Haberler

Bosnalı Sırplar ''Soykırım'' yazısına tahammül edemedi -

Bosna Hersek'in doğusunda savaş döneminde büyük katliamların yaşandığı Vişegrad kentinde, Boşnak kurbanlar için dikilen anıtın üzerindeki ''soykırım'' ifadesi, Sırplar'ın idaresindeki belediye görevlilerince silindi.

Bosna Hersek'in doğusunda savaş döneminde büyük katliamların yaşandığı Vişegrad kentinde, Boşnak kurbanlar için dikilen anıtın üzerindeki ''soykırım'' ifadesi, Sırplar'ın idaresindeki belediye görevlilerince silindi.

Vişegrad Belediyesi Kentleşme ve İnşaat Müfettişi Lyilyana Çikoviç başkanlığındaki Vişegrad Belediyesi Denetleme Birimi yetkilileri, sabahın erken saatlerinde, anıtın bulunduğu Strajişte Mezarlığı'na gelerek, çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. Belediye görevlileri, daha sonra anıtın üzerindeki soykırım kelimesini sildi. Vişegrad Belediyesi yetkilileri, ''soykırım'' kelimesinin silinme işleminin yerel saat ile 08.00'da yapılacağını daha önce ilan etmesine karşın, mezarlığa bir saat erken gelerek olası bir engellemenin önüne geçti. Kurban yakınları, saat 08.00 sularında belediye yetkililerini engellemek için mezarlığa geliklerinde ''soykırım'' kelimesinin silindiğini görmeleri üzerine büyük şaşkınlık yaşadı.

Belediye yetkilileri, 24 Aralık 2013 tarihinde ''soykırım'' kelimesini silmek istemiş, ancak kurban yakınlarının müdahalesiyle bu eylem engellenmişti.

-Kurban yakınları tepkili

Savaş Kurbanı Kadınlar Derneği Başkanı Bakira Haseçiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vişegradlı savaş mağdurları olarak, mezarlıktaki her mezar taşına ''soykırım'' kelimesi yazacaklarını söyledi.

Haseçiç, ''Anıtın üzerinden 'soykırım' kelimesini sildiler. Ancak, tüm kurban yakınları, bu mezarlıkta yatan yakınlarının mezar taşlarına 'soykırım' yazdıracak. Böylece sildikleri 'soykırım' yazısını her mezar taşında görecekler. Bütün mezar taşlarındaki soykırım yazısını da silemezler ya"

Vişegrad kentinde, 1992 yılında yaşanan senaryoların yeniden yaşandığını kaydeden Haseçiç, Vişegrad Belediyesi yetkililerinin saat 08.00'da olması planlanan bu eylemini daha erken bir saatte yapmasını ''korkakça bir hareket'' olarak niteledi.

Haseçiç, şunları kaydetti:

''1992 yılında yaptıkları gibi, evlerimize zorla girip kadınlarımıza tecavüz ettikleri, erkeklerimizi dönüşü olmayan yollara götürdükleri, soykırım yaptıkları gibi, bugün de benzer davranışlarda bulunmaya devam ediyorlar. Boşnak mezarlığına zorla girdiler. Gerçekler acıtır. Vişegrad'da işlenen soykırım da gerçektir. Bizim gerçeklerimizi yıkamazlar. Tüm kurban yakınları, bu mezarlıkta yatan yakınlarının mezar taşlarına 'soykırım' yazdıracak. Her mezar taşında 'soykırım' yazacak'' diye konuştu.

Haseçiç ayrıca, Saraybosna'dan Vişegrad'a gelirken, otobüslerinin birçok kez Sırp polislerce durdurulduğunu ve otobüste ''silah ve patlayıcı madde'' olup olmadığının sorulduğunu söyledi.

İslam Birliği Vişegrad Meclisi Başkanı Bilal Memişeviç ise anıtın üzerindeki ''soykırım'' kelimesinin silinmesi nedeniyle, Bosna Sırp Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na ve Vişegrad Belediyesi Denetleme Birimi'ne dava açacaklarını söyledi.

Memişeviç, Strajişte Mezarlığı'nın Bosna Hersek İslam Birliği'nin özel mülkü olduğunu belirterek, ''Tüm bu yetkililer ve polisler buraya izinsiz girerek kanunları çiğnediler. Ellerinde mahkeme kararı olmalıydı'' dedi.

Bu arada, ''soykırım'' kelimesinin silinmesinin ardından, Vişegradlı kurban yakını bir kadın, elindeki ruj ile anıtın üzerine yeniden ''soykırım'' yazdı.

-Vişegrad'daki soykırım anıtı

Vişegrad kenti yakınlarındaki Peruçats Gölü'nde 2010 yılında yapılan kazılarda çıkarılan 66 savaş kurbanının 26 Mayıs 2012'deki cenaze töreninde dikilen anıtın bir tarafında "Gerçeğin tanıkları" diğer tarafında ise "Vişegrad'da yaşanan soykırımın erkek, kadın, çocuk kurbanlarına ve kaybolan Boşnakların anısına" ifadeleri yazılıydı.

Bosna-Hersek'in Sırbistan sınırında bulunan ve Sokullu Mehmet Paşa'nın yaptırdığı ''Drina Köprüsü''nün de bulunduğu Vişegrad, Bosna savaşı (1992-1995) sırasında büyük acılar yaşadı. Savaşın hemen başında Vişegrad'da Boşnaklara yönelik büyük katliamlar yapıldı. Bosna'daki savaş (1992-1995) öncesinde 14 bin 500 Boşnakın yaşadığı Vişegrad'da şimdi Boşnaklar yok denecek kadar az.

Kaynak: AA / Güncel

İçişleri Bakanlığı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title