Haberler

Bozdağlar'daki "Yaşlı Çınar" Tehdit Altında

İzmir Bozdağ Subatan Yaylası'ndaki 4 bin yaşlarında olduğu öne sürülen dev çınar, yanı başındaki su kuyusu ve trafo nedeniyle tehdit altında.

İzmir Bozdağ Subatan Yaylası'ndaki 4 bin yaşlarında olduğu öne sürülen dev çınar, yanı başındaki su kuyusu ve trafo nedeniyle tehdit altında.

İzmir'in Ödemiş ilçesi yakınındaki Bozdağ Subatan Yaylası'ndaki dev çınar, yanı başındaki su kuyusu ve trafo ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Önce, ağacın hemen yanı başına yapılan su kuyusu dikkat çekiyor. Buradan, ağacın altındaki yeraltı suları civar köylere pompalanıyor.

ANIT AĞAÇ ENVANTERİNDE YOK

25 yıl önce İstanbul'dan gelerek Ödemiş'e yerleşen Işık Yazan'ın ağacın antik Yunan'dan kalmış olabileceğini belirterek, "Geçtiğimiz yıllarda yöreye gelen Amerikalı bir botanikçi, yaptığı çalışmalar sonucunda bu çınarın 4 bin yaşlarında olduğu sonucuna vardı. Ağacın Antik Yunan zamanından beri burada olduğunu söyledi. Bu ağaç, Türkiye'nin Anıt Ağaç Envanteri'nde yok. Avrupa'da olsa, 100 metre öteden kontrollü bir şekilde ancak ziyaret edilebilirdi. Burada ise, kurutulmak için ne gerekiyorsa yapılıyor" diye konuştu.

Yaşlı çınarın metrelerce yükseklikte bir kovuğa dönüşen gövdesinden çıkan yeşil yapraklı dallar görenleri hayrete düşürüyor. Yaylaya gelenlerin ilk uğrak noktalarından biri olan dev çınar, yerli ve yabancı birçok turistin büyük ilgisini çekiyor. Bu tür anıt ağaçların dokununca insandaki negatif enerjiyi çekip pozitif enerji yüklediğine inanan ziyaretçiler, ağaca sarılarak terapi uyguluyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Ödemiş İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title