Haberler

Brüksel'de Afganistan Konferansı

Brüksel'de düzenlenen Afganistan Konferansında aralarında Türkiye'nin de olduğu 75 ülke, Kabil yönetimine 15,2 milyar dolar bağış sözü verdi.

Brüksel'de düzenlenen Afganistan Konferansında aralarında Türkiye'nin de olduğu 75 ülke, Kabil yönetimine 15,2 milyar dolar bağış sözü verdi.

Avrupa Birliği (AB) ve Afganistan hükümeti tarafından gerçekleştirilen konferans, 75 ülke ve 25 uluslararası örgüt ve ajansı bir araya getirdi. AB'yi, AB Konsey Başkanı Donald Tusk, Afganistan'ı ise Devlet Başkanı Eşref Gani ile İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah'ın temsil ettiği konferansa, Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de katıldığı konferansta, Afganistan hükümeti, vizyonunu ve reformlarda kaydettiği gelişmeleri ortaya koyarken, uluslararası toplum da ülkedeki barış, devlet kurumlarının inşası ve kalkınma çabalarına yönelik siyasi ve mali desteğini sürdürdüğünü belirtti.

15,2 milyar dolarlık taahhüt

Konferans sonunda konuşan AB Komisyonunun Uluslararası İşbirliği ve Kalkınmadan Sorumlu Üyesi Neven Mimica, "Afgan halkına dönük hedeflerimizi ve yatırımlarımı azaltma zamanı değil. 15,2 milyar dolar gibi olağanüstü ve etkileyici bir miktarın sözünü verdiğimizi duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum." dedi.

Yolsuzlukla mücadele şartı

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ise, bağış sözüne dair açıklamasında "Bugün, gerçekten olağanüstü bir gün." ifadesini kullandı. Hükümetin yolsuzlukla ve suçlarla etkili bir şekilde mücadele etmemesi ve teröre karşı başarı kazanamaması durumunda para verilmeyeceğini bildiğini kaydeden Gani, "Afgan hükümeti, en erken yarın çalışmaya başlayacak. Kredi hattı uzatıldı. Yolsuzlukla mücadele konusunda siyasi iradeyi bir araya getiremezsek verilen sözler söz olarak kalır." diye konuştu.

Halkın yüzde 39'u günlük 1,35 doların altında yaşıyor.

AB ve 28 AB üyesi toplamda 5,6 milyar dolar taahhüt ederken, Türkiye, 150 milyon dolar yardımda bulunacağını açıkladı.

Afganistan, terörün yanı sıra ekonomik sıkıntılar ile karşı karşıya. ABD'nin 15 sene önce Usame Bin Ladin'e destek vermekle suçladığı Taliban'a müdahale ettiği Afganistan'da halkın yüzde 39'u günlük 1,35 doların altında gelirle yaşıyor. Bütçesinin ancak yüzde 20'sini karşılayabilen ülke için bağışlar büyük önem arz ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Afganistan Türkiye Brüksel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title