Haberler

Botaş'ta İhaleye Fesat Karıştırma" Davası

"Azerbaycan-Türkiye Şahdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Türkiye Kısmı Faz-3 Hanak Kompresör İstasyonu ve Türkgözü Ölçüm Merkezi Yapım İşi İhalesi ile Sivas Cs-2 Kompresör İstasyonu Yapım İhalesi'ne fesat karıştırıldığı" iddiasıyla, eski BOTAŞ yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 21 kişinin yargılanmasına devam edildi.

"Azerbaycan- Türkiye Şahdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Türkiye Kısmı Faz-3 Hanak Kompresör İstasyonu ve Türkgözü Ölçüm Merkezi Yapım İşi İhalesi ile Sivas Cs-2 Kompresör İstasyonu Yapım İhalesi'ne fesat karıştırıldığı" iddiasıyla, eski BOTAŞ yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 21 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 15 sanık ile taraf avukatları katıldı.

Cumhuriyet Savcısının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yapan sanıklardan eski BOTAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Salih Paşaoğlu, kamu yarına iş yaptıklarını, ihale sürecinin yanlış olmadığını ileri sürerek, beraatini talep etti.

Sanıklardan Bekir Aksoy da o dönemde Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptığını belirterek, "Bizim 2005'te yaptığımız ihale yasalara uygundur. Yasalara aykırı bir talimat verilmemiştir. İdari şartnameye uyduk, ihaleye fesat karıştırmadık. İhaleye fesat başka şekilde olur, telefonla, başka yöntemle olur. Yönetim kurulu yetkilerini düzgün kullandık. Beraatimizi talep ediyoruz" diye konuştu.

Eski BOTAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Yener Cander de davaya konu olan ihalenin yapımından yaklaşık 2,5 ay sonra göreve başladığını ve ihaleye bir müdahalesinin söz konusu olamayacağını savundu.

"Davanın düşürülmesine karar verilmeli"

Sanıklardan iş adamı Rubil Gökdemir, davanın geçmişini özetleyerek, "Kendisini müşteki olarak savunan firmanın davaya müdahillik talebinin kaldırılmasını talep ediyorum. Bir zararı olmamıştır. Savcının mütalaası da bunu doğrulamıştır. 11 yılı dolduracak olayla ilgili zaman aşımı süresinin göz önüne alınarak davanın düşürülmesine karar verilmesini istiyorum" ifadesini kullandı.

Sanıklardan İsmail Çeşmeci de iki şirketin alacak davası yüzünden BOTAŞ çalışanlarının yargılandığını öne sürdü.

Çeşmeci, "Bizim sırtımızdan açılan bu davanın sonucunu bilmiyorum. Ne zaman işi yapamadılar, teminat mektuplarına el konuldu, o zaman sahte evraklarla bu davanın açılmasına neden olmuşlardır. Bizim yaşantımız ortada, bir evim bile yok. Bizim bu pis paralara ihtiyacımız yok. Bir insanın birine çalışması için bir bedel ödemesi gerekir, bize ne ödenmiştir?" dedi.

Diğer sanıklar da ihale komisyonu olarak görevlerini teknik şartlar çerçevesinde yaptıklarını, ihaleye fesat karıştırmadıklarını, görevi kötüye kullanmadıklarını ve kamu zararı oluşmadıklarını ileri sürerek beraatlerini talep etti.

Mahkeme, avukatlara esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmaları için süre vererek duruşmayı erteledi.

-İddianame-

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Azerbaycan-Türkiye Şahdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesinin Türkiye Kısmı Faz-3 Hanak Kompresör İstasyonu ve Türkgözü Ölçüm Merkezi Yapım İşi İhalesi ile Sivas Cs-2 Kompresör İstasyonu Yapım İhalesine fesat karıştırıldığı iddiasıyla, eski BOTAŞ yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında dava açmıştı.

İddianamede, eski BOTAŞ yöneticilerinin, bu ihalelerle ilgili ihale komisyonlarını "talimatlandırdıkları" iddiasında bulunuluyor.

BOTAŞ Yönetim Kurulu başkan ve üyesi sanıklar Salih Paşaoğlu, Bekir Aksoy, Rıza Çiftçi, Mehmet Yener ve Yener Cander'in 10'ar yıldan 24'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

İhale komisyonu üyesi 12 kişi ile bir iş adamının "ihaleye fesat karıştırmak", 3 kişinin de "resmi evrakta sahtecilik" suçundan cezalandırılması istenen iddianamede, ihalelere katılan iki şirket tüzel kişiliği hakkında güvenlik tedbirleri uygulanması da talep ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Azerbaycan Türkiye Hanak Botaş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title