Haberler

Musul İçin TSK'yı Zora Sokan "Yetki" Detayı

Güncelleme:

Yetki devrinnin yapılmamasından dolayı TSK'nın sadece Musul'a değil, Irak'ta herhangi bir noktasına sınır ötesi operasyon yapma yetkisi yok.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Musul'daki gelişmelere ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bozdağ, yeni bir tezkere konusunda herhangi bir çalışma olmadığını belirtti.

"YENİ TEZKERE İÇİN ÇALIŞMA YOK"

NATO ve BM nezdinde girişimlerin yapıldığını belirten Bozdağ, "Yeni bir tezkere gerekip gerekmediği değerlendirmeler kapsamında ele alınan konulardan biridir. Şu anda benim bildiğim yeni bir tezkere ile ilgili çalışma yok" dedi.

HÜKÜMET, YETKİYİ TSK'YA DEVRETMEDİ

Türkiye'nin Irak'taki terör unsurlarına müdahalesine olanak veren tezkere, TBMM'den 10 Ekim 2013'te geçti. Tezkere bir yıl geçerli. Tezkere ile TBMM, hükümete Irak'a sınırötesi operasyon yetkisi verdi. Ancak hükümet, bu yetkiyi Türk Silahlı Kuvvetleri'ne devretmedi. Hükümetin yetki devri için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. 13 Ekim 2013'ten bu yana, TSK'ya Irak'a sınırötesi operasyon yetkisi veren bir Bakanlar Kurulu kararı çıkarılmadı.

TSK IŞİD'E MÜDAHALE EDER Mİ?

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nun IŞİD teröristleri tarafından ele geçirilmesi, Başkonsolos dahil 49 Türk vatandaşının rehin alınması üzerine TSK unsurlarının bölgeye operasyon yapıp yapamayacağı konusu tartışılmaya başlandı. TBMM'nin 13 Ekim 2013 tarihli Irak tezkeresindeki çerçevesinde, TSK'nın IŞİD'e müdahale edip edemeyeceği ya da Musul Başkonsolosluğu'na asker gönderilip gönderilmeyeceği konusunda kamuoyunda "yetki tartışması" çıktı.

İKİ SORU ORTAYA ÇIKIYOR

- TBMM'den geçen Irak tezkeresi PKK için çıkarılmıştı. IŞİD için kullanılabilir mi?

Uzmanlara göre, TSK İŞİD'e de müdahale edebilir. Her ne kadar TBMM'den 13 Ekim 2013'te geçen tezkerede PKK isim olarak anılsa da, "Türkiye'ye yönelik terörist saldırılara ve tehdide karşı" ifadesinin, İŞİD'i de kapsayacağını vurguluyorlar.

- Tezkere Kuzey Irak için çıkarılmıştı. Musul'u da coğrafi olarak kapsar mı?

13 Ekim 2013 tarihli tezkerede coğrafi bölge olarak "Irak'ın kuzeyi" ifadesi yer alıyor. Ancak buna ek olarak bir de "mücavir alanlara" ifadesi de tezkerede mevcut. Musul da coğrafi olarak, Kuzey Irak'ın "mücavir" yani "komşu" bölgesi durumunda.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Türkiye Musul Irak Tsk Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sakla Beni 25. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 66. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kül Masalı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle! 19 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Nisan Cuma burç yorumları nedir? Sakla Beni CANLI İzle! Star TV Sakla Beni 24. Bölüm HD CANLI izleme linki! İnci Taneleri CANLI izle! 18 Nisan İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Aldatmak canlı izle! 18 Nisan ATV Aldatmak 65. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Nisan günün maçları nereden izlenir? SURVIVOR NEDEN YOK? Bu akşam Survivor yok mu? Yeni bölüm ne zaman yayınlanacak?
500

Yorumlar (52)

KATİL:

KATİL, KATİLDİR...! Bahanesi ne olursa olsun.!

33
0
yanıtYanıtla
samsunlu:

boynumuzu büktünüz bizi üçkuruşluk terörislere rezil ettiniz.allahsızlar ecevite laf eden koyunlar allah size akıl fikir versin.ışıt türkiyeyi hedef alır almaz onuru olan hükümet anında vurur.vurmassa yok olur kahrolur.

29
1
yanıtYanıtla
erciyes:

Karaoglanin kasketigi bile olamaz bunlar

26
2
yanıtYanıtla
türküz:

daha 3 5 capulcunun kapattığı yolları acamıyoruz koryamıyruz birileri musula girmekten bahdsediyor

20
7
yanıtYanıtla
BOZKURT:

DAHA KENDİ BAYRAĞINA SAHİP ÇIKAMAYAN BU KORKAK AKP ZİHNİYETİYLE DEĞİL MUSULA KÜMESE BİLE GİREMEYİZ.

21
3
yanıtYanıtla
salıhsrgn74@hotmail.com:

Akplılere bır kapak daha

19
2
yanıtYanıtla
osman:

siz askeri yetkisiz bırakırsanız yetkisiz asker birşeye yaramaz.! olacak sonuçlarada katlanacaksınız...!!

20
0
yanıtYanıtla
ZAZA KENTLI:

ya bu korkaklar kümese bile giremez...

14
4
yanıtYanıtla
Murat Aktaş:

gönderin çevik kuvveti 1 saatte temizler oraları...

10
7
yanıtYanıtla
cCc:

istersen 5 dakikada tbmm toplar istedıgın yasayı ,teskereyı cıkarırsın . kıvırmanın anlamı yok

17
0
yanıtYanıtla
Tüm 52 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title