Haberler

Bozyazı'da Kadınlar Yufka Ekmek Yapıyor

Güncelleme:

Mersin'in Bozyazı ilçesinde ev hanımları aile bütçelerine katkı sağlamak amacıyla yufka ekmek yapıyor.

Mersin'in Bozyazı ilçesinde ev hanımları aile bütçelerine katkı sağlamak amacıyla yufka ekmek yapıyor.

Kadınlar yaklaşık 4-5 saatlik bir çalışma sonrasında 25 kiloluk unu yufka ekmeğe dönüştürüyorlar. Yufka ekmek yapan ev hanımlarından Ümmü Sarı, 25 kiloluk undan yaklaşık 200 yufka ekmek çıkardıklarını ifade ederek, "5 kişilik bir aileyiz. 200 ekmek bizim yaklaşık 2 aylık ekmek ihtiyacımızı karşılıyor. Fırından şuan ekmek aldığımız zaman aylık ortalama 120 TL masrafımız oluyor. 2 ayda 240 TL yapar. Yufka ekmek yaptığımız zaman 25 kiloluk unu 30 TL'ye almaktayız. Odunu, tuzu, suyu gibi masrafları da eklersek 50 TL eder. Yani aile bütçesine ortalama 2 ayda yaklaşık 200 TL katkı sağlıyoruz" dedi.

Yufka ekmeğin faydaları ve yapılışını anlatan Sarı, "Yufka ekmeğin unu kepekli olduğu için daha doyurucu, mayasız olması nedeniyle de hafif ve ayrıca bağırsak sisteminin daha düzenli çalışmasına neden olmakta. Yapılışı ise ekmek yapılmadan en az bir saat önceden un, tuz ve su karıştırılarak hamur haline getirilir. Mayasız yapıldığı için hamur yaklaşık bir saat dinlenmeye bırakılır. Meşe odunu ateşi ile yapılan ekmek daha lezzetli olur. Ekmek yapımı öncesi dinlenmeye bırakılan hamur bezelere ayrılır. En az üç kişi ile yufka ekmeği yapılır. Bir kişi hamurun ön açmasını hamur tahtası üzerinde oklava ile yapar, ikincisi de yine hamur tahtası üzerinde oklava ile ince açımını yapar, üçüncü kişi ise saçın üzerinde ince açılmış yufka hamurunu gevreyinceye kadar hafifçe yakmadan pişirir. Pişen yufkalar üst üste konulup üstüne bir örtü örtülerek saklanır. Yenileceği zaman kaç tane yenilecekse kuru yufka çıkarılır. Üzerine su serpiştirilerek ıslatılır bir bezin içinde biraz bekletilerek yumuşaması sağlanarak afiyetle yenir" diye konuştu. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bozyazı Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title