Haberler

    Bu Bölümleri İlk Üçte Tercih Edene Para Veriliyor

    Tarım, ziraat, orman ve su ürünleri alanında devlet üniversitelerinde bulunantoplam 210 programın her birine ilk üç sırada yerleşecek toplam 630 öğrenci burs alacak.

    Tarım, ziraat, orman ve su ürünleri alanında devlet üniversitelerinde bulunantoplam 210 programın her birine ilk üç sırada yerleşecek toplam 630 öğrenci burs alacak. Bu öğrencilere aylık 600 lira olarak belirlenen burs 12 ay boyunca ödenecek.

    Yükseköğretim sisteminde, 30 ziraat, 16 su ürünleri, 12 orman, 5 ziraat ve doğa bilimleri, bir de tarım ve doğa bilimleri fakültesi bulunuyor. Ziraat ve tarım programlarında 24 bin 827 öğrenci, 1.885 öğretimelemanı; su ürünleri programlarında bin 825 öğrenci ile 551 öğretim elemanı, orman programlarında ise 4 bin 753 öğrenci ile 427 öğretim elemanı görev yapıyor.

    Puana esir düşmeyin

    Prof.Dr. Yıldırım Üçtuğ (Atılım Üniversitesi Rektörü):  Üniversite sınavı gelecek şekillendirme adına önemli bir adım olmasına rağmen korkulan kadar belirleyici bir rolü yok. Öğrencinin bir üniversitede herhangi bir bölümde ya da programda okumuş olması hayatı boyunca o mesleği yapacağı anlamına gelmiyor. Yaşam insana farklı kapılar açıyor. Bir üniversitede belli bir alanda eğitim aldığınızda, mutlaka yaşam boyunca o mesleği yapmak zorunda değilsiniz. İnsanın icra ettiği meslekle aldığı eğitim arasında farklılıklar olabilir. İleride meslek değiştirmek mümkün.

    Gençler kendi tercihlerini kendileri yapsın. Genç ve deneyimsiz olsalar da sevdikleri, mutlu olacakları, yetenekleri olduğunu düşündükleri mesleği kendileri seçsin. Okuldaki rehber öğretmenden, aile ve çevrelerinden fikir alsınlar ama etki ve baskı altında kalmadan son kararı kendileri versin. Başkalarının zorlamasıyla meslek tercihi yapanlar o mesleği sevmezse ve işleri de yetenekleriyle örtüşmezse hayatları boyunca mutsuz olabilir. Ayrıca puana esir düşmemeli. Gençlerimiz genellikle puanının tuttuğu en yüksek sıralamalı programı tercih ediyor. Belki sınavda 10 puan daha az alsa çok daha fazla severek okuyacağı ve çalışacağı bir mesleği seçme imkanı olacakken, sırf sıralamada daha üstte bir program tutturduğu için "Puanım ziyan olmasın" mantığıyla hayatını ziyan etmeyi göze alanlara bu söylediğim. Puana  esir olmak kadar bir diğer cidditehlike de "aileye, dershaneye, arkadaşlara tutsak olmak".

    Hayat sizin hayatınız. Yaşamınıza yön verirken mutlaka herkesin fikrini, görüşünü alın. Üniversiteleri gezin ve özellikle de meslekler konusunda bilgi edinin. Ancak son karar sizlere ait olsun. Mesleğin kalıcı, üniversitenin geçici olduğunu unutmayın. Önceliği seçeceğiniz mesleğe verin. Üniversitelerin akademik kadrolarına, özellikle de bu kadroların niteliğine dikkat edin. Size sunduğu eğitim ortamına bakın. Kişiliğinizin ve entelektüel kimliğinizin gelişeceği o 4-5 yılı bu gelişime en fazla katkı sağlayabileceğinizi düşündüğünüz bir eğitim ikliminde geçirmeye çalışın. Başkalarının tercihi doğrultusunda değil, kendi kararınızla seçeceğiniz üniversite eğitiminde hepinize başarılar diliyorum.

    MERAK ETTİKLERİNİZ

    İki yıllık bir programdan dört yıllık bir programa tekrar YGS ve LYS'ye girmeden geçmek mümkün mü?

    İki yıllık program mezunları veya mezun olma aşamasında olan öğrenciler alanlarının devamı niteliğindeki 4 yıllık programlara ÖSYM'nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile geçebilirler.

    Tercih listesine yetenek sınavıyla girilecek bölümler de yazılabilir mi?

    Hayır, yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına yerleşmek isteyen adaylar, üniversitelerin internet sitelerindeki duyuruları takip ederek bireysel başvuruda bulunabilirler.

    Puanı belli olmayan bölümleri seçerken nelere dikkat edilmeli?

