Haberler

Bozcaada Şarabına Alternatif Üzüm Suyu

Bağcılık ve şarapçılık alanında önemli bir yere sahip olan Bozcaada, alkol yasağının genişlemesiyle sıkıntıya düştü.

Bağcılık ve şarapçılık alanında önemli bir yere sahip olan Bozcaada, alkol yasağının genişlemesiyle sıkıntıya düştü. Bozcaada'da her yıl düzenlenen geleneksel şarap tadım günleri de alkol yasağı üzerine iptal edildi. Bozcaadalı girişimciler ise bunu üzüm suyuyla aşmayı hedefliyor.

Üzüm suyu ve koruk suyunu şişeleyip satmak için harekete geçen Yahya Göztepe isimli müteşebbis, hazırladığı 600 bin TL'lik projeyle 300 bin TL destek aldı. Göztepe, 300 bin TL'si hibe olmak üzere 600 bin TL'lik projeyi bu yıl sonuna kadar faaliyete geçirmeyi planlıyor. Kendisine ait 100 dönüm üzüm bağında yetiştirdiği üzümleri bu şekilde pazarlayacağını söyleyen Göztepe, aynı tesiste üzüm reçeli, üzüm pekmezi, kuru üzüm gibi ürünlerin de işleneceğini belirtti. 'Veli Dede' markası altında hizmet verecek olan Göztepe, koruk suyunun şişelenip satılmasının yeni bir fikir olduğunu belirtti.

Bozcaada'da 3 bin yıldır bağcılık yapıldığını söyleyen Göztepe, "Biz Bozcaada'nın köklü ailelerindeniz. Ben adada 6'ncı nesilim. Bozcaada yaklaşık 3 bin yıldır bağcılık yapılan bir yer. Bunu, adanın tarihinden, eski paraların üzerindeki üzüm resimlerinden anlıyoruz. Ancak bağcılık burada önemini giderek yitiriyor. Ben bu durumun önüne geçmek, bağcılığı gelecek nesillere taşımak için böyle bir fikir geliştirdim. Tarım Bakanlığı'na müracaat ettim. İnşaat ve makine de olmak üzere 300 bin TL'si hibe 600 bin TL'lik projeyi hayata geçirdik. Ailemizin sahip olduğu üzüm bağlarında yetişen ürünleri, üzüm suyu ve koruk suyu olarak şişeleyip, Veli Dede markası adı altında tüketicilere sunmayı hedefliyoruz. Projeyi kasım sonuna kadar tamamlayacağız. Tesiste, üzüm ve koruk suyunun yanı sıra üzüm reçeli, üzüm pekmezi, kuru üzüm ve üzümle ilgili ne yapılabiliyorsa değerlendirmek istiyoruz. Hepsini Veli Dede markası altında, Bozcaada'nın yeni bir markası olarak tüketiciye sunmak istiyoruz. Bozcaada'da halihazırda 6 şarap fabrikası bulunuyor. Biz de üzüm ve koruk suyu olarak bu tesisi hizmete açmayı hedefliyoruz. Bu lezzeti daha geniş kesimlere ulaştıracağız" dedi.

Veli Dede markası altında Bozcaada'ya ait zeytin, kekik, ada çayı gibi ürünleri organik olarak yetiştirdiklerini anlatan Göztepe, "Organik ürün anlamında yürüttüğümüz faaliyetler vardı. Bu uzun bir süreç. Önümüzdeki yıl almaya hak kazanacağımız sertifikayla ürünlerimizin paketlerine 'organik' yazabileceğiz. Çanakkale ve Türkiye için böyle markalar çok önemli. Zeytinyağı ile ilgili de çalışmamız var. Sabun gibi zeytinyağından ne yapılabiliyorsa, onu da yapıp paketleyeceğiz" diye konuştu.

Veli Dede markalı ürünlerin şu an için yalnızca Bozcaada'da satıldığını söyleyen Yahya Göztepe, hazırladıkları bir internet sitesi ile bu ürünlerin internet üzerinden online satışını da yapacaklarını belirtti.

KORUK SUYU NEDİR?

Koruk suyu, henüz olgunlaşmamış üzümlerin ezilip suyunun çıkartılmasıyla elde dilen ekşi ve asitli bir içecektir. Özellikle Batı Avrupa'da en yaygın içeceklerden biri olan koruk suyu, Çanakkale ve çevresinde de sıklıkla tüketiliyor. Olgunlaşmış üzümlerden yapılan üzüm suyunun ise kan yapıcı ve antioksidan özellikleri bulunuyor. Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu bilinen üzüm suyu, A, B ve C vitaminleri, potasyum ve demir açısından da hayli zengin bir içecek. - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Bozcaada Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title