Haberler

Boyun Kütletmeleri Felce Neden Olabilir

ERÜ Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Demir: ''Boyun bölgesinde kemik erimesi veya kemik kayması olan kişilerde boyun kütletmeleri çok tehlikeli. Çok fazla yapılması halind...

ESRA GÜL ÖZKUL - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Hüseyin Demir, Anadolu'da yaygın olan boyun kütletmenin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, ilk başta geçici bir rahatlama sağlasa da ilerleyen yaşlarda felce bile neden olabileceğini bildirdi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eklem çıtlatmalarının insanı daha çok psikolojik olarak rahatlattığını, sürekli yapan kişilerin bunu bir alışkanlık ve bir rahatlama biçimi olarak gördüğünü kaydetti.

Eklem çıtlatmalarının vücuda bir faydasının olmadığını, kişilerin psikolojik olarak rahatlamak istediklerinde bunu zorlamadan yapabileceklerinin altını çizen Demir, "Hastalarımıza, eklem çıtlatmalarını, boyun, bel gibi vücudun hassas bölgelerinde yapmaktan kaçınmalarını söylüyoruz. Onun yerine bel egzersizi yapsınlar, spor yapsınlar. Eklemleri zorlayıcı bu hareketlerden kaçınsınlar. Ses çıkacak diye zorlarsanız çok tehlikeli sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlarda eklem bağlarında kopmalar da yaşanabilir" şeklinde konuştu.

Boyun bölgesinde kemik erimesi veya kemik kayması olan kişilerde boyun kütletmelerinin daha da tehlikeli olduğunu vurgulayan Demir, çok fazla yapılması halinde boyun kütletmelerinin ilerde felçlere neden olabileceğinin altını çizdi.

Kireçlenmelere yol açıyor

Boyun kütletmeleri ve parmak çıtlatmalarının zorlayarak yapılması durumunda eklem kıkırdağında hasara yol açacağını dile getiren Demir, "Eklem çıtlatmaları eklem sıvısından kaynaklanan bir ses. İnsanlar eklemlerden ses gelmesi için kıkırdağı zorluyor, bu da daha sonra kıkırdağın zedelenmesine sebebiyet vererek, kireçlenmenin gelişmesine yol açıyor" ifadelerini kullandı.

Kireçlenmenin eklem kıkırdağından başlayıp kemiğe kadar devam ettiğini dile getiren Demir, "Kireçlenmenin başlamasıyla birlikte eklem fonksiyonlarını yapamaz hale geliyor. Kireçlenme el ve boyunda  görülüyor. Ancak en fazla diz, kalça, bel gibi vücudun yük taşıyan eklemlerinde ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Sırt ve bel çiğnetmek yerine masaj yaptırın

Rahatlamak için sırt ve belini çiğneten kişileri de uyaran Demir, şunları kaydetti:

"Sırt ve bel çiğnetmelerinde, çiğneme işlemini yapan kişi ağır olduğu zaman istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Mesela bu durum omurga kırıklarına, omurilik yaralanmalarına ve sonuçta felçlere kadar neden olabilir. Sırt ve bel çiğnetmek yerine masaj yaptırın. Boyun ağrısı, bel ağrısı, sırt ağrısında belli kaslara masaj yapılmalı. Boyun kaslarını, bel kaslarını, sırt kaslarını güçlendirici ya da germe egzersizlerini düzenli olarak yapılmasını öneriyoruz." - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Demir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title