Haberler

Btso Yönetim Kurulu Başkanı Burkay Açıklaması

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, " Türkiye'nin ihraç pazarlarında yaşanan sorunlar nedeniyle tekstil ve konfeksiyon sektörü zor bir dönemden geçiyor. Hem firmalarımızda hem de iş dünyasını temsil eden çatı örgütlerde bu geriye gidişi tersine çevirmek için çalışıyoruz" dedi.

Burkay, tekstil sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileriyle "5407 GTİP" numaralı ürünlere ilişkin oda hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıda, tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye ekonomisi içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olduğunu belirtti.

Türkiye'nin 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini buna karşın ihracatta 2015'in ilk iki ayında yüzde 9'a yakın bir gerileme yaşandığına dikkati çeken  Burkay, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin ihraç pazarlarında yaşanan sorunlar nedeniyle tekstil ve konfeksiyon sektörü zor bir dönemden geçiyor. Hem firmalarımızda hem de iş dünyasını temsil eden çatı örgütlerde bu geriye gidişi tersine çevirmek için çalışıyoruz. Geriye gidişin yaklaşık 5-6 puanlık kısmı dolar-avro paritesinden kaynaklanıyor. Bunun dışındaki 3-4 puanlık düşüş ise maalesef pazarlarımızdaki daralmadan ve talep azlığından kaynaklanıyor. Türk firmalarının klasik pazarı olan Avrupa Birliği ülkelerinde avrodan, Irak, Rusya, Ukrayna, Suriye ve Ortadoğu ülkelerinde de siyasi sorunlardan dolayı ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Yaşanan tüm sorunlara rağmen son 3,5 yıllık sürede 1,8 milyar dolarlık ek vergi ödeyen sektör yoluna devam ediyor. Türkiye'nin 5407 GTİP numaralı üründen 2014 rakamlarına göre 50 bin tonluk ithalat yaptı. Bursa'da yaklaşık 20 bin dokuma tezgahı var. 110 gramın altında mal üreten firmalardan söz konusu üretimlerini raporlamalarını istedik. Bakanlık sürdürmekte olduğu koruma önlemini devam ettirmek için bu üretimi görmek istiyor. Yoğun rekabetin yaşandığı bir dönemde bizim kaybedecek bir santimetre bile sahamız yok. Bu noktada Bursa'nın tek ses olması lazım."

Hem sektörlerin hem de Bursa'nın dış ticaretini artırmak için "Küresel Fuar Acentesi Projesi"ni başlattıklarını da belirten Burkay, "Bursa'daki ihracatçı firma sayısını 3 bin 900'den 7 bine çıkaracağız. 2015 yılında 58 fuar organizasyonu gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. İnşallah eylül ayında Premier Vision ve Texworld fuarları için Yenişehir Havaalanı'ndan iki özel uçak kaldırıp bütün Bursalı tekstilciler ve işadamlarının Paris'teki bu etkinliğe katılmalarını sağlayacağız" diye konuştu.

Sektör konseylerinin eylem planları doğrultusunda 2 ay içerisinde Bursa'da Türkiye'nin en büyük 'Tekstil Mükemmeliyet Merkezi'ni açmayı planladıklarını anlatan  Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"12 milyon lira bütçeli merkez ile sektörde değişim ve dönüşümü sağlamayı hedefliyoruz. 2015 yılında 3 bin firmayı dünyanın en önemli fuarlarıyla buluşturacağız. Yurt dışından en az 6 bin civarındaki gerçek alıcıyı da Bursa'ya taşımayı hedefliyoruz. Bu yıl 12 fuar düzenleyip yurt dışından 6 bin gerçek alıcıyı kente getireceğiz."

Kaynak: AA / Yerel

İbrahim Burkay Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title