Haberler

Bu Ekmeğin Lezzeti "Fıstık" Gibi

ZEKERİYA GÜNEŞ - Eruh ilçesindeki bir ekmek fırınında, yakacak olarak odun yerine Siirt fıstığının kabuğu tercih ediliyor.

İlçede uzun yıllardır fırın işletmeciliği yapan Necmettin Baytekin, yıllık ortalama 50 ton odun yakılan fırında geliştirdiği düzenekle çöpe atılan fıstık kabuklarının geri dönüşümünü sağlayıp yakacak olarak fıstık kabuğu kullanıyor.

Baytekin, AA muhabirine, oduna göre daha ekonomik olan fıstık kabukları sayesinde pişirilen ekmeğin daha lezzetli olduğunu söyledi.

Eruh'ta uzun yıllardır ekmek fırını işlettiğini, son 5 yıldır kullandığı düzenekle odun yerine fıstık kabuğu yaktığını belirtti.

Bölgede kendine has özelliğiyle de kaliteli fıstık yetiştirildiğine dikkati çeken Baytekin, "Siirt'te yetişen fıstığın ayırt edici birçok özelliği var. Taneleri büyük, kabuğu kalın, yağ oranı çok fazla, lezzet anlamında diğer fıstıklara nazaran daha üstün özelliklere sahip. Biz de daha önce çok fazla odun yaktığımız için girdiğimiz arayışta çöpe atılan fıstık kabuklarını değerlendirmeye karar verdik." diye konuştu.

Fıstık kabuğunun meşe odunu gibi yandığını dile getiren Baytekin, fıstığın tadının da ekmeğe geçtiğini, vatandaşların pişirilen ekmekleri çok beğendiğini ifade etti.

Baytekin, "Ekmek pişirmek için Siirt fıstığı kabuğunu kullanıyoruz. Diğer yakacaklara göre külü az olduğu için hem doğayı koruyoruz hem de ekmeğin tadı daha lezzetli oluyor. Ayrıca daha ekonomik. Ekmeklerimiz daha lezzetli olduğu için müşterilerimiz çok memnun." dedi.

Fırın ustası Muhammet Baytekin ise Siirt fıstığının kabuklarını ormana zarar vermemek ve doğayı temiz tutmak için kullandıklarını bildirerek, fıstığın dumanı olmadığı için hem çevre kirliliğine neden olmadıklarını hem de ekmeğe lezzet kattıklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Siirt Eruh Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title