Haberler

Bozok Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Temiz Açıklaması

Bozok Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Temiz, merkez üssü Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesine bağlı Hacıduraklı köyü olan ve Yozgat başta olmak üzere çevre illerden de hissedilen 5 büyüklüğündeki depremin ardından artçı depremlerin olacağını ancak 5’den daha büyük bir depremin beklenmediğini söyledi.

Bozok Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Temiz, merkez üssü Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesine bağlı Hacıduraklı köyü olan ve Yozgat başta olmak üzere çevre illerden de hissedilen 5 büyüklüğündeki depremin ardından artçı depremlerin olacağını ancak 5'den daha büyük bir depremin beklenmediğini söyledi.

Dün akşam saat 19.40'da merkez üssü Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesine bağlı Hacıduraklı köyü olarak belirlenen 5.0 büyüklüğündeki deprem sonrası vatandaşlar yeni depremler olacağı şeklinde paniğe kapılırken, Bozok Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Temiz, depremlerin ne zaman olacağının şu anki teknolojilere göre mümkün olmadığını belirterek, "Dün meydana gelen depremin sebep olduğu fay hattı fazla bilinen bir fay hattı değildir. Seyfe fay hattına yakın bir yerdir. Burada 5.0'dan daha büyük depremin olacağı tahmin edilmemektedir. Artçı depremler olmuştur hepsi 5'ten küçüktür. Vatandaşlarımızın korkmasına gerek olmadığını düşünüyorum" dedi.

Meydana gelen depremin orta büyüklükte bir deprem olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Temiz, "Tekrar artçı depremler olabilir vatandaşlarımız için endişe edilecek bir durum söz konusu değildir. 5 büyüklüğünde meydana gelen depremden sonra yaklaşık 14 adet artçı deprem kaydedilmiştir. Bunların büyüklükleri AFAD verilerine göre 1.4 ile 1.5 büyüklüğünde olarak belirlenmiştir. Bundan daha büyük bir depremin olması beklenmemektedir. 5'ten büyük bir depremin olacağını da düşünmüyorum. Önceden bunu tespit etmek mümkün değildir. Orta Anadolu bölgesi sakin bir bölge olarak bilinmesine karşın Orta Anadolu bölgesinde geçmiş dönemlerde büyük depremler meydana gelmiştir. Bunlardan en önemlisi 1938 yılında Akpınar depremi yine 1940 yılında Yozgat Doğankent depremi 6.5 büyüklüğünde depremler meydana gelmiştir. Bunların oluşma aralıkları daha düşüktür diğer bölgelere göre. Bunun da nedeni Orta Anadolu bölgesindeki fayların deformasyon hızının düşük olmasıdır. İç Anadolu bölgesinde bir çok fay yer almaktadır. Bu fayların aktiflikleri hakkında bazı çalışmalar yapılmasına karşın bazıları hakkında yeterli bilgi yoktur. Net olarak bir şey söylenmesi güçtür. Hangi fay şu an için aktif hangi fay değil bazı ana yapılar ana fayzonları biliniyor. Ama dünkü depremin olduğu gibi fayların durumları önceden bilinme durumu yok. Bu depremle alakalı daha büyük bir depremin olması daha düşük" şeklinde konuştu. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bozok Üniversitesi Kırşehir Yozgat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title