Haberler

Boynuzları "Kalem Ucuyla" Sanat Eserine Çeviriyor

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Hamit Hayran çalışmalarını yaparken görüntüler, - Hamit Hayran ile röportaj, Boynuzları "kalem ucuyla" sanat eserine çeviriyor- Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yaşayan yürüme engelli Hamit Hayran, koç, manda, geyik ve boğa boynuzuna kalem ucuyla çeşitli figürler işliyor- Hayran'ın yaptığı birbirinden farklı hediyelik eşyalar ilgi görüyor SONER AKSAKAL - Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yaşayan yürüme engelli Hamit Hayran'ın "kalem ucu" sanatıyla üzerine çeşitli figürler yaptığı boynuzlar, beğeni topluyor.Evinin bir odasında çalışmalarını sürdüren Hayran, AA muhabirine, 1988'de yüksek gerilim hattında geçirdiği iş kazası nedeniyle yürüme engelli olduğunu söyledi.Engelli hale geldikten sonra yumurta kabuğu oyma sanatına ilgi gösterdiğini belirten Hayran, "20 yıldır bu sanatla uğraşıyorum. Yumurta kabuğu oyma sanatının ardından, çalışmalarımı boynuz, midye kabuğu üzerinde uygulanan kalem ucu sanatıyla devam ettirdim" dedi.Sanat dallarının hepsinin büyük hassasiyet gerektirdiğini vurgulayan Hayran, şöyle devam etti: "Kurşun kalem materyalleri daha farklıdır, ince ve kırılgan bir sanattır. Kurşun kalemde, kalp ve çekiç figürünü işledim. Buradaki çekiç figürü, sanatçıya 'Ey sanatkar, edep ve haya ile çalış, doğru yoldan şaşma, doğru yoldan şaşarsan sürekli kafandayım' der. Bunun anlatımı terbiye amaçlıdır. Bir sanatkarın edep ve terbiyeden çıkmamasını anlatır. Kalp figürü ise 'Ey sanatkar, sevgi aşk ve muhabbetle çalış' der. Bu, içindeki güzellikleri dışarı yansıt anlamındadır."- " Türkiye'nin her yerinden talep var"Koç, manda, geyik ile boğa boynuzları, midye ve Antep fıstığı kabuğuna çeşitli figürler yaptığını anlatan Hayran, malzeme teminine ilişkin şunları kaydetti: "Kurşun kalem ucunun malzemeleri herhangi bir kırtasiyeden bulunabilir, en zor bulunan geyik boynuzudur. Bunu, belli bölgelerde satışa sunulan yerlerde bulabiliyoruz. Boğa boynuzu ise kasapla istişare edilip, hayvan kesildikten sonra alınıp, işlemeleri yapılabilir. Boynuzları, rastgele hayvan katliamı yapılarak değil, satış noktalarında araştırarak buluyorum. Midyeyi ise her yerde satışı yapıldığından bulmakta zorlanmıyorum."En çok yumurta kabuğu oyma sanatıyla yaptığı ürünlerin ilgi gördüğünü bildiren Hayran, "Çalışmalarıma Türkiye'nin her yerinden talep var. İsteyen kişinin hayaline göre çalışmalarımı gerçekleştiriyorum" dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title