    Puanı belli olmayan bölümler ya yeni açılmış ya ismi veya puan türü değişmiştir. Yeni açılmış bölüm tercih edeceklerse; aynı ildeki ya da büyük şehirlerdeki üniversitelerle karşılaştırıp onların puanları ve başarı sıralarını dikkate alabilirler.

    Merkezi sistemle bir yükseköğretim programına yerleştirilen aday, ek yerleştirmeye başvurabilir mi?

    Sınavsız geçiş de dahil merkezi yerleştirme sonunda bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar ek yerleştirme için başvuruda bulunamaz.

    BU YIL KILAVUZDAKİ DEĞİŞİKLİKLER NELER?

    Adaylar, ÖSYM tarafından 18 Temmuz'da yayınlanan 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu iyi okumalı, bölümler hakkında bilgi sahibi olmalı. Bu seneki kılavuzda yapılan en önemli değişlik üniversitelerin niteliklerini ortaya koyan akreditasyon bilgileri. Ayrıca programların mezunlarının ÖSYM'nin yaptığı diğer sınavlardaki başarı durumlarını gösteren bilgiler de yer alıyor. Bunlar adaylara üniversite tercihinde rehberlik edecek. Kılavuzdaki değişiklikler şunlar:

    Başarı puan sınırlaması olan bölüm sayısı arttı: Daha önce sadece tıp ve hukuk fakültelerine uygulanan başarı puan sınırlamasına bu sene mimarlık ve mühendislik programları da eklendi.

    Tıp Programları 40 bin

    Hukuk Programları 150 bin

    Mimarlık Programları 200 bin

    Mühendislik Programları (Orman, Ziraat, Su ürünleri Fk. hariç) 240 bin

    Başarı sırası sınırlamasında, vakıf üniversiteleri senato kararı ile söz konusu başarı sırasına ilişkin daha üstte bir başarı sırası belirleyebiliyor.

    YGS taban puan sınırı yükseldi: Meslek yüksekokulu ön lisans programları, AÖF, özel yetenek gerektiren lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili YGS puanı 140'tan 150 puana çıkarıldı.

    Tercih sayısı azaltıldı: Daha önce 30 olan tercih sayısı uygulaması bu sene 24'e çekildi.

    Meslek liselilere ek puan uygulaması kaldırıldı: Ek puanlar, 30 Mart 2012 itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun veya öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacak. Bu liselere 30 Mart 2012'den sonra kayıt olanlar için Tablo-3A ve Tablo-3B1 kapsamında ek puan hesaplanmayacak. Yani bu yıl mezun olanlara ek puan yok ancak 2015 ve öncesinde olanlara verilecek.

    Bazı üniversite programlarına akreditasyon bilgisi eklendi: ÖSYM buna bağlı üniversitelerin tanınabilirliğini artırmak için akreditasyon bilgilerini, okul mezunlarının en son girdikleri tıp, diş hekimliği uzmanlığı, Adalet Bakanlığı adli yargı sınavı ve KPSS puan ortalamalarını ekledi. 2016 tercih kılavuzunda üniversitelerin başta Türkiye olmak üzere ABD ve Almanya'daki 15 farklı akreditasyon kurumundan aldığı akredite bilgileri var. Akreditasyon, yetkilendirilmiş bir kuruluşun, belli işleri yapan bir kuruluş ya da kişinin yeterliliğine resmi tanınırlık verilmesi işlemidir.

    Hukuk ve tıp yine ilk sırada

    2015'te ilk defa uygulanmaya başlanan taban başarı sıralamasına rağmen en çok tercih edilen bölümler değişmedi. Geçen yıl öğrenciler en çok hukuk ve tıp fakültelerini tercih etti. 2014'te 279 bin 674 aday tıp yazdı. 2015'te ise, bu sayı 227 bin 125'edüştü. Hukuk tercih edenlerin sayısı ise 2014'te 307 bin 224; 2015'te 223 bin 546 oldu.

    Bunları bilgisayar mühendisliği izledi. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) tercihlerde 4'üncü, psikoloji 5'inci, mimarlık 6'ncı, işletme 7'nci sırada ilgi gördü. 2014'te 4'üncü olan inşaat mühendisliği ise, 2015'te daha az seçilerek 11'inciliğe geriledi.Ayrıca, 2014'te en çok tercih edilen 20 bölüm arasındaki fizik tedavi ve rehabilitasyon, radyo-tv-sinema ile okul öncesi öğretmenliği 2015'in ilk 20'sinde yer almadı. Onların yerine Türk dili ve edebiyatı, sosyoloji ve tarih girdi. 2014'te en çok tercih edilen üç bölüm hukuk, tıp ve PDR iken 2015'te ilk ikisi değişmedi ama 3'üncü bilgisayar mühendisliği oldu.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title