Haberler

Bostancıoğlu: "Avm'ler Ahiliği Yok Etti"

Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aydın Bostancıoğlu, özellikle büyük alışveriş merkezlerinin Ahilik kültürünü yok ettiğini söyledi.

Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aydın Bostancıoğlu, özellikle büyük alışveriş merkezlerinin Ahilik kültürünü yok ettiğini söyledi.

Ahilik haftası çerçevesinde Ordu'da çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Ahilik hakkında bilgiler veren Aydın Bostancıoğlu Ahiliğin artık değiştiğini ve Ahiliği geri kazandırmak için yaptıkları çalışmaları anlattı.

Ahiliğin 13. yüzyıldan bu yana bu topraklarda var olduğunu belirten Bostancıoğlu, o zaman ki Ahilerin çok dürüst, eline beline diline sahip çıkan sofrası geniş, güvenli insanlar olduklarını söyledi. Büyük alışveriş merkezlerin Ahileri bir bir yok ettiğini vurgulayan Bostancıoğlu, "Büyük alışveriş merkezleri Ahileri küçük esnafı yok ediyor. Eskiden bakkallar vardı. Şimdi nereye giderseniz gidin bakkal yazan yer bile yok. Ucuz diyerek satılan mallar Ahileri yok ediyor. Küçük esnaf eskiden çok güvenilir, mahalleyi tanıyan insanlardan oluşurdu. Tam anlamıyla ahilik teşkilatının getirdiği ahlak ve maneviyat kültürünü benimserlerdi. Şimdilerde çocuğunun sütü biten anne gece gidip o büyük marketlerden süt alabiliyor mu? İşte bizim Ahilik kültürüyle yetişmiş esnafımız bakkalımız gecenin ikisi de olsa kalkıp o sütü anneye para almadan verebilecek ahlak ve maneviyata sahip. O yüzden küçük esnaftan alışveriş yapalım, paranız olmadığı an o büyük marketlerden hiçbir şey alamazsınız. 800 yıllık bu geleneği bize tam anlamıyla öğretmiş olsaydı şimdilerde yığınla icra davaları olmazdı" dedi.

ORDU'DA 2014'ÜN AHİSİ TORNACI EŞREF DİNDAR

Ahilik geleneğini yaşatmak için çok çalıştıklarını ve yapılan çalışmaları da tüm ilçelere yaydıklarını ifade eden Aydın Bostancıoğlu, ilçelerde komisyonlar kurarak Ahileri yaşatmaya çalıştıklarını ve çırak ve kalfa yetiştiren ahilere destek vermeye çalıştıklarını söyledi. Her yıl yılın Ahisini seçtiklerinin altını çizen Bostancıoğlu, "2014 yılının Ordu Ahisi birincisi, tornacılık yapan Eşref Dindar, ikincisi kalaycılık ve bakırcılık yapan Mehmet Türkmen, üçüncüsü de Soba ve benzeri imalat yapan Ferhat Şensöz. Ahilerimizi seçerken yaptığı işte ne kadar eski olduğunu göz önüne alıyoruz. Ahiliği yaşatmak istiyoruz. Eski güven duygusunu geri kazandırmak istiyoruz" diye konuştu. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Aydın Ordu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title