Haberler

    Ülke Şokta! Brezilya'nın İlk Kadın Devlet Başkanı Görevden Alındı

    Güncelleme:

    Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in görevi askıya alındı. Bütçe rakamlarıyla oynamakla suçlanan ve yargılanacak olan Rousseff, kararı 'darbe' olarak niteledi.

    Brezilya Ulusal Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin geçtiğimiz ay yaptığı oylamanın ardından Kongre'nin üst kanadı Federal Senato da Brezilya Devlet Başkanı nam-ı diğer "halkın annesi" Dilma Rousseff'in 2014 yılındaki seçimleri etkilemek kastıyla kamu açığını gizlediği iddiasından yargılanmasına karar verdi.

    20 SAATLİK OTURUM SONRASI 6 AYLIĞINA GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

    81 koltuklu Senato'da yapılan oylamada 55 senatör, Roussef'in aleyhine oy kullanırken, 22 kişi ise devlet başkanının yargılanmasına ret oyu verdi. Oturum 20 saat sürdü. Bu kararla beraber Roussef, 6 aylığına (180 gün) görevinden uzaklaştırılmış oldu.

    KOLTUK DEVLET BAŞKANI YARDIMCISINA KALDI

    Koltuğa ise Devlet Başkanı Yardımcısı Michel Temer geçti. Roussef'in kaderi yargılanma sonunda netlik kazanacak. Böylece 2016 Yaz Olimpiyatları sırasında Brezilya devlet başkanlığı koltuğunda Temer'in oturması kesinleşti.

    SARAYDA KALABİLİR

    Senato Başkanı Renan Calheiros, Roussef'in geçici olarak azledilmesine rağmen devlet başkanlığı sarayında kalmaya devam edebileceğini kaydetti.

    "DARBEYE KARŞI MÜCADELE UZUN OLABİLİR AMA KAZANACAĞIZ"

    Roussef, kendisine 'darbe' yapıldığını savundu. Brezilya'nın ilk kadın başkanı, "Darbeye karşı mücadele uzun olabilir, ama kazanacağız" dedi. Roussef, seçimler öncesi kamu bankalarındaki paraları bütçe açığını örtmek için kullanmakla suçlanırken, onun azledilmesini savunan siyasetçilerle ilgili olan ciddi yolsuzluk ve rüşvet iddialarının üzerine gidilmemesi soru işaretlerine neden olmuştu.

    SÜRECİ BAŞLATAN İSİM RÜŞVET SUÇUNDAN GÖREVDEN ALINDI

    Roussef'in görevden alınmasına destek veren ve koltuğuna oturan Temer hakkında yasadışı alkol ticaretine karıştığı iddiaları olmasına rağmen Brezilya Ulusal Kongresi'nde bir soruşturma açılmadı. Roussef'in azledilmesi sürecini başlatan isimlerden Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Eduardo Cunha ise milyonlarca dolar rüşvet aldığı suçlaması nedeniyle 5 Mayıs'ta görevinden alındı.

    İŞÇİ PARTİSİ İKTİDARI SONA ERDİ

    Roussef'in azliyle birlikte İşçi Partisi'nin Güney Amerika ülkesindeki 14 yıllık iktidarı da sona erdi. Partinin eski lideri Lula da Silva ile 2002 yılında başlayan dönem, halefi Roussef'in 2011 ve 2014 yıllarındaki seçim zaferleriyle devam etmişti. Brezilya devlet başkanlığını alan Temer'in lideri olduğu Brezilya Demokratik Hareketi Partisi ise muhafazakar, liberal, milliyetçi ve bazı solcuları bünyesinde bulunduran bir merkez partisi.

    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    Dilma Rousseff İşçi Partisi Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title