Haberler

Brexıt Gerçekleşirse Altın Rekor Kırar

Güncelleme:

Destek Yatırım Menkul Değerler Analisti Aysun Göksu, Brexit'in gerçekleşmesi halinde altının gramının 115.75 seviyelerine kadar yükselebileceğini belirtti.

FED'in ardından gözler Brexit'te

ABD Merkez Bankası (FED)'nın geçtiğimiz yılın son ayında gerçekleştirdiği ilk faiz adımının ardından adımlarını yavaşlatması emtia grubunu destekleyici bir gelişme oldu. Dün gerçekleştirilen FED toplantısında banka faizlerde piyasa beklentilerine paralel bir değişiklik kararı almazken yıl içerisinde faizleri iki defa artırma planında bir değişiklik olmadığı mesajı verildi. FED'in yıl içerisinde gerçekleştireceği dört toplantısı daha bulunuyor. FED vadeli kontratlarına baktığımızda Temmuz ayına dair beklentiler yüzde 10'un altında bulunurken Eylül beklentisi yüzde 30'un altında bulunuyor. FED Başkanı Yellen açıklamasında "Ekonominin gayet düzgün bir yolda ilerlediğini inanmamızı sağlayacak verileri mesela Temmuz ayında görmemiz imkansız değil" ifadelerini kullandı. Ancak ABD ekonomisindeki zayıf verilerin özellikle de keskin düşüş görülen tarım dışı istihdam rakamlarının 27 Temmuz'da yapılacak toplantıya kadar kalıcı iyileştirme göstermesi beklenmemeli. Bu nedenle bankanın Temmuz toplantısında da faiz artırımını pas geçmesini bekliyoruz.

FED'in faiz politikası küresel piyasalara yön verirken diğer taraftan Brexit'e dair gelişmeler de piyasalarda kaygı yaratıyor. İngiltere'de 23 Haziran'da yapılacak referandum öncesi yapılan son anketlerde bölgeden ayrılma yanlılarının artış göstermesi Brexit ihtimalini güçlendirirken bu olasılık piyasalarca olumsuz fiyatlanmaya başladı.

Tüm bu gelişmelerle birlikte gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybederken güvenli liman varlıklarına yönelimin ağırlık kazandığını söyleyebiliriz. FED'in faiz artırımında yol alamaması ve Brexit endişeleriyle ons altının son iki yılın en yüksek seviyelerine ulaştığını görüyoruz. Altında bu yılın değer kazancı yüzde 23'e ulaşırken aylık değer kazancı ise yüzde 3'e yaklaşmış durumda.

Peki FED ve Brexit'e dair beklentilerle 1300 seviyelerinin üzerine yükselen altında bu yükseliş devam edecek mi?

Dün yapılan toplantıda FED'e dair beklentiler şekillenirken bir diğer belirsizliği Brexit konusu oluşturuyor.

Olumsuz senaryoda;

Referandumda Brexit kararının çıkması ihtimalinde küresel piyasaların bir kaos ortamına girmesi kaçınılmaz olacaktır. Böyle bir senaryoda başta gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybı derinleşirken altında sert yükselişler görülebilir. Fiyatlamalara baktığımızda ons altında 1345-1400 seviyeleri görülebilir. Buna paralel ons altının 1400 seviyelerine ulaştığını ve kurun 2.9000 seviyelerinde dengelendiğini varsayarsak gram altında da 125.00- 130.00 rekor seviyelerini görmemiz kaçınılmaz olacaktır.

Olumlu senaryoda;

Son yapılan anketlerin aksine referandumdan bölgede kalma yönünde bir sonuç çıkması, piyasalardaki endişeleri yatıştırıcı etki yaratması beklenebilir. Böyle bir senaryoda küresel risk iştahındaki artış fon akışının riskli varlıklara yönelmesini dolayısıyla güvenli limandan çıkışın önünü açacaktır. Şu anda belirsizlik ortamının fiyatlandığı ons altında Brexit'in gerçekleşmemesiyle 1258-1236 aralığına doğru geri çekilme yaşanabilir. Rekor seviyelere yükselen gram altında ise, 115.75 seviyeleri gündeme gelebilir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Merkez Bankası Eylül Göksu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title