Haberler

Bozyazı'nın Muzları Hediyelik Eşyalara Dönüşüyor

Güncelleme:

Mersin Valisi, Bozyazı'da muz kütüğünden elde edilen liflerin örülmesiyle yapılan hediyelik eşyaların geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Bozyazı'da muz kütüğünden elde edilen liflerin örülmesiyle yapılan hediyelik eşyaların Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında projelendirilerek geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

İlçelerde gezi ve incelemelerde bulunan Vali Güzeloğlu, Bozyazı Kaymakamlığı'nı ziyaret etti. Bozyazı Kaymakamı Mustafa Erkayıran'ın ilçeyle ilgili bilgi verdiği ziyarette konuşan Vali Güzeloğlu, yapılan gezilerin 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı konusunda ilçedeki vatandaşlarımızın görüşlerinin alınması amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti. İlçede bir proje ekibinin kurulduğunu aktaran Güzeloğlu, "Bozyazı ilçemizde yürütülecek projelerde ve yaşanan sıkıntıların çözümü noktasında elimizden geleni yapmaya hazırız. Çünkü Bozyazı ilçemiz bir turizm merkezi adayıdır. Mersin, Bozyazı ile güzel bir geleceğe doğru yol alıyor" dedi.

Gerçekleştirdikleri projelerle ilgili bilgi veren Kaymakam Erkayıran ise "Hayata geçirdiğimiz gezici kütüphane ile çocuklarımızı kitap okumaya teşvik ediyoruz. Projemizde çocuklarımızın kitap okumak için birbirleriyle yarıştıklarını gördük. Okullarımızdaki 360 öğrencimize de kahvaltı veriyoruz. Bunun yanı sıra ilçemizde yaşanacak olası bir doğal afeti göz önünde bulundurarak 'Afet Yönergesi' düzenledik" diye konuştu.

Erkayıran'ın, "İlçemizde üretilen muzların kütüklerinden elde edilen lifler işlenerek çeşitli ürünler yapılıyor" demesi üzerine ise konuşan Güzeloğlu, "Gördüğüm örnekler gerçekten çok güzel. Bu çalışmanın SODES kapsamında projelendirilmesi önemli bir adım olur. Öte yandan Halkoyunları Türkiye Şampiyonası'nda son 2 yılın ülkemiz şampiyonu olan Bozyazı Lisemiz, bu yıl da il 1'ncisi olarak 5-6-7 Nisan tarihleri arasında Ankara'da düzenlenecek olan finallerde ilimizi temsil edecek. Okulumuzun yarışmalara katılabilmesi için gerekli 20 bin TL'yi karşılayacağız. Bunun yanı sıra Tekmen beldemizdeki tarihi Melenya Taş Ocağı'nın koruma amaçlı imar planı en kısa sürede yapılacak ve burası turizme konu edilecek" ifadelerini kullandı.

Ziyaretin sonunda Güzeloğlu'na muz kütüklerinin liflerinden yapılan bir hediye ile Güzeloğlu'nun fotoğrafının yer aldığı çini örneği takdim edildi.

Daha sonra Bozyazı Esnaf Odası'nı ziyaret eden Güzeloğlu, ilçe konferans salonunda da Bozyazılılarla bir araya gelerek 1/100 binlik çevre düzeni planı ile ilgili görüşlerini dinledi. Genelde planların merkezden aşağıya doğru yapıldığını dile getiren Güzeloğlu, şöyle devam etti: "Doğrusu, planların aşağıdan yukarıya yapılmasıdır. Plan yaparken Bozyazı'nın ne durumda olacağını konuşurken, bunu Bozyazılılara sormak gerektiğine inandık. Düşüncemizi Bakanlarımızla paylaştık ve Türkiye'de bir ilk olarak vatandaşlarımızın görüşlerinin alınmasına Mersin'de izin verdiler. Sürecin sonunda 13 ilçemizin taleplerini toplayarak Bakanlığımıza sunacağız ve diyeceğiz ki, 'Mersin bu hedefleri istiyor'. Planımızı katılımcı bir şekilde yapacağız."

Bozyazılılara birçok müjde de veren ve Bozyazı'nın en önemli tarım ürünlerinden olan muzun kütüğünden elde edilen liflerle hediyelik eşyadan kumaşa kadar uzanan bir zenginliğin var olduğunu ifade eden Güzeloğlu, şunları kaydetti: "Bu konuda ne kaynak gerekiyorsa bunu vereceğiz. Bozyazı Kent Ormanı bu yıl bitmeden ilçeye kazandırılacak. İlçe için istenilen spor salonu arsasını Orman Bölge Müdürlüğümüzden tahsis ettik. 2014 yılında salonumuzun temelini atacağız. Tekmen beldemizdeki tarihi Melenya'nın yolunu ve çevresini iyileştirerek koruma planı ile il ve ilçe turizmine kazandıracağız. Anadolu Lisemizin 32 derslikli bina talebi konusunda çalışıyoruz. Proje mutabakatı sağlanmasının ardından Bozyazı halkı 'evet' derse ihaleye çıkacağız." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Erkayıran Basri Güzeloğlu Bozyazı Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title