Haberler

Bosna Hersekli Dağcılar Kaçkar Zirvesine Tırmandı

Güncelleme:

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bulunan Altın Zambak Dağcılık Derneği üyeleri, Kaçkar Dağının zirvesine tırmanış gerçekleştirdi.

SARAYBOSNA (AA) – Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bulunan Altın Zambak Dağcılık Derneği üyeleri, Kaçkar Dağı'nın zirvesine tırmanış gerçekleştirdi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsanı Yardım Vakfı (İHH) ile İstanbul Eğitim ve Kültür Merkezi'nin desteğiyle ilk defa Türkiye'de dağa tırmanan Altın Zambak Dağcılık Derneği üyeleri, Trabzon Havaalanı'nda Arsin Belediye Başkanı Dr. Erdem Şen tarafından karşılandı.

Dağa tırmanmak için Trabzon'dan Rize'ye gelen 40 kişilik ekip, Çamlıhemşin ilçesine bağlı 2 bin 300 metre rakımlı Kavrun Yaylası'nda mola verdi. Moladan sonra yola devam eden on kişilik ekip, İHH Arama ve Kurtarma ekibi eşliğinde, 3 bin 937 metrelik rakımıyla Kaçkar Dağı'nın en yüksek zirvesine çıktı.

Dernek üyeleri  dağın zirvesinde Türkiye ve Bosna Hersek bayraklarıyla fotoğraf çektirdi.

Dernek üyesi Alma Klino (40), Saraybosna'dan ilk defa bir ekibin Türkiye'de dağa tırmanmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, Karadeniz'de kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini ifade etti.

Klino, derneğin Bosna Hersek, Slovenya ve Karadağ'da bulunan dağlara tırmandıklarını söyleyerek, "Bosna Hersek'ten burada bir ilki gerçekleştirdiğimiz için gururluyuz. Dağın zirvesinde hala karın olduğunu ve oluşturduğu buzulları görmek inanılmazdı. Doğa, evrende ne kadar küçük olduğunuzu hissettiriyor. İnanılmaz bir deneyimdi" diye konuştu.

Farklı gelenekler bir arada

Dağın zirvesinde namaz kılmanın ayrı bir huzur olduğunu da ifade eden Klino, "Rize'ye geri döndüğümüzde bizi geleneksel çalgıları tulum ile karşıladılar. Biz de Boşnak halayı ile onlara eşlik ettik. Iki kültürün farklı geleneklerini aynı çatı altında toplamak böyle bir şey olmalı" dedi.

Ekibin dağa tırmanmasında iletişim ve desteği sağlayan İHH Bosna Hersek proje koordinatörü Mukadder Tanok Kırbaş, birçok üyenin Türkiye'ye ilk defa geldiğini dile getirdi. Kırbaş, dağa tırmanma projesinin Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilişkilere katkı sağladığını söyledi.

Altın Zambak Dağcılık Derneği üyelerinin Kaçkar Dağı'na tırmanmasında, Rize Milletvekili Hasan Karal başta olmak üzere, Rize, Arsin ve Çamlıhemşin belediye başkanları bizzat ilgilenerek, dağa ulaşım ve teknik donanım konularında tüm hizmetleri sağladı.

Kaynak: AA / Güncel

Saraybosna Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title