Haberler

"Bu Benim Eserim" Proje Yarışması -

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışmasına katılan ve başarılı olan 65 proje, Türkiye finali öncesinde elemeler için Van'da sergilendi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışmasına katılan ve başarılı olan 65 proje, Türkiye finali öncesinde elemeler için Van'da sergilendi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK işbirliğinde yürütülen "Bu Benim Eserim Proje Yarışması" için kentteki bir otelde program düzenlendi. Van, Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkari, Muş, Şırnak ve Siirt'ten yarışmaya katılan 65 projenin sergilendiği programda, bu projeler arasından seçilecek 7 proje, Türkiye finallerine katılmaya hak kazanacak.

Serginin açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Bölümü Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Koordinatörü Garip Kızılkaya, projeler hakkında bilgi verdi.

Ardından serginin açılış kurdelesini Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Can, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Gıyasettin Subay ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü İbrahim Başak kesti.

Projenin Van Bölge Koordinatörü Nurcan Alpaslan, yaptığı açıklamada, Bu Benim Eserim Proje Yarışmasının çok sevildiğini ve bu yıl da 9'uncusunun düzenlendiğini belirtti.

Alpaslan, "Milli Eğitim Bakanlığımızın yürüttüğü projenin hedefi, orta okul öğrencilerimizin fen ve matematik alanlarındaki projelerini değerlendirmektir. Bu sayede, öğrencilerimiz yaptıkları eserleri sergilediklerinde hem yeni bir şeyler üretmenin hazzına varıyorlar hem de proje kapsamında başka şehirleri görme imkanı buluyorlar" dedi.

Projeler arasında, elektrikle çalışan "dumansız tandır", açılıp kapanabilen "damperli çatı sistemi", virajlarda meydana gelen kazalarda can kaybının önüne geçebilmek amacıyla yapılan "cankurtaran straforlardan otoyol yastığı", kar yağışının yoğun olduğu günlerde çatıdaki eğimi artırarak karın durmasını engelleyen "kar küreyen ev" ve sokaklarda aydınlatma eksikliğinden kaynaklı kazaların önüne geçebilmek için yapılan "hayatlar sönmesin" isimli sensörlü aydınlatma gibi ilginç projeler dikkati çekiyor.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Ağrı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title