Haberler

Breakdans'ın Dünyaca Ünlü Yıldızları Anadolu'yu Keşfetti

Güncelleme:

1970'lerin başında New York'ta ortaya çıkan breakdansın dünyadaki en önemli iki ismi, Neguin ve Roxrite, 3 – 22 Eylül tarihleri arasında Anadolu turuna çıktı.


Sokaktan beslenip sokakta yaşayan "breakdans"ın dünyadaki en iyi isimlerinin geleneksel Türk danslarını keşfetmek ve bu keşiflerini bir belgesel haline getirmek için, "Red Bull Anadolu Break" projesi kapsamında 3-22 Eylül tarihleri arasında çıktıkları Anadolu Break turnesi İzmir ve İstanbul'da gerçekleşen workshoplarla sona erdi.

Her yıl dünyanın en iyi breakdansçısını belirleyen Red Bull BC One yarışmasında birinci olarak Red Bull BC One All Stars listesine giren Brezilyalı Neguin ve Amerikalı Roxrite'a, Anadolu danslarını keşfettikleri Anadolu turnesinde dünyanın en prestijli breakdance ekiplerinden Flying Steps'in kurucusu ve Fatih Akın'ın Duvara Karşı filminin opera uyarlamasının koreografı Amigo (Kadir Memiş) eşlik etti.

Amigo eşliğinde yol alan ekip Aydın, Antalya ve Kars'a giderek avcı hayvanların hareketlerinin birebir karbon kağıdıyla dansa yansımasıyla ortaya çıkan ve Ege bölgesinin geleneksel dansı olan Zeybek dansını, Antalya bölgesinde yüz yıllardır süregelen Kaşık oyununu ve Kars bölgesinde ise ismini dillere destan bir dans atışmasında Kiziroğlu Mustafa Bey'e yenilen Köroğlu'ndan alan Köroğlu dansını keşfettiler. Ayrıca breakdansın yıldızları tur boyunca deneyimledikleri bu oyunları breakdans ile harmanlayarak hem kendi sınırlarını zorladı, hem de yerel dansçılara ve seyirciye unutulmaz bir gösteri sunmuş oldu.

Proje kapsamında 3 Eylül'de İstanbul'da bir araya gelen ekip, ertesi gün ilk çekimler için Maçka, Beşiktaş ve Sirkeci'de performans sergiledi. İlk aşamada kartaldan ilham alan, sonsuz özgürlük ve bitmeyen cesareti simgeleyen Zeybek dansı ile breakdansı harmanlayan ekip 7 Eylül Pazar günü Dampınar köyünü gezip bölgeyi keşfettikten sonra yerel dansçılarla bir araya geldi. 8 Eylül Pazartesi günü Aphrodisias Antik şehrini gezdikten sonra bir hasat günü deneyimi için Denizli yöresine geçen Anadolu Break kafilesi, sonrasında Kaşık dansını keşfetmek ve yeniden canlandırmak için 10 Eylül'de Antalya'ya doğru yola çıktı. Antalya'da kaşık yapımının inceliklerini ve kaşık dansını keşfeden yıldızlar bu heyecan verici turnenin son bölümünde ise 14-17 Eylül tarihleri arasında Kafkas kültürüne ait Köroğlu oyununa yeni bir yorum katmak için Kars'a geçti. 14 Eylül Pazar günü Kars'a varan ekip Boğakale'ye giderek peynir yapımını deneyimledikten sonra Köroğlu dansı ile ilgili bilgi edindi. Ertesi gün Ani Harabelerini gezdikten sonra buradaki yerel dans ekipleriyle ufak bir workshop gerçekleştirdiler

Sinemaya Fatih Akın'ın öğrencisi olarak başlayan, The Salon (2011), Lady Windermere (2011) ve Time Wont Wait For You (2012) gibi filmler ve birçok klibe imza atan genç yönetmen Taylan Mutaf da çektiği belgeselle Amigo'nun rehberliğindeki dünyaca ünlü b-boy'ların, Anadolu'da yöre insanları ve dansçıları ile buluşacağı yolculuğunu bölgelerin doğal güzellikleri eşliğinde kayda aldı.

Red Bull BC One'ın dünyaca ünlü yıldızlarından Capoeira eğitmenliğinden kaynaklanan alternatif tarzıyla dikkat çeken Neguin ve yeni jenerasyonun en başarılı b-boylarından Meksika asıllı Amerikalı Roxrite bu özel turneyi 19 Eylül Cuma günü İzmir Alsancak Dance Floor'da ve 21 Eylül Pazar günü İstanbul Galata Dans Buluşma'da breakdans tutkunları ile bir araya geldikleri workshoplarla noktaladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Antalya Eylül Kars Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title