Haberler

Botan Göç-Der Köye Dönüşler İçin Cudi Dağı'nda Basın Açıklaması Yaptı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde faaliyet gösteren Botan Göç-Der üyeleri köye dönüşlere dikkat çekmek için Cudi Dağı’nda bulunan Çağlayan köyünde basın açıklaması yaptı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde faaliyet gösteren Botan Göç-Der üyeleri köye dönüşlere dikkat çekmek için Cudi Dağı'nda bulunan Çağlayan köyünde basın açıklaması yaptı.

Botan Göç-Der Cudi Dağı'nda bulunan ve 90'lı yıllarda boşaltılan Çağlayan köyünde köye dönüş için basın açıklaması yaptı. Köyde inceleme yapan Göç-Der Başkanı Fuat Çeter, dönüşlerin önündeki bütün engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Botan Göç-Der öncülüğünde bir araya gelen İstanbul, Van, Mersin ve Diyarbakır Göç-Der yetkilileri Çağlayan köyü sakinlerinin de katılımıyla oluşturulan Göç-Der Platformu Cizre'ye bağlı Çağlayan köyünde dönüş projesi kapsamında alt yapı tespit çalışmaları yaptıktan sonra harabeye dönen köyün önünde açıklama yaptı. Göç-Der Platformları adına açıklama yapan Botan Göç-Der Başkanı Fuat Çeter, tarafından okundu. Çeter, 90'lı yıllarda 20. yüzyılın en trajik ve travmatik Kürt göçünün yaşandığını belirterek, zorla yerinden edilme sürecinde ve sonrasında yaşanan hak ihlalleri yaşanan acılar ve travmalar insanlık adına utanç verici olduğunu söyledi. Bu süreçte yaklaşık 4 bin yerleşim yerinin boşaltıldığını, çoğu yerleşim yerinin yakıldığını, adeta haritadan silindiğini belirten Çeter, "Bu süreçte 3 milyon Kürt nüfusu zorla göç ettirildi. Göç edenler Türkiye'nin değişik bölgelerinde metropollerin kenar mahallerinde hayata tutunmaya çalıştılar. Geriye kalanları da Şırnak, Van, Hakkari, Diyarbakır, Batman ve Mardin gibi kentlerin merkez ve ilçelerine yerleşerek bu merkezlerin nüfusunu ikiyi katladılar. Göç süreci beraberinde birçok sorunu da getirdi. 10 binlerce genç işsiz, eğitimsiz ve geleceği olmayan bir durumda kaldı. Kadın hakları konusunda ciddi problemler ortaya çıktı. Ekonomik yapı parçalandı ve yoksulluk temel problem oldu. Bu gün en stratejik gündemimiz kendi kadim topraklarımıza dönüşümüzdür. Geriye dönüşler insanın toprak ve suyla buluşması, kadim topraklarda yeniden üretim yapması ve yeniden bir yaşam kurması anlamına gelmektedir" dedi.

Halkın yıllardır özlemini çektiği kadim topraklarına geri dönüş koşulları oluşturmak için seferberlik anlayışı ile mücadele etmesi gerekliliğini belirten Çeter, Botan Göç-Der olarak pilot bölge seçtikleri Çağlayan, Hisar, Cevizdüzü ve Anılmış köylerinin yeniden inşası ve geri dönüşlerin önünün açılmasına yönelik çalışmalar başlattıklarını söyledi.

Yapılan açıklamanın ardından heyet köyde harabe evlerin içinde dolaşarak incelemeler yaptıktan sonra köyden ayrıldı. - ŞIRNAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çağlayan Şırnak Cizre Cudi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title