Haberler

Brüksel'deki Tiyatro Oyununda Bir Türk Politikacı

Güncelleme:

Kültürlerin vazgeçilmez köprüsü tiyatro, bu kez Brüksel ile Türkiye arasında bir yurttaşlık köprüsü kurdu.

CHP Avrupa Birliği Temsilcisi ve Avrupa sosyal demokrat partileri çatı partisi PES'in Yönetim Kurulu Üyesi Kader Sevinç'in de oyuncu kadrosunda yer aldığı belgesel tiyatro gösterisi, kentli olmanın evrenselliğini anlatıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Avrupa Birliği Temsilciliği'nden kültürel bir etkinliğe daha destek… CHP AB Temsilcisi Kader Sevinç, Belçika'nın en büyük tiyatro festivali ve Avrupa'nın önemli sanat etkinliği olan The Kunstenfestivaldesarts kapsamında düzenlenen belgesel tiyatro gösterisi ''%100 Brüksel'' oyununda yer alarak Türkiye'yi temsil etti. Oyun 4000 AB vatandaşı tarafından izlendi.

Kader Sevinç, "genç, kadın, uluslararası siyaset ile AB deneyimi ve sanatçı" profili dolayısıyla diğer Brükselliler ile birlikte oyunda yer almak üzere davet edildiğini belirterek, "% 100 Brüksel projesinin, uluslararası bir sanat etkinliği olması ve Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi verdiği mesajlar, beni bu daveti kabul etmeye çeken başlıca unsurlardı. Ayrıca oyunun kentlilik bilinci, aktif yurttaşlık, çok kültürlülük, çeşitlilik ve empatiyi önemseyen yanları da beni bu oyunda ülkem adına rol almaya iten diğer nedenlerdi" dedi.

Avrupa siyaseti dışında bir kentte yaşayanların gündelik hayatlarını etkileyen politikalara da vurgu yapılan gösterinin içindeki interaktif bölümler, tiyatro severler tarafından beğeni ile izleniyor.

Sevinç, kendisinin rol aldığı bölümden sonra katılımcıların çoğunluğunun Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin görüşlerinin olumlu yönde değiştiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Oyunda benim rolümün olduğu bölümde özetle şunları söylüyorum: 'Dünya değişiyor. Avrupa daha güçlü bir ekonomi, daha iyi bir demokrasi ve daha iyi bir sosyal sistem olmak zorunda. AB üyelik kriterlerini karşılayan bir Türkiye, Avrupa, AB vatandaşları ve hepimiz için tüm alanlarda çok önemli katkılar sağlayacaktır. Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye genişlemesi gerektiğine inanıyorum.' Bu repliğimin ardından müzik eşliğinde, beni destekleyenler arkama, desteklemeyenler ise karşı bölüme geçiyorlar. Tam da bu noktada fena sayılmayacak bir sonuç çıkıyor. Brüksel'i temsil eden katılımcıların yaklaşık % 60'ı sözlerimi destekliyor. Ayrıca şunu da sevinerek belirtmeliyim ki ilk gösteriden bu yana kararsız kalan ya da hayır diyenlerden benim tarafıma geçenlerin sayısında da azımsanmayacak bir artış olduğunu gözlemledim…"

Ayrıca ''%100 Brüksel'' kapsamında 8 Mayıs'taki gösteriden sonra panel düzenlendi. 9 Mayıs Avrupa Günü'ne atfen düzenlenen panelde Avrupa Birliği ve Avrupalılık bilincine vurgu yapan Sevinç, '' Yurttaşların 2009'da yapılan seçimlerdeki düşük katılımının siyasi partilerin Avrupa Parlamentosu aday listeleri üzerinde de etkili olduğunu unutmaması gerekiyor. Daha nitelikli siyaset için Avrupalı yurttaşın meselelerine sahip çıkması gerekiyor. Ayrıca Belçika toplumunun Brüksel'deki uluslararası toplum ile etkileşimi için daha da açık bir toplum haline gelmesi, hizmet sektörü ve girişimcilik kültüründe gelişimi için önemli ''dedi.

Sevinç, bu belgesel gösterinin ve projenin mimarı olan Berlin merkezli Rimini Protokoll'e İstanbul'un çeşitliliğinin yansıtılması için ''%100 İstanbul''u yapmalarını da önerdiğini sözlerine ekledi.

Başlıklarla % 100 Brüksel oyunu…

- % 100 Brüksel Berlin'de kurulan ve sahneye aktörleri değil, gerçek insanları koyan bir yönetmenler kolektifi…

- Oyun, Rimini Protokoll 'ün geliştirdiği bir proje…

- Bugüne kadar 21 farklı şehirde sahnelenen müzikli ve danslı interaktif gösteride Belçika'nın başkenti Brüksel 22. şehir olarak seçildi.

- Kentlilik bilinci, aktif yurttaşlık, çok kültürlülük, çeşitlilik ve empatiyi ön plana çıkaran gösteride oyunculuk eğitimi almamış 100 kişi sahneye çıkıyor.

- Bu kişiler gösterinin sahnelendiği kenti temsil edebilecek kişiler arasından Rimini Protokoll standartlarına göre özel mülakatlarla belirleniyor.

- Gösterilerin ardından Brüksel medyasının da katılımıyla sohbet tartışma programları gerçekleştiriliyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Avrupa Birliği Kader Sevinç Türkiye Brüksel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title