Haberler

Brexıt Merkez Bankalarını Harekete Geçirecek

Güncelleme:

İngiltere'de gerçekleştirilen referandum sonrası alınan Brexit kararı Merkez Bankalarını devreye soktu.

ABD Merkez Bankası (FED) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) swap mekanizmasını devreye sokabileceklerini açıklarken İngiltere Merkez Bankası (BoE)'nın finansal piyasaları desteklemek için 250 milyar sterlin kullanmaya hazır olduklarını açıklaması ile gözler merkez bankalarına çevrildi. Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, önümüzdeki dönemde merkez bankalarının ekonomilerini desteklemek amacıyla hangi hamlelerde bulunabileceklerini, Türkiye ekonomisine etkilerini ve piyasalara olası yansımalarını değerlendirdi.

Brexit Sonrası Merkez Bankaları Yeni Adımlar Atabilir

Piyasaların korktuğu senaryo gerçekleşti ve İngiltere Avrupa Birliğinden ayrılma kararı aldı. Alınan kararın küresel olarak hem siyasi hem de ekonomik etkileri fazla olacak. Küresel ekonomik etkilerinin daha fazla olduğunu göreceğiz ve merkez bankalarını bolca konuşacağımız bir yılın ikinci yarısı bizleri bekliyor olacak.

İngiltere Merkez Bankası Faiz Oranını Düşürebilir

İngiltere'nin bölgeden ayrılması Avrupa Bölgesi'nden ziyade İngiltere'ye daha çok zarar verecektir. Yapılan anlaşmaların geçerliliğini yitirmesi sonrası ülkeye gerçekleşen doğrudan yabancı yatırımların azaldığını göreceğiz. Yurtiçi yatırımlarında da olumsuz etkilenmesi, İç talebin azalması sonrası İngiltere ekonomisinin resesyona girme ihtimali oldukça yükseldi. Bunun farkında olan İngiltere Merkez Bankasından müdahaleler görebiliriz. İngiltere Merkez Bankası önümüzdeki üç ay içinde yeni bir parasal genişleme programı başlatabilir ve faiz oranının % 0 seviyesine indirebilir.

ECB Varlık Alım Programını Gözden Geçirecektir

Brexit'in etkisi sadece İngiltere'yle sınırlı kalmayacaktır. Avrupa Merkez Bankasının da ilerleyen dönemlerde müdahaleler gerçekleştirdiğini görebiliriz. Brexit sonrası piyasalar ECB'nin mevduat faiz oranının da 10 baz puanlık faiz indirimini % 90 ihtimalle fiyatlamaya başladı. Faiz indiriminin yanı sıra parasal genişleme programının miktarı aylık 100 milyar Avro 'ya yükseltebilir.

FED'in Faiz Artışı Yıl İçinde Zor Görünüyor

Brexit korkusu FED'in de para politikalarını etkileyecek ve muhtemelen FED'in 2016 yılının faiz artışı konusunda pas geçtiğini görebiliriz. FED vadeli fiyatlamalarına göre piyasalar FED'in faiz artışını % 100 ihtimalle 2017 yılının ikinci çeyreğinde fiyatlıyor. Yani, Brexit FED'in para politikasında sıkılaştırma sürecini olumsuz etkileyecektir.

Altın ve Dolar Ön Plana Çıkabilir

İngiltere'nin bölgeden ayrılması yurt dışını olumsuz etkilediği gibi Türkiye ekonomisini de ticaret kanalıyla etkilemesi beklenebilir. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ikinci ülke konumunda olan İngiltere'de iç talebin zayıflaması ve gümrük tarifelerinin değişmesi ihracatı olumsuz etkileyebilir. Dünya için kötü olan görüntünün yurtiçi piyasalara olumlu yansıması kısa sürede beklemek yanıltıcı olacaktır. TCMB'nin de sadeleştirme politikasına bir süre ara verdiğini de görebiliriz. Tüm bu gelişmelerin sonucunda piyasalar uzun bir süre güvenli varlıklarda kalmayı sürdürecektir. Gelişmiş ülkelerin tahvil faiz oranları rekor düşük seviyelere gerilemesi sürebilir. Başta ABD'de olmak üzere düşen tahvil faiz oranları reel getirileri düşüreceği için altın fiyatlarına olumlu yansıyacaktır. Bu da Altın fiyatlarının Ons bazında önemli seviye olan 1400 Dolar seviyesine doğru yükselmesine neden olabilir. Aynı zamanda merkez bankalarının alabileceği önlemler sonrası 2015 yılında olduğu gibi ABD dolarının değer kazanımlarının devam ettiğini görebiliriz. Dolar / TL'de Brexit sürecinin belirsizliği ortadan kalkana kadar geri çekilmeler alım fırsatı olabilir. Bu bağlamda orta vadede 2,8820 seviyesinin üzerinde yükselişler yeniden Dolar / TL'yi 3.00 – 3,0150 bölgesine taşıyabilir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İngiltere Merkez Bankası Merkez Bankası Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title