani bir antrenör, bir jenerasyonu, miniklerden alıp, yıldızlar, gençler ve ümitler seviyesinde de çalıştırıp, A milli takıma kadar götürüyor. Bu çocuklar, onları bilen, her yönüyle tanıyan bir antrenörle yıllarını geçiriyor. Diğer sporlarda durum böyle değil. Örneğin futbolda, bir antrenör yıldız takımı çalıştırıyorsa, o yerinde kalıyor. Oyuncular bir üst seviyeye geçtiğinde onları başka bir antrenör teslim alıyor.

    Avrupa'da, Türkiye'nin tüm yaş gruplarında en önemli rakiplerinden biri Sırbistan karşısında Türkiye'ye maçı kazandıran ne oldu?

    Savaşmamız. Sırbistan köklü bir basketbol geleneği olan bir takım ama biz yetenek olarak onlardan üstünüz. Onların en büyük artısı fizik güçleri ve sert basketboluydu. Finalde, onların karşısında savaştık, sert oynadık. Bu faktörü eşitleyince de, yetenek üstünlüğümüz bize maçı ve şampiyonluğu getirdi. Saha ışında ne kurguladıysak, oyun sırasında aynısını uyguladık ve başardık.

    Genç oyuncular, Türkiye Basketbol Ligi'ndeki beş yabancı düzenlemesi  sonrası, oynadıkları kulüp takımlarında süre alabilecek mi sizce?

    Türkiye'de yıllardır yapılan şöyle bir yanlış var.Çocukların her ihtiyacını başkaları karşılamaya çalışıyor. Onlar zorluk çekmesin diye, herşeyi annesi, babası ya da bir başkası yapmaya çalışıyor. En basitinden, bir tatil köyünde, beş yaşında bir Fransız çocuk, valizini kendi taşırken, Türk çocuğunkini annesi ya da babası taşıyor. Demek istediğim; çocuklara mücadeleyi ve savaşmayı öğretmek gerek. Bu yeni kural da bence onların lehine. Süre alabilmek için daha çok savaşacaklar ve bu da onları geliştirecek.

    Antrenörler bu genç oyuncuları oynatacak mı sizce?

    Bir antrenör, oyuncuda istediği özellikler varsa neden oynatmasın? Biz bu çocukları, A takımlarda oynayabilecek düzeyde yetiştirdik ve donattık. Bu jenerasyon kaybolmayacak ve A Milli takımda da aynı başarıyı gösterecekler. Örneğin Oğulcan Baykan, gençlerin sayı kralı ama biz ona bu şampiyonada savunma yaptırdık. Bu niteliklere sahip bir oyuncu.Genç, skorer ve savunma yapan biri. Bir antrenör bu nitelikte bir oyuncuyu neden oynatmasın?

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Konya Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title